Az esős időszak után úgy tűnik, valóban beköszönt a nyári forróság. Egyre kézzelfoghatóbbá válnak a közelgő szabadságok, és vannak, akiknek egy hosszabb vakáció is reményt ad még a lassan vánszorgó munkanapokon. Mindez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy talán valamivel több idő jut azokra az olvasmányokra, melyeket rég beterveztünk, vagy ha a hirtelen jött szabadidő miatt megrémítene benneteket a bőség zavara, azokra a könyvekre, melyeket ebben a cikkben összegyűjtöttünk.

Noha vannak klasszikus szezonális műfajok – télen általában ünnepi kiadványokat, ősszel hangulatos, borongós regényeket forgatunk szívesen –, az irodalomban semmi nincs kőbe vésve. Egy könnyed nyári limonádé helyett miért ne vehetnénk elő a legnagyobb forróságban is egy skandináv krimit vagy egy hátborzongató Agatha Christie-kötetet, ha épp úgy tartja kedvünk? Sőt, talán a nyári hőségben esik a legjobban borzongani kicsit a napsütötte vízparton, lehűteni magunkat egy nyomozás dermesztő részleteivel. 

Most vasárnapig az Ünnepi Könyvhéten kedvezményesen szerezhetitek be az alábbi vérfagyasztó olvasmányokat, így garantáltan lesz mivel hűsölni a nyaralás alatt.

1. Szlavicsek Judit: Halál Tihanyban

Szlavicsek Judit – Halál Tihanyban, Libri Könyvkiadó

Szlavicsek Judit Balatoni Krimik sorozata idén is újabb bűnügyi regénnyel bővült, mely ezúttal a festői Tihanyba – nem mellesleg a szerző lakhelyére – kalauzolja el a műfaj rajongóit. Különös eset forgatja fel Kardos Júlia, a négy éve visszavonult gyilkossági nyomozó mindennapjait, akit egy gondtalannak ígérkező napon riaszt az egyik helyi járőr.

Idős nő áll zavartan egy eldugott tihanyi utca utolsó háza előtt vasárnap reggel, és a biztonsági kamerába bámul. Fogalma sincs, ki ő, és hogy került oda – és csak angolul beszél. Kardos végül úgy dönt, megpróbál segíteni, ám egy váratlan telefonhívás mindent összezavar: az előző napi esküvő egyik illusztris vendégét kegyetlenül meggyilkolták.

Amíg az osztályvezető haza nem ér a nászútjáról, Kardos Júlia veszi magához az ügyet. Négy napja van, hogy kiderítse, a vendégek közül ki hazudik, vagy hogy egyáltalán mond-e bárki is igazat. Mindeközben azonban szembe kell néznie saját démonaival is, melyekről már rég azt hitte, maga mögött hagyta őket.

2. Stephen King: Holly

Stephen King – Holly, Európa Könyvkiadó

Stephen King zseniális karaktere ezúttal azt a hajmeresztő rejtélyt igyekszik felgöngyölíteni, amely a város lakóinak titokzatos eltűnése mögött áll. Noha Holly Gibney kollégájával, Pete Huntley-val továbbra is vezeti a Becsületes Megtaláló Nyomozóirodát, leginkább csak eltűnt kutyákat, macskákat és óvadékszökevényeket kerestetnek velük.

Ám most talán végre eljött az ő idejük. Holly vonakodva ugyan, de vállalja Penny Dahl lányának ügyét. Van valami az édesanya kétségbeesett hangjában, ami miatt a nyomozónő képtelen nemet mondani. Bonnie Dahl eltűnésének helyszínétől nem messze lakik a nyugdíjas pár, Rodney és Emily Harris, akik a polgári élet mintaképei. Vagy talán mégsem? 

Mutatós, könyvekkel teli házuk alagsorában szörnyű titkot rejtegetnek, amelynek Bonnie eltűnéséhez is köze lehet. Hollynak minden képességét latba kell vetnie, hogy beelőzze a mindig két lépéssel előtte járó, ravasz gyanúsítottakat.

Orczy Emmától Szilvia Molnarig – Magyar írónők, akik külföldön lettek híresek.

3. Robert Galbraith (J. K. Rowling): Zavaros vér

Robert Galbraith – Zavaros vér, Gabo Könyvkiadó

J.K. Rowling briliáns magánnyomozója, Cormoran Strike épp a családját látogatja meg Cornwallban, amikor egy nő váratlanul a segítségét kéri az édesanyja, Margot Bamborough régi ügyében. Az asszony rejtélyes körülmények között tűnt el még 1974-ben, így Strike kevés esélyt lát rá, hogy a döglött aktát még felrázhatja.

Hogy némi reményt nyújtson, újból összefog partnerével, Robin Ellacott-tal, aki épp küzdelmes váláson megy keresztül, miközben a Strike iránt fellángoló érzéseivel is viaskodik. A két detektív nyomozása Margot eltűnése után azonban a kezdeti érdektelenségből pokolian zavaros üggyé alakul, melyet tarot-kártyák, egy pszichopata sorozatgyilkos és megbízhatatlan szemtanúk bonyolítanak.
A nyomozás során aztán mindketten megtanulják, olykor a több évtizede megoldatlan ügyek is halálosak tudnak lenni. Rowling lélegzetelállító bűnügyi eposza, a Zavaros vér a Cormoran Strike-sorozat legizgalmasabb része.

4. Agatha Christie: Találkozás a halállal

Agatha Christie Találkozás a halállal, Helikon

„Meg kellett volna ölnünk, érted?” – Hercule Poirot fülét egy nyugodt nyári éjszakán, szállodája ablakában üti meg ez a mondat Jeruzsálemben, így nincs más választása, félre kell tennie pihenését, és mozgásba hozni kis szürke agysejtjeit. De vajon kit és miért akarnak megölni? Meg akarnak-e ölni valakit egyáltalán? És miért kelti fel mindenki érdeklődését a különös Boynton família?

A szállodában tartózkodó amerikai Boynton család megbabonázza a vendégeket. Aki csak kapcsolatba kerül velük, képtelen elszakadni az ellentmondásos rokonságtól. Az érzéketlen és zsarnoki Mrs. Boynton azonban nem nézi jó szemmel gyermekei kapcsolatait, zsarnokként uralkodik családtagjai felett, akik valamilyen oknál fogva szó nélkül engedelmeskednek neki. 

Egy napon a szállodai társaság sivatagi kirándulásra indul. A táj forró és kietlen, Mrs. Boynton visszavonul pihenni a sátortáborban. Majd hirtelen meghal. Halála természetesnek tűnik mindaddig, amíg fel nem fedeznek egy apró tűszúrást a csuklóján, a döntő bizonyítéktól fogva pedig mindenki gyanúsítottá válik. De vajon ki lehet a valódi tettes? Hercule Poirot-nak mindössze huszonnégy órája van, hogy fényt derítsen az igazságra. 

5. Colleen Cambridge: Gyilkosság Mallowan Hallban

Colleen Cambridge Gyilkosság Mallowan Hallban, Cartaphilus Kiadó

Ha azt mondjuk, hogy Colleen Cambridge szellemes történelmi krimije a Downton Abbey és Agatha Christie történeteinek élvezetes egybefonódása, akkor máris tudjuk, hogy egy letehetetlen olvasmányt tartunk a kezünkben. 

Az angliai Devonban található Mallowan Hall a vidéki udvarházak legszebb rezidenciája. Itt él a neves régész, Max Mallowan és felesége, Agatha Christie, házvezetőnőjükkel, Phyllida Brighttal együtt, aki a házban élők zavartalan kényelméért felel. Hogy a krimi koronázatlan királynője nyugodt körülmények között dolgozhasson legújabb bűnügyi sztoriján, mindennek tökéletesnek kell lennie – nem mellesleg maga Phyllida is a lelkes krimirajongók táborát erősíti.

Ám hiába ismeri a legfurfangosabb gyilkosságokat, a könyvtárszoba padlóján heverő holttest még őt is váratlanul éri. Phyllidának ezek után már nemcsak a hétvégi partira érkezett vendégsereggel vagy a szenzációra éhes újságírókkal kell boldogulnia, hanem a gyilkossal is, aki nemsokára újból lecsap. A józan és gyakorlatias házvezetőnő úgy dönt, irodalmi hőse, monsieur Poirot nyomdokaiba lép. Meg kell fejtenie a bűntényt, mielőtt személyes krimitörténetében ő is a gyilkos áldozatává válik. 

5+1 tabudöntő regény a házasság nehézségeiről.

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj