Mára mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy Nagy-Britannia királynője történelmi személy. Pedig nem született a trón várományosának, és gyerekkora jó részében úgy nevelték, hogy majd jó felesége legyen egy megfelelő hercegnek. Ehhez képest megkapta apja egész birodalmát, és a várva várt herceget is…

RCOD 227-X15  HM Queen Elizabeth II. Obligatory Credit - CAMERA PRESS/ Baron. SPECIAL PRICE APPLIES. HM the Queen pictured in 1953 in Buckingham Palace, wearing the blue mantle of the Order of the Star of the Garter.

Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon hosszú órák óta vajúdott. A hűvös áprilisi éjszakán csigalassúsággal vánszorogtak a percek. A fiatal anya küzdött, a babáról kiderült, hogy farfekvéses, az orvosok aggódtak, a leendő apa, a yorki herceg pedig egyik cigarettát a másik után szívva fel-alá járkált a hálószoba előtt.

1926-ban bizony még ritkaságszámba ment a császármetszés, a gondosan válogatott szakemberek mégis a kockázatos beavatkozás mellett döntöttek. Így jött a világra április 21-én kora reggel az egészséges és igen formás kislány. Az egész család megkönnyebbült, az egész nemzet ujjongott. A csöppség ugyanis az angol uralkodó, V. György unokája volt, így születéséről a sajtó is nagy lelkesedéssel számolt be. Az ifjú szülők megkapták az uralkodópár jóváhagyását a kiválasztott neveket illetően – évekkel később, második lányuk születésekor meg kellett hajolniuk a felséges nagyszülők akarata előtt, akik Anna helyett a Margit név mellett döntöttek… –, így május 29-én a Buckingham- palota kápolnájában a kislányt Elizabeth Alexandra Marynek keresztelték. Keresztvizet a Jordán folyóból hozattak, és ugyanabba a krémszínű szatén-csipke ruhakölteménybe öltöztették a szertartásra, amelybe édesapját is annak idején. A beszámolók szerint a kislány végigsírta az ünnepséget, ez egy csecsemőtől nem szokatlan, ám II. Erzsébetre egyáltalán nem jellemző. Hosszú uralkodása alatt a brit uralkodó a legnehezebb pillanatokban is tartózkodott érzelmei kinyilvánításától, mert úgy vélte, egy királynőnek mindig kiegyensúlyozottnak kell lennie, hogy ezzel nyújtson alattvalói számára biztonságot, kiszámíthatóságot és állandóságot.

Queen Elizabeth II And Prince Philip Portrait

Nagypapa szakálla

Nagy-Britannia mai uralkodóját sokáig nem úgy nevelték, hogy egyszer majd királynő lesz. Szülei önmagukkal kapcsolatban sem dédelgettek ilyesféle ambíciókat, és nemcsak azért, mert a trónörökös David walesi herceg volt. Édesanyja például a királyi család tagja sem akart lenni, ezért legalább háromszor utasította vissza a yorki herceg házassági ajánlatát. Mivel boldogan és szabadon nőtt fel Lord és Lady Glamis kilencedik gyermekeként, idegenkedett a túlszabályozott udvari légkörtől. Világéletében az egyszerűséget, a józanságot szerette, lányai nevelésében is ez volt a fő szempont. A fiatal yorki herceg eleget szenvedett erős akaratú apja árnyékában, dadogása okán emellé annyi kudarcélményt halmozott fel, hogy a boldog családi élet volt legfőbb ambíciója. Természetesen nekik is részt kellett venniük a királyi családra háruló munkában, így például nem sokkal kislányuk születése után majd fél évre elutaztak Ausztráliába. Évtizedekkel később II. Erzsébet anyaként ugyanígy tett, számára egész egyszerűen nem volt kérdés, hogy a szolgálat, amire felesküdött, minden személyes ügyénél előrébb való. Ezért állt értetlenül Diana lelki tusája előtt, amikor a menyének Károllyal kellett tartania egy külföldi útra, itthon hagyva a csöpp Vilmost. Az idők változását jelzi, hogy a cambridge-i herceg és felesége magától értetődő módon vitte magával a csöpp György herceget Ausztráliába, és ezzel nyilvánvalóan egyetértett a felséges dédi is.

Még több érdekességet olvashattok II. Erzsébet életéről és az angol uralkodó családról a Nők Lapja TÉL különszámában.

Szöveg: Hulej Emese

Fotó: Europress, Puzzlepix