gyereknap-ajandek-konyv

Válassz innen gyereknapra! – Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

Ajándékozz mesés történeteket ezen a különleges napon!

Magyarországon már a 20. század első évtizedeitől fogva, az ENSZ 1954-es közgyűlését megelőzően is ünnepelték a gyerekeket május vagy június beköszöntével. Sőt, 1931-től a nemzetközi gyereknap kihirdetéséig

egyetlen nap helyett úgynevezett Gyermekhetet tartottak, vagyis egy egész hetet szenteltek hazánkban a legkisebbek ünneplésének. 

Az önfeledt szórakozásnak természetesen azóta is elengedhetetlen részei a kisebb-nagyobb meglepetések, legyen az hőn áhított vattacukor, játékkal szerzett vásárfia, vagy épp kreatív program. De azokra a dolgokra is bizonyára jut ilyenkor idő, melyek a hétköznapokban a legfontosabbak: az odafigyelés, a gondoskodás, a szeretet.

Számomra gyerekként a mindennapok kis ünnepeit leginkább azok a pillanatok jelentették, amikor kezemben egy könyvvel kényelmesen elhelyezkedtem a nappali kanapéján, és napról napra, anélkül, hogy akár csak egy lépést tettem volna, újabb fantáziavilágba csöppenhettem. Azóta is minden évben ezt az idilli érzést idézem fel gyereknapon, azt, amit az olvasás máshoz nem hasonlítható élménye ad, így ez lett az apropója a most következő ajánlónak is, melybe lebilincselő olvasmányok, könyvekbe zárt fantáziakalandok kerültek gyereknapi ajándékötlet gyanánt. 

Julia Donaldson: Kovács ​Bence kedvenc könyve

2-5 éves korig

Kovács Bence kedvenc könyve

Julia Donaldson: Kovács Bence kedvenc könyve, Pagony Kiadó; 2542 Ft

Elsősorban Ott Anna szívmelengető ajánlására került be a listába Julia Donaldson könyve, melyet Axel Scheffler illusztrátor rajzfilmeket idéző grafikái tesznek még szórakoztatóbbá.
„Kovács Bence kisfiú volt, amikor ez történt, karosszékben olvasgatta legkedvesebb könyvét” – történetünk itt veszi kezdetét, hogy aztán képzeletben elinduljunk, felfedezzük a legmerészebb, könyveken átívelő kalandokat és a végén kiderüljön, mindezt tulajdonképpen ugyanabban a karosszékben éltük át, együtt olvasva Bencével, a kisfiúval.
Ebben az olvasás öröméről szóló, kedves kis kötetben többek között egy kalóz, Aranyhaj, Vitéz Kálmán és a mesebeli béka is tiszteletét teszi Papp Gábor Zsigmond magával ragadó fordításában. 

Jean-Yves Ferri: Asterix ​és a griff

9-12 éves korig

Asterix 39. - Asterix és a Griff

Jean-Yves Ferri: Asterix 39. – Asterix és a Griff, Móra Könyvkiadó; 2 459 Ft

Kedvenc gall hőseink idestova 65 éve törnek borsot a rómaiak orra alá, ugyanis Asterix karakterét 1959-ben hívta életre a sorozat eredeti alkotópárosa, René Goscinny és Albert Uderzo. Noha a folytatásokat már új szerzők jegyzik, a sorban 39. képregényük sem okoz csalódást, sőt, a humoros, izgalmas kalandok, az emlékezetes karakterek, az ókori helyszínek és az egyedi illusztrációk továbbra is ismerős kereteket nyújtanak az olvasmányos történeteknek.
A legfrissebb epizódban Panoramix üzenetet kap Tarjatepsin sámántól, aki segítséget kér tőle, ugyanis Julius Caesar megbízta személyes térképészét, Cartographust, hogy hozza el neki Rómába a törzs szent állatát, a griffet. Egy egész légió ered a rejtélyes állat nyomába, amellyel Caesar a cirkuszi játékokon kíván elbüszkélkedni.
A gall druidát természetesen ezúttal is elkíséri Asterix, Obelix és Ideafix, ám a dolgukat nehezíti, hogy a dermesztő hidegben hatástalanná válik az emberfeletti erőt kölcsönző varázsital…

J. Kovács Judit: Kerekítő manó és a hullócsillagok – Mesék óvodásoknak

3-4 éves korig

Kerekítő manó és a hullócsillagok - Mesék óvodásoknak

J. Kovács Judit: Kerekítő manó és a hullócsillagok – Mesék óvodásoknak, Móra Könyvkiadó; 2 869 Ft

A Kerekítő-könyvcsalád ölbeli játékai és mondókái 15 éve varázsolják el az óvodásokat. A Janikovszky Éva-díjas J. Kovács Judit legfrissebb Kerekítő-kötetében négy új, kalandos, szívmelengető mesét találnak a kíváncsi olvasók, melyeket Kállai Nagy Krisztina kedves illusztrációi díszítenek.
Ki ne fürkészte volna már az éjszakai égboltot, reménykedve, hogy megpillant egy hullócsillagot, és teljesül a titkos vágya? Vajon mit kíván a mondókás és mesekönyv-sorozat közkedvelt főszereplője, Kerekítő manó és hű társa, Kacska macska? Egy biztos: miközben a csodára várnak, megannyi igaz barát siet a segítségükre, és kerekíti őket jókedvre – a mese hallgatóságával egyetemben.

Mutatunk pár kreatív ötletet és programot gyereknapra, ami biztos, hogy lefoglalja a kicsiket és a nagyobbakat is.

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás

10+ éves korosztály

Orczy Mimi kalandjai - A londoni gyémántrablás

Ruff Orsolya: Orczy Mimi kalandjai – A londoni gyémántrablás, Manó Könyvek; 3551 Ft

Egy ifjú bárónő a rejtélyek nyomában, avagy Orczy Mimi – aki mindennél jobban szereti a kalandokat – újból egy titokzatos eset felgöngyölítésén munkálkodik. Váratlanul tűz üt ki Őfelsége Színházában, a Renegát egyik londoni előadásán, a zűrzavar közepette pedig eltűnik Lady Mortimer értékes gyémántja. A Scotland Yard gyanúsítottja egy fiatalember, Mimi pedig még aznap éjszaka titokzatos üzenetet kap – valaki a segítségét kéri.
Az idő szorít, a gyanús jelek pedig egyre csak szaporodnak. A nyomozás szálai végül a Néma Sírásóba vezetnek, ahol két gyanús alak találkozik egymással…
A viktoriánus Londonban játszódó kalandregény főhősét, Mimit a világhírű magyar származású szerző, báró Orczy Emma, a Vörös Pimpernel írója ihlette. Ruff Orsolya nemcsak mesteri kézzel szövi a szálakat, de egy mára letűnt világba is elvezet, remek szórakozást nyújtva fiatal olvasóinak.

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 2. – Avagy az öreg gróf titka

7-9 éves korig

Kalandok a Balatonon 2.

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 2. – avagy az öreg gróf titka, Kolibri Kiadó; 3292 Ft

Balaton, hamisítatlan nyári hangulat, vízparti kalandok és egy bátor gyerekcsapat. Mikó Csaba Kalandok a Balatonon című regénysorozata a tavalyi évben debütált, és már az első résszel elvarázsolta olvasóit könnyed hangvételével. Ám nem csupán a gyerekek, a szülők sem tudják majd letenni ezt a nosztalgikus olvasmányt, mely leginkább a Keménykalap és krumpliorr, valamint Ötvös Csöpi ifjúsági karaktereit idézi. 
A Kolos ikrek, Soma és Zoé ez alkalommal is Balatonszemesen vakációznak, méghozzá a legjobb barátjukkal, Árminnal. A hivatásos kalandornak készülő Somát a kelták kincse tartja lázban, Zoét egy tóból kimentett, elárvult kutya sorsa izgatja, a kocka Ármin pedig kénytelen kiszakadni a virtuális világból, hogy a segítségükre legyen.
Azonban hamarosan kiderül, hogy néhány kalózlelkű cirkuszosnak is a kelta kincsre fáj a foga, és a kutyusra sem véletlenül vadásznak. A három gyerek végül megszökik a kutyával együtt, majd egyszer csak az öreg gróf kastélyának ajtajában találják magukat. És ezzel valóságos kalandcunami veszi kezdetét, keresztül-kasul a Balatonon.

Szabó T. Anna, Palya Bea, Gyurkó Szilvia: Minden gyerek kicsi kincs

2+ éves korosztály

Minden gyerek kicsi kincs

Gyurkó Szilvia, Palya Bea, Szabó T. Anna: Minden gyerek kicsi kincs, Lampion Könyvek; 2232 Ft

Természetesen ez, a Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő közreműködésével készült hiánypótló kötet sem maradhatott le a listáról. A Hintalovon Alapítvány alapítója és vezetője a Minden gyerek kicsi kincs című könyvön Szabó T. Annával és Palya Beával közösen dolgozott, előbbinek a verseket és mondókákat, utóbbinak pedig a megzenésítést köszönhetjük.
A kiadvány, amellett, hogy az egészséges és biztonságos testkép kialakítását, a határhúzást erősíti a bölcsisek és ovisok körében, felhívja a figyelmet arra is, hogy felnőttként, szülőként és pedagógusként mit tehetünk gyermekeink biztonságáért.
A kötet végén szakértői jegyzetet is találunk, mely már a felnőttek számára foglalja össze a sokak számára ismerős, úgynevezett bugyiszabályokat, ami a legismertebb európai program a gyerekekkel szembeni bántalmazások megelőzésére.

Pásztohy Panka: Pitypang nagyiéknál

Pitypang a nagyiéknál

Pásztohy Panka: Pitypang a nagyiéknál, Pagony Kiadó; 2542 Ft

Pásztohy Panka az egyik legnépszerűbb magyar gyerekkönyv-illusztrátor, aki íróként is alkot. Többek között a Pitypang és Lili-sorozatot is – mely a felelős állattartás kérdéseivel foglalkozik a legkisebbek számára is szerethetően – maga írta és rajzolta, két kötete korábban Aranykönyv-díjat nyert.
A sorozat legújabb mesekönyvében Lili először alszik Anya és Apa nélkül. A kislány számára ez különleges alkalom, pár napot ugyanis a Nagyiéknál tölt Pitypanggal, a kutyusával és az unokatestvérével, Jancsival. Nagyiéknál pedig annyi minden történik, hogy sosincs idő sem unatkozni, sem szomorkodni.
Tehenek, tyúkok és kecskék, egy lombház a cseresznyefán és egy kutyaház építése teszi még tartalmasabbá a várva-várt hétvégét. Ráadásul Pitypang is szerez magának egy új barátot, így pillanatok alatt elszalad a szülőktől külön töltött idő. 

Tippjeinkből megtudhatod, hogyan veheted rá a kicsiket a gyereknapi ajándék elolvasására is.

Kiemelt kép: Getty Images

Elindult a Nők Lapja Olvasósarok nevű kortárs könyvklubunk!

könyvklub