...aki még ma is komoly hatással van ránk. A Nők Lapja 2020/32. számának Korok rovata.

Nem volt sem a Parnasszus lakója, sem krakéler, sem értelmiségi, sem népi sarj, sem a hagyományok továbbvivője, sem hagyományteremtő, nem követett senkit, és neki sem akadt követője. Hiányzott belőle minden fennköltség. Rejtélyes, besorolhatatlan és nagyon is hétköznapi ember volt. Mintha valamelyik Márquez-regény egyik alakja lenne a sok száz hasonló közül. Pedig nem regényalak volt, hanem maga a valóság, teljes irracionalitásában: az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb írója, Gabriel García Márquez.

Charles Dickens maga a méltóság, Jaroslav Hašek a huncut világbölcsesség, Lev Tolsztoj a formatökély, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij a rejtélyes mítosz, Thomas Mann a kifinomult mívesség, Jack London a kalandosság, Gustave Flaubert a melankólia, Guy de Maupassant a színek, árnyalatok, F. Scott Fitzgerald a cizelláltság, Federico García Lorca a szembeszegülés. Nevekbe kódolt sorsok, ebből kibomló, zseniális alkotások.
Gabriel García Márquez pedig? Ő egészen más. Rejtély, kaland, misztikum, lovagiasság, vadság. Egyetlen szerelmes dallam, zabolátlanságában is kimódolt ritmus, bűvös hangzás. Ilyet kitalálni nem lehet, csak ráérezni. És ilyen névvel nemigen lehet valaki autószerelő, bolti eladó, könyvelő, mert mágikus jelentést hordoz. Jellemző, hogy nem is a szüleitől kapta, hanem anyai nagyszüleitől, akik kisgyerekként gondjaikba vették, felnevelték, és elindították a világhír felé. Személyében vált kultikus egyéniséggé, mint Neil Armstrong, Muhammad Ali, Robert De Niro, Pablo Picasso, Leonard Bernstein, vagy éppenséggel a Beatles tagjai. Akik nem látták, nem hallgatták, nem olvasták őket, talán még azt sem tudják, mit csináltak pontosan, azoknak is jelent valamit a nevük. Valami többet, igazodási pontot, hitet az emberben, az életben, a reményben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan hatottak rá a nagyszülei?
És a szerelmei?
Próbáld ki most kedvezményesen!