Tudod mi az a Downton Abbey-szindróma? És azt gondoltad volna, hogy II. Erzsébet királynő is nagy rajongója a sorozatnak? Míg az előbbi kérdésre a Nők Lapja 2016/8. lapszámában* találod a választ, addig az utóbbiról - sok más érdekességgel együtt - lefelé görgetve olvashatsz.

downton abbey

1. Gillian Anderson majdnem játszott a sorozatban
Először az X-akták sztárjának ajánlották fel Lady Grantham szerepét, aki ezt el is fogadta, de végül mégis visszalépett. A karaktert így végül Elizabeth McGovern formálta meg, aki 2011-ben Emmy-jelölést is kapott alakításáért.

2. A sorozatbéli kastély valódi
Sok részt készítettek a Highclere Kastélyban, amely az angliai Hempshire-ben található. A Carnavon család 1679 óta él benne. A filmben látható könyvtár, étkező, szalon és a hatalmas előtér is a kastélyhoz tartozik.

3. A cselédházak más helyen voltak
Mivel a Highclere Kastélyban a cselédházakat modernizálták, a rendezőnek más színhelyet kellett keresnie. A sorozat földszinti konyháját és tetőtéri lakrészét a londoni Ealing Studióban alakították ki.

4. Csak egyetlen hálószoba volt berendezve
Cora, Mary és Edith hálószobája ugyanaz volt, csak minden nap átrendezték, újradekorálták. A szemfülesek észrevehetik, hogy az ablakon kinézve mindig ugyanaz a táj látható.

downton abbey kastély

5. Andrew Lloyd Webber is szemet vetett a helyszínre
Az ismert zeneszerző, aki a Highclere Kastély melletti telken lakik, a művészeti gyűjteményének akarta megvásárolni a csodás épületet, ám nem sikerült neki. Az ingatlan értéke egyébként megközelítőleg 240 millió dollár.

6. Óriási költségei voltak az epizódok elkészítésének
A sorozat költségei elég magasak voltak, hiszen nagyon kellett figyelni az apró részletekre, hogy minden hiteles legyen. Egyetlen epizód több, mint 1 millió fontba, azaz csaknem 420 millió forintba került.

7. Különleges módon mosták a ruhákat
A jelmezekre nagyon kellett vigyázni, éppen ezért a legtöbbet nem is mosták. Sophie McShera, aki Daisy-t alakítja, azt nyilatkozta a The Daily Mail-nek, hogy ruhájára a hónaljnál levehető foltok voltak varrva, melyeket levéve ki lehetett mosni, így nem sérült a ruha.

8. 40 éve ez a legsikeresebb sorozat a Masterpiece-ben
A becslések szerint 120 millióan nézték egyidőben a sorozatot. 250 területen sugározták, és rendkívüli sikert aratott Oroszországban, Dél-Koreában és a Közel-Keleten is.

Downton Abbey 6 - 06-thumb-600x340-22962

9. Rekord számú Emmy-jelölést kapott
Összesen 59-et, amelyből 12-t meg is nyert. Ezáltal a Downton Abbey a legtöbb jelölést kapó, nem amerikai sorozat az Emmy-díj történelmében.

10. Erzsébet királynő is nagy rajongó
Sokszor megnézi a királynő a sorozatot, és szeret rámutatni a hibákra is. Az egyik részben például észrevette, hogy egy I. Világháborús tiszt egyenruháján II. Világháborús kitüntetés volt. A királyi családból mások is szívesen követik a Downton Abbey-t, például Katalin, Vilmos, Kamilla.

Még több érdekességet találsz angolul a sorozatról itt.

*A Nők Lapja 2016/8. lapszáma 02.24-én jelenik meg, előfizetőink pedig 02.23-án kapják kézhez.

Fotók: facebook.com/DowntownAbbey, Pinterest