gyerekzenekar-gyereknap

5 igényes gyerekzenekar, amit kicsik és nagyok is élvezni fognak

Színes-szagos, gazdag hangszerelésű dalok és színvonalas dalszövegek – mutatjuk, kiket érdemes hallgatni gyermeknapon!

A zene gyerekekre gyakorolt pozitív hatása tagadhatatlan. A szülők ösztönösen élnek vele, ha a csemete nyűgös, de a szeretet, az öröm kifejezése, a kapcsolatteremtés és a készségfejlesztés területén is páratlan eszköz lehet – nem meglepő módon ezzel a tudomány is egyetért. A Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-os tanulmánya szerint a gyermekkori zenei élmények valóban felgyorsíthatják az agy fejlődését.

Felfedezésük szerint az iskolaérettséghez szükséges érzelmi, szociális és intellektuális készségeket is beindíthatja, ha a korai agyfejlődés szakaszában örömforrásként jelenik meg a zene a kicsik életében. „Legyen szó egyszeri zenehallgatásról vagy éveken át tartó zenetanulásról, bizonyított tény, hogy

a zene csak akkor fejti ki jótékony hatását, ha pozitív érzelmi állapot társul hozzá, egyszerűbben szólva, ha nem kötelességként, nyűgként élik meg ezt a gyerekek”

 – mutatott rá korábbi cikkünkben Dr. Maróti Emese zenepszichológus.

Egy kisgyerek életében pedig keresve sem találhatnánk felszabadítóbb zenei örömforrást az élőzenénél – különösen akkor, ha kifejezetten a fiatalabb korosztályhoz szól. Koncerteken a kicsik nemcsak magával a muzsikával, de a hangszerekkel is testközelből, játszva-tanulva ismerkedhetnek.

5 gyerekzenekar, amit imádni fog a család

Lassacskán nyakunkon a májusi gyermeknap, ennek apropóján pedig összegyűjtöttünk 5 magyar gyerekzenekart, akik szuper élményekkel gazdagíthatják majd ezt a napot, és akiket mindenképp megéri nyomon követni a legfrissebb koncertdátumokért!

1. Apacuka

Az idei Fonogram-jelöltek sorát erősítő Apacuka igényes, egyedi muzsikája tényleg üde színfoltja a magyar gyerekzenei palettának. Interaktív, játékos, táncos koncertjeinken változatos stílusú, kizárólag élőben előadott dalok hallhatóak, ahol különféle zenei irányzatok is megjelennek – a rocktól a világzenén át a reggae-ig.

A koncertek időpontjáért kattints a fenti linkre! 

2. Buborék együttes

A 2005-ben alakult Buborék együttes dalai nemcsak szórakoztatják, de tanítják is a gyerekeket, miközben szövegeikben is magas színvonalra törekednek. Céljuk, hogy a család legfiatalabb tagjai számára is adva legyen a lehetőség, hogy igényes zenét hallgathassanak.

2017-ben Farmon című daluk 3. helyezést ért el a Nashville-ben (USA) megrendezett Nemzetközi Dalszerző Verseny gyermekzene kategóriájában, illetve a videoklip is bekerült a középdöntőbe, a legjobb 34 pályamű közé. A koncertek időpontjáért kattints a fenti linkre! 

A jó zene fülbemászó, mégsem bugyuta – Swing gyerekeknek.

3. Rutkai Bori Banda

A banda dalszövegei humorból, nyelvi leleményességből nem szenvednek hiányt, énekesük, Bori pedig mindeközben saját kezűleg készített bábjaival kelti életre a felcsendülő mesedalokat (és ha lehetőség van rá, festményeiből készült vetítéssel is gazdagítja az előadást).

Ha színes, humoros és vagány dalokra vágyik a család, csekkold a koncertdátumokat a zenekar Facebook-oldalán

4. Veronaki zenekar

A Fonogram-díjas Veronaki színes-szagos, gazdag hangszerelésű világa énekesük, Tarján Veronika meseíró meséiből, szövegeiből építkezik és alkot egy teljesen egyedülálló zenei világot, amit nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is örömmel hallgathatnak. A zenekar célja, hogy mire a mostani generáció felnő, igényes, művészeti alkotásokra nyitott, zeneszerető közönség legyen.

Koncertjeiket legközelebb május 5-én Budapesten, az idei Óbuda napja keretében, május 26-án pedig Siófokon, a Kálmán Imre Művelődési Központban csíphetjük el!

5. Csurgó zenekar 

A Megyei Príma-díjas Csurgó zenekar számos népdalt, saját szerzeményt és gyermekjátékot elevenít fel korunk zenei ízlésvilágára formálva.

Tagjai maguk is gyakorló családapák, akik tudatosan, pedagógiai ismeretek birtokában kínálnak olyan interaktív zenei műsorokat, amelyeknek a gyermekek is aktív részesei lehetnek. Általában a szülők is velük együtt mulatnak, táncolnak, játszanak a koncerteken.

Kattints a linkre Farkasházi Rékával, a Farkasházi Réka és a Tintanyúl gyerekzenekar énekesével készült interjúnkért!

Kiemelt kép: Getty Images