Teszteld a helyesírásod legújabb kvízünkkel!

Az érettségi idején mindig megnövekszik az internetes tudáspróbák népszerűsége. Sokan kitöltötték például az uralkodókról szóló történelmi Nők Lapja kvízünket, de a különböző, földrajzi témájú tesztjeink is az olvasók kedvencei közé tartoznak. Most egy helyesírási kérdéssort állítottunk össze, melyből kiderül, mennyire ismered az ly vagy j szabályát!

De előbb egy kicsit a helyesírás fontosságáról. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi szükség szigorú és nehezen megjegyezhető szabályokra a nyelvben. Mivel a beszéd és az írás elsődleges funkciója az információátadás, miért is lenne kulcsfontosságú, hogy éppenséggel egy ly vagy j helyesen szerepel-e, hogy kiírjuk-e a hosszú mássalhangzót felszólító módban, vagy hogy használjuk-e a birtok jelét egy főnévben? Hiszen anélkül is értjük, miről van szó… Ahá! Vagy talán mégsem!

helyesiras-kviz-ly-vagy-j

Fotó: Pexels

Tudniillik egy helytelenül leírt (vagy használt, de ebbe most bele se menjünk) szó az egész mondat jelentését megváltoztathatja, félreértésre adhat okot és zavart kelthet a kommunikációban. Gondoljunk csak az egyik legismertebb példára, Merániai János esztergomi érsek kétértelmű levelére! Magyar fordításban:

A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.

Attól függően, hogy hova tesszük ki a vesszőt ebben a mondatban, egymásnak ellentmondó jelentést kap. (A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem. vagy A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.) Tanítani való politikai bravúr, mely egyben azt is bebizonyítja, mennyire fontos a központozás.

De mi a helyzet az ly vagy j szabályával?

Csak kevés olyan szót ismerünk, amely más jelentéssel bír ly-vel és j-vel leírva, de azok esetében is szinte száz százalékos bizonyossággal meg lehet állapítani a szövegkörnyezetből, hogy melyik értelemben használjuk éppen. Ráadásul a magyar nyelvben (mint számos másikban) gyakran találkozhatunk más azonos alakú szavakkal is, és ezek – azon kívül, hogy néhány igen fárasztó szóvicc alapjául szolgálnak – sok vizet azért nem zavarnak.

Régóta heves viták tárgyát képezi tehát az ly vagy j-szabály létjogosultsága. Az egyik tábor szerint feleslegesen bonyolítja eleve nem egyszerű nyelvünket, mások azonban például a szavak etimológiai beazonosíthatóságával érvelnek ebben a megosztó kérdésben. A nyelvbe azonban, mint tudjuk, erőszakkal beavatkozni nem érdemes – és általában nem is lehetséges. Egyelőre tehát kénytelenek vagyunk fejet hajtani az ly vagy j szabálya előtt.

Nők Lapja helyesírási kvíz: Ly vagy j?

Az alábbi helyesírási kvíz segítségével – némi könnyed szórakozás gyanánt – te is letesztelheted, mennyire vagy profi az ly vagy j helyesírásában.

Kvíz: Ly vagy j?

Hajrá! Vagy inkább... halyrá?! Most kiderül!

És egy általánosabb helyesírási kvíz jöhet?

Kiemelt kép: Getty Images