Gondold át, hogy te vajon megadod-e ezt a négy dolgot gyerekeidnek!
  • Május utolsó vasárnapja gyereknap.
  • A gyereknap jó alkalom arra, hogy gyerekeink valós szükségleteiről is elgondolkodjunk.
  • Négy rendhagyó ajándékot mutatunk gyereknapra.

Közeledik a gyereknap. Ezen a napon a legtöbben valamilyen mókás programmal, esetleg tárgyi ajándékkal kedveskedünk gyerekeinknek, akiknek az év többi napján is igyekszünk megadni, amit csak lehet. De vajon mire van igazán szükségük? Még egy játékra, egész napos játszóházazásra, vagy arra, hogy ezen a napon sütit reggelizhessenek és fagyit vacsorázhassanak?

Egészen biztos, hogy a legtöbbjüknek nagy örömet tudunk szerezni az ilyesmivel, és hát mikor máskor, ha nem május utolsó vasárnapján? Viszont a gyereknap jó alkalmat ad arra is, hogy a bulizás mellett kicsit utánagondoljunk annak is, mik egy gyerek valós, pénzzel nem megvehető szükségletei, és hogy vajon a mai gyerekek – akikről egyébként az a hír járja, hogy ingerből és kényeztetésből is többet kapnak a kelleténél – ezen valódi igényeik kielégítésével hogy állnak.

És egyáltalán: mik ezek az igények? Melyek azok az alapvető dolgok, amiket ha egy szülő biztosítani tud a gyerekének (menjenek át együtt akármilyen nehéz időszakokon), igazán nagy baj a kapcsolatukkal már nem lehet, és amikkel egy gyerek jó alapokat kaphat az életben való elinduláshoz. Amit (nem csak) gyereknapra minden gyereknek meg kellene kapnia…

A 4 legjobb ajándék gyerekeknek

Lássuk ezt a 4 rendhagyó ajándékot – a gyereknap apropójából!

1. Szeretni és szeretve lenni

Noha a legtöbbünk számára egészen egyértelmű, hogy semmi sem lehet fontosabb, mint a szeretet nyújtotta biztonság, az is igaz, hogy fájdalmasan sokan vannak, akik nem, nem annyi, vagy nem olyan szeretetet kapnak a szüleiktől, mint amire szükségük lenne. Pedig ennek kora gyerekkori hiánya az ember egész életére kihathat, befolyásolhatja kötődési mintázatait, és azt is, hogy a világhoz való alap-beállítódása inkább pozitív vagy negatív.

A szülői szeretetnek (vagy hiányának) döntő hatása van arra is, hogy egy gyereknek mennyire van önbecsülése, mennyire mer kezdeményezni, vagy mennyire válik szorongóvá.

Kutatások szerint a gyerek életében részt vevő, legalább egy szeretetteljes szülői figura a gyerek idegrendszerének fejlődését is pozitívan befolyásolja, és hosszú távú hatással van felnőttkori egészségére is.

A szeretet hiánya ugyanakkor egészen pusztító: a szülői szeretet nélkülözése (vagy az, hogy a szülők egyszerűen nem tudják kimutatni, érzékeltetni azt a gyerekükkel) szintén egy életen át viselt seb a gyerek személyiségen, és a gyermekkori érzelmi elhanyagolás növeli a felnőttkori megbetegedések és a korai halálozás kockázatát is. Minden gyerek megérdemli, hogy szülei szerető kedvességgel árasszák el, és hogy szeretetüket soha ne kössék feltételekhez.

2. Bízni és rászolgálni a bizalomra

A bizalom minden jól működő emberi kapcsolat alapja, mely megágyaz egy sor pozitív érzelemnek, biztonságot nyújt, és táptalaja a gyerekek önállósodási törekvéseinek is. A bizalom légkörében (vagyis amikor szülőként merünk hinni gyerekeink képességeiben, leleményességében és őszinteségében is) a gyerekek döntő többsége kivirágzik, és mindent meg is tesz azért, hogy rászolgáljon erre a bizalomra.

Ugyanakkor legalább ilyen fontos, hogy egy gyerek ne csak bizalmat kapjon, de maga is maximálisan megbízhasson a szüleiben.

Egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy tudja, minden helyzetben számíthat rájuk, és hogy biztosra veheti, hogy a felnőttek segítik őt a világban való eligazodásban. A határok kijelölése például ilyen bizalmi, nem megúszható szülői feladat, aminek alapvető jelentősége van abban, hogy egy gyerek biztonságban érezze magát. Emellett pedig akármennyire is nehéz néha következetesnek lenni, fontos, hogy a gyereknek tett ígéreteinket mindig tartsuk be, mert ellenkező esetben erősen roncsoljuk a kapcsolatot.

gyereknap-4-ajandek

A bizalom azt is jelenti, hogy engedjük kiteljesedni gyerekeinket (Fotó: Getty Images)

3. Bocsánatot nyerni

Nem fair, amikor gyerekeinkre kicsinyített felnőttként tekintünk, és kisebb-nagyobb hibáik mögött rögtön jellemhibát sejtünk, rögtön megharagszunk rájuk, vagy csalódottságunknak adunk hangot. Gyerekeink sem tökéletesebbek, mint mi, nekik is vannak jó és rossz napjaik, ráadásul velünk ellentétben ők még csak tanulják a körülöttük lévő világot. A világért sem akarnak csalódást okozni, mégis, néha meggondolatlanok, elfelejtenek ezt-azt, csúnyán beszélnek, vagy füllentenek.

Nagyon fontos, hogy gyerekeink tudják, hogy ha rosszat is tettek (és annak adott esetben következménye van), a megbocsátás jár nekik, és mindig van lehetőségük bizonyítani, hogy a következő alkalommal képesek jobban csinálni. A dzsungel könyve egyik leginkább szívet melengető szabálya, hogy amikor az állatkölykök (majd később Maugli is) valamilyen rosszaságért büntetést kaptak, az egyszersmind el is feledtette a történteket, és közvetlenül utána tiszta lappal lehetett indulni. Nincs felhánytorgatás vagy hosszas haragtartás.

Jó lenne mindezt eltanulni a meséből, hogy képesek legyünk gyerekeink hibáin, botlásain (azokat midig megbeszélve) túllépni.

4. Tartozni valahová

Mindannyian vágyunk arra, hogy valami nálunk nagyobb dolog részesei, egy család vagy közösség részei legyünk, mert enélkül a valahova tartozás nélkül megbetegszik felnőtt és gyerek lelke is. Utóbbi, élete első éveiben nemigen választhat, hiszen abban a közösségben létezik, amibe beleszületett, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtöbbször át is élhesse a családhoz tartozás érzését.

A gyerekek ezért megérdemlik, hogy megismerjék gyökereiket, családjuk, felmenőik történeteit – még akkor is, ha abban nem mindenki és mindig viselkedett feddhetetlenül, ha (ahogy az összes családban) előfordult, hogy az emberek butaságot vagy meggondolatlanságot követtek el, máskor viszont valami olyasmit hajtottak végre, ami azóta is büszkeséggel tölti el a többieket.

A gyerekek számára ennek a folytonosságnak a megtapasztalása, a gyökerek megismerése erős fogódzó egy nagy és félelmetes világban, és segít az egészséges személyiség kikovácsolásában is.

Adjuk meg gyerekeinknek ezt az élményt gyereknapon is! Bár ezen a napon a gyerek a főszereplők, kapjon szerepet maga a család is, beszélgessünk arról, miben hasonlítunk egymásra, őseinkre, milyen közös élményeink vannak, és hogyan formál mindez megtartó közösséggé bennünket!

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyermeknapi jelentéséről a link alatt olvashatsz.

Kiemelt kép: Getty Images