Mi lenne velünk a gyermekeink nélkül?

Van egy nap, ami kifejezetten a gyermekeknek szól. Ilyenkor lehetünk kicsit engedékenyebbek velük és teljesíthetjük a különleges kívánságaikat is, valamint sok-sok mókás programban vehetünk részt együtt. Mutatunk pár igazán kreatív ötletet és programot május 26-ára, gyereknapra, ami tuti biztos, hogy lefoglalja a kicsiket és a nagyobbakat is.

Otthoni programok gyereknapra: kreatív ötletek

1. Pont, pont, vesszőcske

Készítsünk közösen mókás szendvicseket! A gyerekek is szívesebben megeszik az együtt díszített tavaszi uzsonnát, pláne ha nyuszit, cicát vagy kislányt ábrázolnak a friss zöldségek. Szerezzünk be a piacról minél többféle alapanyagot, retket, snidlinget, paradicsomot vagy akár csírákat. Ez utóbbi remek haj lehet például, a snidling pedig tökéletes bajusz a nyuszinak. Rajzoljunk szemeket majonézzel, vagy készítsük el kemény tojás szeletből. Csinálhatunk édes kis katicát is: félbevágott paradicsom a teste, egy kis szelet fekete olívabogyó a feje, a pöttyöket pedig szintén apró olívadarabkákkal illusztrálhatjuk.

Ha így készíted el, tuti megeszi a gyereked a zöldséget!

2. Nyomtassunk ajándékokat!

Egyszerű és nagyszerű: nyomtassunk Aladinos, Jégkorszakos vagy épp Angry Birds-ös kifestőt a gyerekeknek, esetleg könyvjelzőt, cuki levélpapírokat, vagy nosztalgia, öltöztetős papírbabát. Ezek kiszínezése, hűtőre függesztése közben mi szülők is jól mulathatunk. De akár ajándékba is adhatjuk nagymamának, ovis, kisiskolás barátnak az elkészült alkotásokat.

3. Barkácsolásra fel!

Keressük elő az otthon kallódó üres (cipős)dobozokat, kartonpapírokat, wc-papír-gurigákat, és indulhat is az építkezés! Készíthetünk belőlük akadálypályát, labirintust, terepasztalt, babaházat, sőt egy-két nagyobb pokróccal egy bunkert, kuckót is építhetünk a gyereknek!

4. Kincskeresés nem csak kalózoknak!

A gyerekek kíváncsi természetét jól le lehet foglalni egy kincskereső játékkal. Rajzoljunk térképet az elrejtett kincsnek, és válasszunk tematikát a játéknak, lehet például kalózos. A kincsvadászat tökéletes program gyereknapra, hogy lefoglalja és szórakoztassa a gyerekeket akár több órán keresztül is. Tegyük a nyereményt gyereknapi témájúvá, ezzel is kiemelve a játék különleges jellegét az adott napon.

A kincsvadászat izgalmas program a kalandvágyó gyerekeknek (Forrás: Getty Images)

Programajánló

Budapesti programok

Számos gyereknapi program várja a kicsiket és nagyokat Budapesten és vidéken is. Mutatunk párat!

Május 25-én a Margitszigeti Szabadtéri színpadnál sárkány tematikájú gyereknap lesz: interaktív mesékkel, előadásokkal, sárkány szépségversennyel, papírsárkány készítéssel és sárkányröptetéssel készülnek a szervezők a gyerkőcök számára.

Május 25-én és 26-án A Városligetben  ingyenes gyerekműsorok, ugrálóvár, arcfestés és még számos meglepetés várja a gyerekeket. Lesz internetsátor, interaktív játékok, Sportsziget, lovasterápiás bemutató és focikupa is. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége horgászathoz kapcsolódó ügyességi játékokkal készül. Vasárnap a Nemzetek Utcájában nagykövetségek és kulturális intézetek mutatják be országuk hagyományait és gasztronómiai különlegességeit.

Május 25-én és 26-án a budapesti Vasúttörténeti Parkban is lesznek gyerekprogramok, koncertek, bábszínház, hajfonás, játszósátor, csillámtetoválás, társasjáték sarok, robot készítés, VR Park játékok, játszótér és még sok más meglepetés. Fellép többek között az Apacuka zenekar, kalap Jakab, Rolando bűvész, és Kovácsovics Fruzsina, lesz Fabula Bábszínház is.

A gyereknapi hétvégén családi fesztivál és raktárvásár várja kicsiket és nagyokat a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Central Kiadói Csoport jóvoltából. Kutyás bemutató, Gryllus Vilmos-koncert, Harry Potter Házak Kupája, pszichológiai előadások és beszélgetések szülőknek, nagyszülőknek, szakembereknek, kézműves foglalkozások és workshopok: senki nem fog unatkozni!

Vidéki programok

Május 26-án

  • Budaörsön a budaörsi repülőtéren kreatív foglalkozások, jelmezes animátorok, ugrálóvárak, sétarepülés, katonai kiállítás, óriásbuborék show és gasztroudvar várja az érdeklődőket.
  • Dunaújvárosban az Alsó Dunaparton vidámpark, koncertek (Buborék együttes, 100 Folk Celsius, Krúbi, Charlie), gyerekprogramok, gasztrosétány, kirakodóvásár lesz.
  • A Győri Állatkert szintén mókás programokkal készül: lesznek tréfás programok, állatbemutató, játékok és állatsimogató.
  • A Gyulai Gyereknapon a Göndöcs-kertben gyerekkoncertekkel, ugráló várral, kincskereséssel, bűvészműsorral, kerékpáros ügyességi versennyel, motoroztatással és óriástortával készülnek.
  • A Hajdúszoboszlói Gyereknapon a Városi Szabadidőparkban utcaszínház, Csondor Kata Disney koncert, Vízipók, csodapók zenés mesejáték, Minizoo és buborékshow várja a látogatókat.
  • Hortobágyi Vadaspark Gyereknap igazán különleges lesz: Extra szafari terepjáróból vadlovak és őstulkok megtekintésére kerül majd sor. (18 év alattiaknak ingyenes).
  • A Szegedi Gyereknap a Füvészkertben Családi nap, Grimm-Busz Színház előadás, Molnár Dixieland Band fellépés lesz látható.

Május 28-án  a Szentendrei Gyereknapon sakkszakkör, rendőrségi és katonai bemutatók, arcfestés, zoknicsata, Rubik kocka bemutató, kertmozi, fellépések (Szentendrei Kenguru Kötélugró DSK, Diótörő Balettiskola) kerül megrendezésre. 

Íme pár igényes gyerekzenekar, amik gyereknapra is tökéletesek!

Kiemelt kép: Canva.com