Kreatív tippek, melyekkel a gyerekekkel közös sütés-főzés örömteli szórakozás lesz

A kisgyerekek többségét nagyon érdekli a konyha különleges világa, szívesen sündörögnek körülöttünk, amikor az ételeket készítjük – mi is hasonlóan viselkedtünk lurkóként –, ezért érdemes őket bevonni a munkába. A következő tippekkel a közös sütés-főzés igazi élmény lesz mindenkinek.

Kezdjük a reggelivel

Ahhoz, hogy megismertessük őket a főzéssel, elsőként jobb, ha a legegyszerűbb ételek elkészítésébe avatjuk be őket. Dobjunk össze egy ráérős reggelit közösen, legyen szó akár palacsintáról, goffriról, smoothie-ról, vagy akár egy omlettről. Nagyon fogják élvezni, és néhány alapmozdulatot is elsajátíthatnak így.

Válasszunk projektet

Szánjunk rá időt hétvégén vagy egy ráérős estén, és válasszuk ki a gyerekekkel közösen az ételt, amit megfőznénk a héten vagy másnap. Böngésszük át a szakácskönyveket, ezt követően pedig vásároljuk be az alapanyagokat. Nagyon fogják élvezni, hogy bevonjuk őket az előkészületekbe.

Ne avatkozzunk bele

Persze nagy késztetést érzünk majd, hogy a gyerekek nyomában legyünk egy törlőronggyal, illetve, hogy néhányszor átvegyük tőlük a fakanalat, de ilyenkor igyekezzünk visszafogni magunkat. A cél ugyanis az, hogy megismertessük őket az ételek elkészítésének világával, amiben jobban kibontakozhatnak, ha kellő szabadságuk van. Takarítani meg ráérünk később utánuk. ;)

Adjunk nekik szabadságot

Mit tegyünk a pizza tetejére? Mivel pakoljuk meg a melegszendvicset? Van-e olyan tésztaforma, ami szerintük jól működik majd az adott a mártással? Hagyjuk, hogy a gyerekek hozzák meg a döntéseket, mi pedig élvezzük, hogy nem nekünk kell gondolkodni rajta.

Játsszunk a tésztával

Mutassunk meg nekik, hogy a tésztából – akárcsak a gyurmából – mennyi formát és alakot tudnak készíteni. Süssünk velük kenyeret, perecet vagy muffint. Így megtanulják, mi mindenre képes a tészta textúrájából kifolyólag, és hogyan alakítható.

Hagyjuk, hogy az érzékeikre hagyatkozzanak

Ismertessük meg velük jobban a különböző hozzávalókat, élelmiszereket: hallgassuk meg, milyen hangja van a szalonna sercegésének, vagy a forrásban lévő víznek, milyen lágy a friss zsálya a „tüskés” rozmaringgal ellentétben. De az is jó trükk, ha bekötött szemmel a különböző fűszerek felismerésére tanítjuk őket.

Aktivizáljuk őket folyamatosan

Olyan sok mindennel tudjuk a kis kezüket munkában tartani, ne fogjuk vissza magunkat, ha a feladatok kiosztásáról van szó. Nyugodtan válasszák szét a tojásokat, „fessék” át az olajos kenőecsettel a sütőtálat vagy zúzzák össze a hozzávalókat egy edényben. A lényeg, hogy mindig foglaljuk le őket valamivel a konyhában, így önállóságot és önbizalmat is kapnak.

Bármilyen módon szeletelhetik

A késsel való szeletelés megtanulása során a legfőbb szempont a biztonság! Kezdjük kis lépésekkel. Adjunk nekik egy puha gombát, amit a szinte teljesen életlen kenőkéssel is felvághatnak. Mutassuk meg nekik, milyen nagyságúra kell, de ha nem sikerül, akkor se csináljunk belőle problémát. A lényeg, hogy élvezzék  a folyamatot és tanuljanak!

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(todaysparent.com)