8 fontos lecke, amit a gyerekek a klasszikus mesékből tanulhatnak meg

Szeretjük a Disney-meséket, többek között mi is ezeken nőttünk fel, viszont nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek a klasszikus mesekönyvekből is benyomást szerezzenek az életről.

kislány-olvas

Fókuszban a remény

A mesék egyik legfontosabb üzenete, hogy mindig remélhetünk. Reménykedhetünk abban, hogy megváltásra találunk, vagy hogy legyőzzük az ellenségeinket, de egy animációs filmben ez a mondanivaló nem feltétlenül kap lényegi hangsúlyt. G. K. Chesterton író ezt úgy fogalmazta meg: „A mesék nem azt mondják el a gyerekeknek, hogy sárkányok léteznek. A kicsik tudják ezt. A mesék azt mondják el, hogy a sárkányt meg lehet ölni” – ezért is fontos, hogy a történetmondás szerepet kapjon a mindennapokban.

Kulturális gyökerek

A meseolvasás egyenlő a hagyományőrzéssel. Gondoljatok csak arra, hányszor került a kezetekbe a T. Aszódi Éva könyve, a Minden napra egy mese? Ezek a történetek nem csak tanulsággal szolgáltak, de egy olyan közösség tagjaivá avattak minket, amely csak a magyar kultúrában ismert és kedvelt – ez lehet gyermekeink hagyatéka is.

Kultúrák találkozása

Apropó kultúrák – a mesék által más nemzetek mitológiája is megismertethető, megszerettethető a gyerekekkel, főleg akkor, ha a történetük hasonlít egy általuk már ismert cselekményre. Például a japán Lon Po Po című mese nagyban hajaz a Piroska és farkas históriájára, de mégis kicsit más, ettől lesz szerethető.

Leckék az életről

Morális utalások tekintetében a Disney-változatok és az eredeti mesék között nagy különbségeket lehet felfedezni. Hans Christian Andersen célja például korántsem az volt a Kis hableány történetével, hogy megtanítsa a kislányoknak, hogyan fogjanak herceget, sokkal inkább azt szerette volna megértetni a kicsikkel, hogy a tetteik következményekkel járnak.

Fantáziavilág a lapokról

A mesék figurái, azaz a tündérek, varázslók, trollok a képzelet alakításában nagy szerepet játszanak. Ha nincs a képernyőn a történet, hanem a kicsiknek kell elképzelniük az alakokat, maguknak kell megteremteni a történet látványvilágát, azzal a kreativitásuk és a gondolkodásuk fejleszthető.

Nem kell félni

A mesék arra szintén megtanítják a gyerekeket, hogyan küzdjenek meg az ijesztő szituációkkal. Mint olvasók, el tudják magukat helyezni a történetben, de nem első kézből tapasztalják meg a történteket, ezáltal kezelni tudnak minden helyzetet és tanulnak is a karakterek tapasztalataiból.

Tükörkép a valóságról

A Disney-mesék általában – egy-egy kivételtől eltekintve –, mindig pozitív kicsengéssel érnek véget, de ez az eredeti történetekben nem ritka a szomorú végkifejlet sem – például Andersennél vagy Grimmnél. Fontos, hogy a gyerekekkel megértessük, az életben történnek rossz dolgok, nincs értelme mindent úgy bemutatni, mintha habos torta lenne.

A személyiség fejlesztése

Attól, hogy nincs korona a fejeden, vagy nincs üvegcipellőd, még nem jelenti, hogy nem vagy különleges – ebben a leckében a könyveknek nagy szerep jut, hiszen az írt fantáziavilágokban sokkal egyszerűbb a főhősökkel azonosulni, mint a képernyőn teremtettekkel.

A Nők Lapja Gyerek különszámában még több érdekesség kiderül a mesékről.

Szöveg: D.A.

Forrás: readbrightly.com

Fotó: Thinkstock