Íme egy magyar történelem kvíz, amit tényleg csak a legjobb emlékezők tudnak hibátlanul megoldani!

Mi, a Nők Lapjánál imádjuk a történelmet, az uralkodócsaládokról szóló legendákat, de még a kosztümös filmeket is. Ennél már talán csak kvízeket készíteni szeretünk jobban – olvasóink mérhető örömére. Ezúttal egy olyan, izgalmas Nők Lapja kvízt hoztunk el neked, amiből kiderülhet, mennyire vagy képben a magyar történelemmel.

Bár tudjuk, hogy a történetírók hajlamosak itt-ott ferdíteni, bizonyos részleteket elhallgatni, kiemelni, de egy megközelítőleges kép azért mindannyiunk fejében él az előző korok világáról. Bizonyos festmények (festmény kvízünket a link alatt érheted el), használati és dísztárgyak, valamint maradványok segítségével akár több ezer évvel ezelőtt élt társadalmak mindennapjait is elképzelhetjük – és jellemzően ezen információk alapján zajlik az iskolai történelemoktatás is.

 

Vannak, akik mindig is utáltak iskolába járni, vannak, akik csak magával a történelem tantárggyal álltak hadilábon. De valószínűleg még az ő fantáziájukat is megmozgatta legalább egy-két történelmi személy, csata vagy témakör. (Érdemes ehhez hozzátenni, hogy annak hátterében, hogy ilyen sokan nem szeretik a törit, javarészt az az ok áll, hogy sok iskolában egyszerűen nem jól tanítják – Vekerdy Tamás többek között ebben a cikkében is részletesen írt a magyar közoktatás problémáiról.)

kviz-magyar-tortenelem

A magyar királyi családot a gödöllői kastélyban ábrázoló litográfia 1871-ből. Ferenc József király és Erzsébet (Sisi) királyné, gyermekeikkel Rudolffal, Mária Valériával és Gizellával (Forrás: Wikimedia Commons)

Persze, azokról se feledkezzünk meg, akik (önjelölt) szakértői a témának. Aki jól odafigyelt történelemórán, esetleg szabadidejében ma is szívesen olvasgat magyar történelemről szóló könyveket, cikkeket, vagy épp szívesen néz ilyen témákat feldolgozó filmeket, annak könnyű dolga lesz alábbi kvízünkkel.

Nők Lapja kvíz: magyar történelem

Úgy gondolod, rajtad nem foghat ki egyetlen magyar történelem kvíz sem? Most kiderül, tényleg így van-e! Hajrá, sok sikert!

Kvíz: Mennyire vagy képben a magyar történelemmel?

Lássuk!

Jöhet még egy történelem kvíz? Vajon felismered képükről a híres történelmi személyeket?

Kiemelt kép: Mátyás király portréjának illusztrációja, Magyar Nemzeti Múzeum – Fotó: Getty Images