Te ki tudod találni?

Mi, a Nők Lapjánál imádjuk a történelmet, az uralkodócsaládokról szóló legendákat, de még a kosztümös filmeket is. Ennél már talán csak kvízeket készíteni szeretünk jobban – olvasóink mérhető örömére. Ezúttal egy olyan izgalmas Nők Lapja-kvízt hoztunk el neked, amiből kiderülhet, mennyire vagy képben a történelem legismertebb alakjait, azaz a híres uralkodókat illetően.

Bár tudjuk, hogy a történetírók hajlamosak itt-ott ferdíteni, bizonyos részleteket elhallgatni, kiemelni, de egy megközelítőleges kép azért mindannyiunk fejében él az előző korok világáról. Bizonyos festmények (festmény kvízünket a link alatt érheted el), használati és dísztárgyak, valamint maradványok segítségével akár több ezer évvel ezelőtt élt társadalmak mindennapjait is elképzelhetjük. Csodálatos, nem igaz?

Alábbi tudáspróbánkhoz a tudomány jelen állását (és a legnépszerűbb álláspontokat) vettük figyelembe,

nem készültünk tehát becsapós kérdésekkel

(legfeljebb néhány megmosolyogtató válaszlehetőséggel). Igyekeztünk úgy összeállítani kvízünket, hogy épp most érettségiző diákok és pusztán szórakozni vágyó olvasóink egyaránt örömüket leljék benne – esetleg egy-két érdekes információval gazdagodjanak általa.

uralkodok-kviz

A mifelénk talán legismertebb, jelenleg regnáló uralkodó: III. Károly brit király (Fotó: Getty Images)

Bár tudjuk, hogy a világot nem kizárólag az uralkodók és más vezetők alakítják, tény, hogy róluk marad fenn a legtöbb információ az utókor számára. Ezzel a tudáshalmazzal persze aztán mindenki azt kezd, amit szeretne – a legtöbben például jót szórakoznak egy-egy kellően izgalmasra költött legendán. Alábbi Nők Lapja-kvízünk is a szórakoztatás céljával készült.

Nők Lapja-kvíz: Melyik uralkodóra gondoltunk?

Nos, úgy érzed, hogy oda-vissza ismered a történelemkönyvet? Ötös lett az érettségid (vagy épp nem sokára ezzel a céllal méretteted meg magad)? Szabadidődben történelmi témájú cikkeket olvasol és a barátaidat is megleped néha „Tudtad-e?”-tényekkel? Esetleg csak épp van egy szabad perced, és remek mókának tűnik ez a tudáspróba? Akkor bizony az új Nők Lapja-kvízünket pont neked találtuk ki!

Kvíz: Melyik híres uralkodóra gondoltunk?

Csapjunk a lovak közé!

Ha már a történelmet letudtuk, lássuk, mennyire vagy képben a földrajzzal! Kattints a linkre Nők Lapja-kvízünkért!

Kiemelt kép: Getty Images