Lehetséges lenne, hogy férfi írja korunk egyik legnépszerűbb írónőjének könyveit?

Irodalmi berkekben ismert és bevett gyakorlat, hogy női szerzők férfi álnév mögé rejtőzve ragadnak tollat a nagyobb közönségsiker reményében. A leghíresebb anekdota J.K. Rowlinghoz fűződik, akit kiadója vezetője biztatott a titokzatos monogram használatára, mert úgy vélte, így nagyobb az esélye, hogy az írónő varázslatos történeteit a fiúk is a kezükbe veszik.

De ugyanígy említhetnénk a Brontë nővéreket, George Eliotot, sőt Louisa May Alcott és Nora Roberts is bevetette írói kvalitásait és új személyazonosságot kreált magának, melyhez természetesen egy jól kigondolt álnév is dukált. Bár kevesebb példát tudunk felsorakoztatni a jelenség fordítottja mögött, így is akadnak olyan férfi szerzők, akik megtörve az irodalomtörténeti hagyományt úgy döntöttek, női álarc mögé bújva jelentetik meg szerzeményeiket.

Dan Brown, avagy Danielle Brown

Fotó: Getty Images

Ki gondolná, hogy a Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok című bestsellerek révén napjainkra kultszerzővé avanzsált Dan Brown egy női álnéven jegyzett randevútúlélési kalauzzal indította karrierjét? Az ötödik legjobban fizetett szerzőnek számító Brown – James Patterson, J.K. Rowling, Stephen King és John Grisham után – a kötet alcímében romantikus, ám frusztrált hölgyeknek címezte humoros összeállítását, melyet későbbi feleségével, a Da Vinci-kód Mária Magdolna-szálát ihlető Blythe Brownnal közösen adott ki. A szimbolikus rejtélyek nagymestere a későbbiekben inkább meghagyta Carrie Bradshawnak a nagy őt övező misztérium eloszlatását, hogy lebilincselő regényeivel a történelmi talányok világhírű krónikásává váljon.

Benjamin Franklin, avagy Mrs. Silence Dogood 

Fotó: Getty Images

Benjamin Franklin neve nem csupán azért csenghet ismerősen, mert az USA egyik alapító atyjaként segítette az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának megszületését, de politikai karrierje mellett korának egyik legnagyobb polihisztora is volt. Nem meglepő, hogy az ismert államférfi az írásban ugyancsak megcsillogtatta zsenialitását. Az már annál inkább, milyen fondorlatos módon tette ezt! Benjamin Franklint édesapja bátyja bostoni nyomdájába küldte dolgozni, ahol a The New-England Courant című független lapot nyomtatták. Miután James Franklin megtiltotta, hogy öccse írjon az újságnak, Benjamin Mrs. Silence Dogood álnéven csúsztatott be írásokat az iroda ajtaja alatt minden második héten, az éjszaka közepén.

A középkorú özvegyasszony alteregója révén számtalan csodálóra tett szert – volt, aki fel is ajánlotta, hogy feleségül veszi – s tizenhat évesen olyan jelentős témákról értekezett, mint a vallási képmutatás, a szólásszabadság vagy a költészet hiánya. Végül bátyja felfedte az álpublicista kilétét, és Benjamin Philadelphiába szökött a felelősségre vonás elől. Benjamin Franklin egyébként életében több álnevet is használt – Martha Careful, Busy Body, Alice Addertongue és Polly Baker – melyeken keresztül igyekezett hangot adni a társadalom elnémított hölgytagjainak. A Silence Dogood levelek egyébként feltűnnek a 2004-es A nemzet aranya című filmben is.

Domenico Starnone lenne Elena Ferrante?

Fotó: Getty Images

Elena Ferrante kifürkészhetetlen alakja harminc éve tartja lázban az irodalmi közösséget. Noha milliók rajonganak Nápolyi regények sorozatért, a szerzővel nem találkozhatunk könyvbemutatókon, ahogy író-olvasó találkozókon és nyilvános könyves eseményeken sem, interjúit, vagy közösségi média platformjait pedig hiába is keresnénk az interneten. Az alakját övező rejtély még kelendőbbé teszi műveit és persze számtalan izgalmas irodalmi találgatásra ad okot. A Literary Hub forrásai szerint az óriási népszerűségű Ferrante-regények mögött nem más áll, mint Domenico Starnone olasz író.

Az összehasonlító irodalomkutatás során a szakértők stilometriai elemzéssel igyekeztek feltárni az írások közti egyezéseket, bizonyos visszatérő szavakat és mondatszerkezeteket, melyek arra utalnak, hogy Starnone egyedül vagy talán feleségével, Anita Raja fordítóval közösen szövi a már filmre vitt, fordulatokban bővelkedő történeteket. A másik oldal viszont hasonló elemzésekkel cáfolta meg ugyanezt. Persze korunk legnagyobb irodalmi misztériuma máig megoldatlan, hiszen a pár mindkét tagja azóta is tagadja, hogy bárminemű köze volna a világszerte több millió példányban értékesített Ferrante-regényekhez, Elena Ferrante pedig továbbra is szigorúan őrzi titkát.

Leslie McFarlane, avagy Carolyn Keene

Fotó: Getty Images

Nancy Drew a tengerentúlon nem csupán egyszerű regényszereplő, hanem amerikai kulturális ikon, akire feminista jelenségként hivatkoznak olyan befolyásos személyek, mint Hillary Clinton vagy Laura Bush. Az idők során számtalan változáson esett át a kor férfidetektívjeinek ellensúlyozására megalkotott nyomozónő vonzó, intelligens és egyenes személyisége, de népszerűsége továbbra is vitathatatlan.

A sokoldalú Nancy-t Carolyn Keene álnéven alkotta meg az Oscar-díjra is jelölt drámaíró, Leslie McFarlane, miután csatlakozott egy szellemírókból verbuválódott szerzőcsoporthoz. Az újságíróként és filmrendezőként is kimagasló McFarlane-ről 1976-os önéletrajzáig csak legközelebbi barátai és családtagjai tudták, hogy a világ neki köszönheti a mára több mint 90 millió példányban elkelt és megfilmesített Nancy Drew történeteket.

Forrás: Literary Hub, Listverse, The Indian Express

Kiemelt kép: Canva