konyvajanlo_hazassag

5+1 tabudöntő regény a házasság nehézségeiről

Egyedül lenni nem könnyű, de az irodalom is bizonyítja, hogy házasságban élni sem az. A most következő kortárs regények a házasság tabutémáit, a szeretőket, a válásokat és a múltbéli titkokat egyaránt az olvasó szeme elé tárják.

A házasság a legkomplexebb emberi kapcsolatok egyike, nem csoda hát, hogy az irodalomtörténetben megannyi nagy klasszikus foglalkozik ezzel a számtalan nézőpontból megragadható, átélhető témával. Vegyük csak például Anna Kareninát, Bovarynét, Lady Chatterley szeretőjét, a modern idők klasszikussá váló regényei közül a Holtodiglan toxikus viszonyát vagy Liane Moriarty tévére adaptált Hatalmas kis hazugságok könyvének diszfunkcionális házasságait.

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, ahogy maga a téma is kimeríthetetlen, ráadásul természetes igényünk van rá, hogy a boldogan éltek, amíg meg nem haltak sor után az azt követő, kicsit sem mesebeli valóságunkból is viszontlássunk valamit. Ezt teszik az alábbi kortárs regények, melyek nem pusztán a négy fal közötti, olykor szívmelengető máskor gyomorszorító történéseket, de a házasság holdudvarában megjelenő tabutémákat, szeretőket, válásokat és múltbéli titkokat egyaránt kendőzetlenül az olvasó szeme elé tárják. 

Angela Murinai: Bossa ​nova

Hogyan lehet megbirkózni azzal, ha egy napon kiderül, megcsal a férjed? Miért lesz egy negyvenes családanya hűtlen? Mi az, ami hiányzik egy látszólag kerek életből? A Bossa nova két nő fejlődéstörténete, Janka és Bori egy nehéz helyzetben keresi önmaga legjobb verzióját, miközben igyekeznek vigyázni azokra is, akiket a legjobban szeretnek.

Angela Murinai – Bossa nova, Álomgyár Kiadó

Murinai Angéla Németországban élő magyar szerző a feleség és a szerető rendhagyó „táncán” keresztül járja be a szex, a hűtlenség és az útkeresés ismeretlen lépéseit. A címben is visszaköszönő bossa nova lehetőséget ad, hogy szigorú szabályait betartva a résztvevők egyedi mozdulatokkal meg nem ismételhetővé varázsolják táncukat. Bori és Janka is ugyanezt teszik, csak két különböző életben. Vagy talán nem is annyira különböző?

A kötet főszereplői ellátják feladataikat, működtetik a családjukat, segítik a gyerekeiket, dolgoznak, de mindketten érzik, valami hiányzik az életükből. A Bossa nova igencsak aktuális témát, a házasság evolúcióját dolgozza fel, két nő összefonódott sorsán keresztül mutat tükröt erőteljes gondolatokkal és könnyed humorral. Rámutat a házasság árnyoldalaira, és arra, hogy a legfényesebb kapcsolatok mélyén is van egy sötét zug, amit mindenki igyekszik eltitkolni a külvilág, de talán még önmaga elől is.

Tayari Jones: Egy ​amerikai házasság

Tayari Jones – Egy amerikai házasság, Európa Könyvkiadó

Az amerikai művész, Celeste és férje, Roy, aki egy könyves cég ügyvivője, Atlantában élik a maguk amerikai álmát, irigylésre méltó közös életüket. A fiatal, fekete házaspár tagjai között egy év után is lángol az igaz szerelem, ám egy váratlan esemény miatt idilli életük pillanatok alatt széthullani látszik. Royt nemi erőszakért megvádolják, majd tizenkét év börtönre ítélik egy olyan tett miatt, amit nem követett el, és a felesége is biztosan tudja, hogy Roy ártatlan.

Ám Celeste bármennyire is önálló, a férje nyújtotta biztos háttér nélkül sodródni kezd, és végül gyermekkori barátja, André karjaiban talál vigaszra. Elítélt férje, akivel levelek útján tartják a kapcsolatot, öt év után szabadul, és kész visszatérni Atlantába, hogy feleségével ott folytassák közös életüket, ahol az tragikus módon félbeszakadt. Csakhogy előbb valamennyi érintettnek szembe kell néznie a fájdalmas igazsággal, a múlttal, hogy tovább léphessenek egy reménytelibb jövő felé. 

Billy O’Callaghan: Szerelmem, ​Coney Island

Billy O’Callaghan – Szerelmem, Coney Island, Jelenkor Kiadó

A nemrég posztumusz megjelent Gabriel García Márquez kötethez hasonlóan az ír szerző regényében is egy eltitkolt kettős élet bontakozik ki előttünk, csak itt Michael és Caitlin az, akik huszonöt éve titokban találkoznak a kiüresedett Coney Islanden. Egyikük sem mer kilépni boldogtalan házasságából, ezért csupán a bezárt, holtszezoni fürdőhelyen töltött illékony pillanataik éltetik őket.

A pár azonban válaszúthoz érkezik, amikor kiderül, a férfi felesége súlyos beteg, a nő férje pedig családjával együtt Közép-Nyugatra akar költözni. Az idő könyörtelen, rákényszeríti őket, hogy mihamarabb számot vessenek kötelezettségeikkel és vágyaikkal. A Szerelmem, Coney Island egyetlen napba sűríti két egymás mellé sodródott ember életének történeteit, tájait, tragédiáit és meghitt pillanatait.

Ha nincs időnk elmerülni egy hosszabb történetben, ezek a mindössze 200 oldal alatti könyvek biztosan lekötik majd a figyelmünket. 

Halász Rita: Mély ​levegő

Halász Rita – Mély levegő, Jelenkor Kiadó

„Kivel éltem eddig? Ki vagyok én, hogy ennyi ideig éltem vele?” – olvashatjuk Halász Rita Margó-díjas prózájának fülszövegén, mely egy bántalmazó frigy fájdalmas nyomokat hagyó emlékeit és sorsfordító utórezgéseit sűríti egyetlen regénybe. Főhősünk, Vera fuldokol a házasságában, és egy durva veszekedés után végül úgy határoz, két kisgyerekével elköltözik a férjétől édesapjához. 

Miközben igyekszik feldolgozni a történteket, dönteni kell: megpróbálja rendbe hozni a házasságát, vagy inkább újrakezdi az életét, és megtanul ismét szabadon lélegezni. Halász Rita kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait. Őszinte, nyers és felkavaró, nem kendőz el semmit, és nem szolgáltat igazságot senkinek. A hamarosan új kötettel jelentkező szerzővel 2021-ben készítettünk interjút, melyet ide kattintva olvashattok.

Miranda Cowley Heller: Papírpalota

Miranda Cowley Heller – Papírpalota, 21. Század Kiadó

Massachusetts forró strandjainál, Cape Cod-i családi nyaralójukban az ötvenéves, családos Elle egy idilli júliusi napon úgy dönt, megadja magát a sorsnak. A gyermekkori szerelmével, Jonasszal töltött éjszaka érzelmi katalizátorként robbantja fel Elle életének tartópilléreit, melyek romjai alól sorra bukkannak elő a mélyen eltemetett titkok. Elle huszonnégy órán át őrlődik a döntést latolgatva: megmarad a jelenlegi életében a férjével, Peterrel, akit őszintén szeret, vagy fejest ugrik a fantáziába, amire mindig is vágyott.

A vágy és a méltóság, a gyengédség és a nyers erő feszülnek egymásnak a hol lírai, hol ütős mondatokban, melyekre árnyékot vetnek egy régmúlt tragédia eseményei. A főhőssel közösen tárjuk fel az abuzív családi kapcsolatok, a piti gaztettek és a valódi bűnök sötét nyomait. Miranda Cowley Heller története egy be nem teljesült szerelem kálváriája, költői, mégis feszültségekkel teli fordulatos regény a komplex emberi viszonyokról. 

Elena Ferrante: Amikor ​elhagytak

Elena Ferrante – Amikor elhagytak, Park Könyvkiadó

A sikerszerző, Elena Ferrante kifürkészhetetlen alakja harminc éve tartja lázban az irodalmi közösséget. Noha milliók rajonganak Nápolyi regények-sorozatért, a szerző valódi kilétét rejtély övezi, ahogy könyveit is kelendőbbé teszi a személye körüli megoldatlan talány. Amikor elhagytak című regényében egy párkapcsolat kiüresedésének megrendítő eseményei bontakoznak ki.

A kötetet olvasva Olga, a csinos és okos fiatal nő életébe csöppenünk, aki harmonikus családban neveli két gyermekét, egészen egy átlagos hétköznap délutánig. Férje ekkor minden előzmény nélkül bejelenti, hogy elhagyja.

Olga a fülledt Torinóban járja végig egy szerelem bukásának stációit. Jelenetet rendez a nyílt utcán, sosem sejtett mélységekbe zuhan, otthona széthullik, gyerekei ellene fordulnak, kifordul önmagából. Pokoljárását a múlt kísértetei övezik, de a legfőbb ellenfele épp önmaga. Kíméletlenül szembesülnie kell korábbi életével, csak ezután találhat vissza régi önmagához és teremthet magának új életet. 

Olvasnál még bonyolult családi viszonyokról? Mutatunk 5 letehetetlen családregényt, melyet mindenképp el kell olvasnod.

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

Kiemelt kép: Getty Images