mesekönyv újdonságok 2024

3 remek gyerekkönyv-újdonság 3 különböző korosztálynak

Mindegyik korcsoportnak ajánlunk egy-egy szuper újdonságot.

Nálunk itt a Nők Lapjánál annyira természetes az olvasás, mint a levegővétel, nehezen tudnánk elképzelni a mindennapjainkat, estéinket, hétvégéinket könyvek nélkül. Ezt a hozzáállást természetesen szeretnénk átadni a gyerekeinknek is (enyhe kényszeresség olykor tetten érhető a próbálkozásinkban), hol nagyobb, hol kisebb sikereket érünk el ebben. Az viszont bebizonyosodott, hogy ha sikerül a megfelelő olvasmányt a gyerekek kezébe adni, ha ráhibázunk, és eltaláljuk az épp aktuális ízlésüket, a történet azonnal behúzza őket, és nem is ereszti, amíg a végére nem érnek. Az örök kérdésre, hogy hogyan vegyük rá az olvasásra a gyereket (amiről több cikkünk is született korábban), a legegyszerűbb válasz tehát, hogy jól választott gyerekkönyvekkel.

De épp itt a bökkenő: tengernyi opciónk van, hogyan válasszunk jó könyvet?

Olyan könyvekre van szükség, amelyek képesek megszólítani a mai gyerekeket is, vagy azért, mert ismerős terepen, helyeken játszódnak, vagy mert cselekményük elég pörgős a 21. század képernyők által diktált ritmusához, vagy azért, mert a kiadvány látványos, gazdagon illusztrált, esetleg interaktív. Itt most három korcsoportnak ajánlunk három olyan könyvet, amit volt lehetőségünk „tesztelni” a fiatal olvasóközösségen, és mindhárom kiállta a próbát!

Varró Dániel – Agócs Írisz: Nem, nem, hanem (Jelenkor, 2024)

mesekönyv újdonságok

Varró Dániel – Agócs Írisz: Nem, nem, hanem (Jelenkor, 2024)

„Mit kell itt ezzel a könyvvel csinálni?
Érdemes állatos keksszel kínálni?
Vagy bántalmazz vele egy eladót tettleg?
Tépd szét, és tedd vissza?
Nem, nem, hanem
vedd meg!”

Nagyon szegények lennénk Varró Dani nélkül, és ez nem csak a gyerekekre igaz (bármely életkorú gyerekekre, hisz szinte minden korcsoportnak dobott már össze fantasztikus rímeket), hanem a felnőttekre is. Varró Dani képes a csodára: még a legapróbbaknak szánt írásai is pompásan szórakoztatják a szülőt, aki olvassa. Humora utánozhatatlan, kikacsint ránk, miközben a két-háromévesünk is boldogan kacarászik azon, hogy milyen vicces a helikoptert vezető nagymama.

Mesék a Velencei-tóról (Illusztrálta: Czikkely Panni, Koszorú Kiadó, 2024)

mesekönyv újdonságok

Mesék a Velencei-tóról

Hogyan született a Velencei-tó? Kik lakták, mielőtt az óriások használták szikláit dobókockának? Hányan estek áldozatul a tavi sellők csábításának és a tündérek tréfáinak? Miként gyakorlatoztak a huszárok a tó kiszáradt medrében? Mit lát a tündérháton utazó, ha Gárdonyi és Vörösmarty háza felett repül? Hogyan lehet málnalekváros palacsintát falatozni bodzamanókkal, és kőgombát szüretelni borstörpékkel? Milyen káprázatos a tó madárvilága, és mennyi örömet rejt megismerése?

Ha otthonosan mozgunk a Velencei-tó környékén, egészen biztosan le tudjuk nyűgözni csemetéinket ezekkel a kérdésekkel és a könyvből bármikor előhúzható mesés válaszokkal.

A Velencei-tó varázslatos világába, jelenébe és múltjába röpíti az olvasót ez a gazdag mesegyűjtemény, amelyből még többet megtudhatunk e festői vidék titkairól, természeti kincseiről, képzelt és valóságos lakóiról. A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola meseíró pályázatának eredménye ez a maga nemében egyedülálló kiadvány, amelyben a legifjabb szerző mindössze nyolc, míg a legidősebb közel nyolcvan éves. Ennek is köszönhető, hogy sokféleképpen, a fiatalok és az idősebbek szemszögéből is megismerhetővé válik, milyen sokat jelent e térség kultúrája és e táj gazdagsága az itt élőknek és az ide érkezőknek. Az élménydús utazást még különlegesebbé teszik Czikkely Panni meseszép és szívet melengető illusztrációi.

A könyv rendhagyó mivolta miatt főként kiskamaszoknak, tiniknek ajánlott, akik értékelik a benne található szövegek és történetek sokszínűségét.

Vakulya Norbert: Makákók! könyvsorozat  (Illusztrálta: Varga Zoltán, Babilon, 2023-2024)

mesekönyv újdonságok

Vakulya Norbert: Makákók! Kapitányok viadala! (Illusztrálta: Varga Zoltán, Babilon, 2024)

Kilencéves kislányom nagy Rumini-rajongó. Amikor a sorozat könyvei elfogytak, már vakartam is a fejem, mivel pótoljuk őket, de ekkor szerencsére rábukkant a barátnőjénél a majmocskák kalandjaira, és azonnal szívébe zárta Emelit, Mancsit és az izgalmakból soha ki nem fogyó mesebeli világot. A sorozat három kötete összefüggő történetet ad ki, a kalandok A koala átkával kezdődnek, és a Kapitányok viadala című kötetre is bőven jut belőlük.

A sztori szerint két minden lében kanál majmocska bajba kerül: kénytelenek három nap alatt nevet lopni, vagy – hohó! – örökbe búcsút inthetnek a farkincájuknak! Emeli és Mancsi, a két kerge, talpraesett és öntörvényű makákó egy nap véletlenül épp egy varázslót próbál meglopni. Kaliptusz, a vajákos koala ezért elveszi a nevüket, és megátkozza őket: ha nem lopnak maguknak három napon belül újat, oda a nevük, de még a farkuk is! A névlopás amolyan varázsos dolog ám! Ha pedig hőseinknek nem jó bármilyen név, kimondottan kalandos is!

Kiemelt kép: Canva

 

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk! Gyere és csatlakozz Facebook-csoportunkhoz, és olvasd velünk hamarosan az első könyvet!