szünidő olvasás gyerekkönyv

A kötelezőkön túl, avagy ezek voltak kedvenc szünidei könyveink gyerekként

Nyári könyvajánlónkban szerkesztőségünk tagjaival felültünk a nosztalgiavonatra, és felidéztük, milyen gyerekkönyvek repítettek el bennünket képzeletben a kanapéról.

Ha a nyári kötelezőkről esik szó, a parázs vita szinte elkerülhetetlen, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle preferenciával közelítünk az iskolai olvasmányok felé. Mi most nem törekszünk arra, hogy igazságot tegyünk, hiszen közöttünk is van, aki nagy élvezettel olvasta a nehezebb klasszikusokat, míg más méltatlanul mellőzött kincsekre hívta fel a figyelmet, vagy gyerekként korához képest rendhagyó olvasmányokat forgatott a szünidő alatt.

Ajánlónkban felülünk a nosztalgiavonatra, és felidézzük, gyerekként milyen könyvek repítettek el bennünket képzeletben a kanapéról. Az alábbiakban online szerkesztőségünk tagjainak kedvenceit gyűjtöttük össze, melyekkel reméljük, a múltidézés mellett napjaink kisiskolásainak is adunk régi-új ötleteket a nyári olvasmánylistához. 

Nógrádi Gábor: Gyerekrablás ​a Palánk utcában (Móra)

9+ korosztály

Ancsa kolléganőnk számára (ha nem épp Stephen Kinget olvasott stikában) Nógrádi Gábor könyvei, a Segítség, ember!, a Hecseki és a kedves betörők, a PetePite és a Gyerekrablás a Palánk utcában maradtak emlékezetes olvasmányélmények. Utóbbiból Bánsági Ildikó és Koltai Róbert szereplésével ifjúsági filmvígjáték is készült 1985-ben.

De mégis milyen detektív az, aki nyomozás helyett focizik, ócskásnak meg kéményseprőnek öltözik és ezzel szinte őrületbe kergeti szerencsétlen főnökét? Olyan, aki a rablóknak álcázott gyerekek pártjára áll, hogy segítse őket és összezavarja a rendőrséget.

Hecseki Boldizsár nyomozó örömmel osztozik Kondor Lajcsi kalandjaiban, aki barátaival elraboltatja magát, hogy megakadályozza anyja közelgő esküvőjét Állókígyóval és viszontláthassa külföldön rekedt édesapját. Annyit azért elárulunk, hogy a végén Állókígyónak be kell érnie régi imádója, Bodorka szerelmével.

Aszlányi Károly: Kalandos ​vakáció (Mozaik)

10-16 éves korosztály

„Aszlányit ma már méltatlanul kevesen ismerik. Iszonyú mulatságos, elképesztően jó humorral megírt okos kis történetek ezek kistinik barátságairól” – mondja vezetőszerkesztőnk, Orsi, aki azt is elárulja, Aszlányi humorát Karinthyéval tartották egyenértékűnek, de korai halála miatt sajnos nem derülhetett ki, mi válhatott volna a briliáns íróból. A szerző két kisregénye, az Északi-Park felfedezése és a Kalandos vakáció volt, hogy egy kötetben jelentek meg (antikváriumokban beszerezhető), utóbbi olvasása közben pedig gondolatban a sápvári kastélyba kalandozunk.

A Felfedezők öttagú társasága fogalom a suliban. Főhőseink Gyapay, Merezsényi, Üsti, Müller és a báró vakációjuk két hetét osztálytársuk papájának sápvári birtokán töltik. Mozdonyt vezetnek, porrá zúznak egy autót, találkoznak az ősök szellemével és még számtalan izgalmas kalandba keverednek. Aztán a sors úgy hozza, hogy újra találkoznak a báró húgával, Xénia baronesszel, és ez – nem véletlenül – újabb galibákat okoz…
Az Északi-Park felfedezésében hőseink síelni mennek…

„Nagyon jól tudtuk, hogy egy nyolcnapos sítúra a tiroli Alpokban sokkal komolyabb és nehezebb vállalkozás. Éppen ezért Müllert itthon akartuk hagyni. Müller alapító tagja a Felfedezők Társaságának és nagyon jó fiú, nagyon szeretjük. De amelyik vállalkozásban a Müller keze benne van, az a vállalkozás botránnyal végződik. Márpedig háromezer méter magasan a legkisebb botrány egy lavina” – kezdődik ez a kötet, amely legalább olyan szórakoztató, mint a Kalandos vakáció, ha nem viccesebb.

Erich Kästner: A ​két Lotti (Móra)

9+ korosztály

Viki választása egy örökzöld klasszikusra esett, melyet bevallom, gyerekként én is nagyon szerettem. Elolvasása után gyakran ábrándoztam arról a hűvös szobában fekve, hogy valahol a nagyvilágban talán nekem is él egy ikertestvérem, és csak arra vár, hogy megtaláljam. De melyik gyerek ne álmodozott volna erről, ráadásul a német sikerszerző kötetét több feldolgozásban is filmre vitték olyan ismert ifjúsági vígjátékokban, mint például az Apád-anyád idejöjjön! vagy a Kettőn áll a vásár.

Ezek után nem árulunk el a cselekményből nagy titkot, ha megosztjuk, Kästner regénye két kislányról szól, akik elvált szüleik miatt nem ismerik egymást, egyikük az apjánál, másikuk az anyjánál nevelkedik. Ám egyszer csak a gyerekek találkoznak egy nyári táborban és rájönnek, ők ketten valójában testvérek. Hasonlóságuk számtalan mulatságos bonyodalmat okoz, de a két kislány ennél komolyabb tervet eszel ki: ki akarják békíteni elvált szüleiket, ezért szerepet cserélnek. 

René Goscinny: A ​kis Nicolas (Móra)

9+ korosztály

Erich Kastner írásaiért Hédi kolléganőnk is rajong, ám a másik könyv, melyet kérdésünkre megosztott, az a Móra Könyvkiadó által nemrég újra kiadott René Goscinny kötet volt, A kis Nicolas. Ez a minden ízében kedves mese a kisiskolás Nicolas és osztálytársai ártatlan gyerekkorába kalauzol el, ahol azért megfér az elevenség és a szófogadatlanság a legnagyobb jószándék mellett is. 

A tanító néni ennek ellenére folyton méregbe gurul, a felügyelő tanár a fejét fogja, a fényképész elmenekül, mielőtt elkészítené róluk az osztályfotót, az igazgató úr pedig jobbnak látja, ha az egész osztályt bezárja a mosókonyhába a miniszteri látogatás idejére. Ki érti ezt?

A kis Nicolas csak álmélkodik: hogyhogy mindenki jót akar, mégis mindig összekuszálódnak a dolgok? Ők mindenesetre egy cseppet sem hibásak, ez rendre kiderül a népszerű francia szerzőpáros, az író Goscinny és a humoros rajzok készítője, Sempé klasszikus könyvsorozatának első kötetéből.

Érdekelnek az újdonságok is? Mutatunk 3 remek gyerekkönyvet 3 különböző korosztálynak.

Anthony Horowitz: Diamond fivérek (Animus)

12-16 éves korosztály

Még jóval a Harry Potter-láz előtt szegezett a fotelhez Anthony Horowitz lebilincselő ifjúsági sorozata, a négyrészes Diamond fivérek, akik bár egyszerre ügyetlenek és talpraesettek, Sherlock Holmest meghazudtoló leleménnyel göngyölítik fel a leghajmeresztőbb eseteket. Talán nem véletlen a párhuzam, ugyanis a szórakoztató Tini krimik sorozat köteteit is az a Tóth Tamás Boldizsár fordította, aki számunkra Rowling magyar hangja. Nem csoda, hogy azonnal berántottak a csőd szélén álló nyomozóiroda szórakoztató mindennapjai.

A fordulatos és nem utolsó sorban humoros regényfolyam első részében Nick, a tizenhárom éves londoni srác szép kis ügybe keveredik. Mintha Anglia összes nehézfiúja őt és a bátyját üldözné, aki nem mellesleg a világ talán legmaflább magánnyomozója. Egy ideig nem értik a dolgot, hiszen csak egy doboz bonbont bíztak rájuk megőrzésre. Vajon ennyire édesszájúak lennének a bűnözők? A gyerekek A Sólyom gyémántja után nemcsak a csokit, de a könyvet sem tudják majd letenni. Még jó, hogy ott a folytatás.

Agatha Christie: Poirot karácsonya (Európa)

12-16 éves korosztály

Eszter nálunk a legfiatalabb öreglélek, ezért meg sem lepődtünk, hogy már gyerekként is klasszikus krimit olvasott, például Agatha Christie Poirot karácsonya című regényét.

Ebben a részben a zseniális belga nyomozó a Lee családnál vendégeskedik, de nem önszántából. A többszörös milliomos, zsarnoki és könyörtelen Simeon Lee meghívja rokonságát az ősi rezidenciára, az irigység és a gyanakvás pompásan megteremtett légkörében pedig hogy, hogy nem, brutális gyilkosság történik. Hercule Poirot-nak szüksége lesz minden kis szürke agysejtjére, hogy megoldja a merész bűntettet.

Arra az esetre, ha a nagy melegben némivel szezonálisabb olvasmányt adnátok a koravén lurkók kezébe, a GetLitt könyvolvasó alkalmazás összegyűjtötte a leginkább gyerekbarát Agatha Christie-köteteket. A titokzatos stylesi eset; A ferde ház; A fogorvos széke; a Halál a Níluson, de a Nyaraló gyilkosok és a Nem zörög a haraszt is mellőzi az explicit sorokat, így a gyerekek is gondtalanul élvezhetik a nyomozások logikai feladványait.

Hugh Lofting: Doktor ​Dolittle és az állatok (Ciceró)

6+ korosztály

„Gyerekkoromban nagyon sokat olvastam, a kedvenc gyerekkori könyvem a Dr. Dolittle és az állatok, ami szerintem egy méltatlanul alulértékelt gyerekkönyv, hihetetlenül szellemes, okos, szórakoztató.” Így ajánlja kedvenc gyerekkönyvét Barbi kolléganőnk, akinek Hugh Lofting állati jó sorozatával nem akárhogy teltek a nyári szünetek. Az állatbarát Dolittle doktort talán senkinek sem kell bemutatni. A kissé bohókás orvos kedvencei kedvéért az emberekről áttér az állatok gyógyítására, miután Polinézia nevű papagája megtanítja az állatok nyelvére.

A doktor sikereinek híre hamar eljut Afrikába is, a majmok országában azonban járvány dúl, ezért követeket küldenek Angliába, hogy siessen oda, gyógyítsa meg bajba jutott társait. A doktor kedvenc állatai társaságában izgalmas utazást követően érkezik meg a kontinensre, ahol kórházat rendez be, majd véget vet a járvány pusztításának.

Elégedetten – és némi állati ajándékkal felszerelkezve – érkezik vissza Angliába, de kalandjainak itt még koránt sincs vége. A könyvsorozatot Csankó Zoltán előadásában már hangoskönyvben is meghallgathatjuk a gyerekekkel közösen.

Francine Pascal: Az Édesvölgyi Suli szerelmes ikrei (TexT)

12+ éves korosztály

Anna valósággal falta az Édesvölgyi suli szerelmes ikrei sorozatot, és hozzá illően a stréber és becsületes Liz volt a kedvence, akiben gyerekként azonnal önmagára ismert. A nosztalgikus sorozat rövid, könnyen fogyasztható részei – melyekből itthon közel 60 kötet olvasható – egy egész polcot megtöltöttek Anna szobájában. Olvasatlanul úgy képzelem, mint Leiner Laura Szent Johanna gimi sorozatát, és az első rész, a Kettős ​játék könyv fülszövegét olvasva talán nem is tévedek olyan nagyot.

A történet szerint Elizabeth és Jessica Wakefield ikrek. Mindketten népszerűek, csinosak és elbűvölők, ugyanakkor merőben eltérő személyiségek. Elizabeth barátságos, figyelmes és őszinte, Jessica azonban igencsak fennhordja az orrát és mindig megkapja, amit akar, bármi áron. A baj akkor üt be igazán, amikor Jessica szemet vet Tod Wilkinsre, a kosárlabdacsapat kapitányára, egyben az egyetlen fiúra, akit Elizabeth igazán szeret. Megkezdődik hát a kettős játék, amelyben a díj maga Tod, hiszen Elizabeth sem akarja elveszíteni a fiút… Még ha ez egyszer fájdalmat okoz is vele a nővérének. 

Bálint Ágnes: Szeleburdi család (Móra)

9+ korosztály

„Van, aki a csokihoz nyúl, ha rossz napja van, én a Szeleburdi családhoz. Az egész gyerekkoromat végigkísérte ez a könyv, minden évben elolvastam legalább egyszer, és még ma is vannak részek, amiken hangosan nevetek” – írja főszerkesztő-helyettesünk kedvenc gyerekkönyvéről.

Ágota ma már tudja, ami a legjobban megérintette a történetben, az az a fajta humoros, szeretettel teli lazaság volt, ami a család hétköznapjait átitatta, és a biztonságos otthon, a biztos fészek hangulata, ami a lapokon átsütött. Bálint Ágnes ifjúsági sorozata felnőttként kiindulási ponttá vált számára, és mint mondja, erre törekszik ma ő is a saját családi életében. 

„Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta” – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a „derülünk” szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, és közben maga is sokat tesz azért, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. 

5 hátborzongató krimikönyv a forró nyári napokra.

Kiemelt kép: Photo 12/1955./Universal Images Group via Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

Nok Lapja konyvklub