g-betu-felismeres-kutatas

Csak nagyon kevesen tudják kiválasztani, hogyan kell helyesen írni ezt a betűt

Egy egy egyetemi kutatócsoport kiderítette, hogy a legtöbb ember nem ismeri fel, melyik a helyesen változata.
  • Sokan nem ismerik fel a nyomtatott kis g betűt.
  • Ennek az az oka, hogy a g betűt két módon is írjuk.
  • A John Hopkins Egyetem kutatásából kiderült, hogy 38 résztvevőből csak 7 ismerte fel, és 1 írta le helyesen a g-t.

Kívülről fújod az ábécét oda-vissza? Nem hozhatnak zavarba semmivel, ami helyesírással kapcsolatos? Az közel sem biztos! Bár milliószor láthattunk már egy bizonyos karaktert, sokaknak mégis nehézséget okoz ennek a felismerése, hovatovább a leírása. Ez a karekter nem más, mint a nyomtatott kis g betű, vagyis annak is az egyik változata. A baltimore-i John Hopkins Egyetem kutatói szerint a zárt kis g betű szedett változatát azért olyan nehéz azonosítani, mert nem szoktuk leírni, és mivel sokan nem fordítanak sok figyelmet erre a karakterre, az agy nehezen észleli.

Tipográfiailag két fajtáját különböztetjük meg a kis g-nek: az egyik az úgynevezett – egyszintes – nyílt, angolul open-tail g, és a kétszintes zárt, azaz loop-tail g. Utóbbi szó szerinti fordításban hurokfarkú g, ezzel akadtak gondok a kutatásban.

Az első feladatban 38 embert vizsgáltak, akiből mindössze 1 tudta helyesen leírni a zárt g betűt, és több mint felük fel sem ismerte.

A második csoportban a résztvevőknek nyomtatott szöveget adtak, majd megkérték őket, hogy idézzék fel, melyik g betűt látták. Az eredmény hasonló volt a korábbihoz: a 16 alany fele összetévesztette a nyitott és zárt g betűt. Végül az utolsó kísérletben 44 embert vizsgáltak, akiknek azt kellett megállapítani, hogy melyik a kis zárt g betű helyes alakja. A legtöbben a helytelen, félresikerült formát választották.

„Azt feltételeztük, hogy ha elég sokáig nézünk valamit, különösen, ha oda kell figyelnünk az alakjára, ahogy azt az olvasás során kell, akkor tudnunk kell, hogyan is néz ki – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Michael McCloskey a Daily Starnak. – De eredményeink azt sugallják, hogy ez nem mindig így van. A betűk alakjait részben azért ismerjük fel, mert az iskolában meg kell tanulnunk leírnunk őket. A zárt g-t azonban sosem tanuljuk meg leírni, tehát ezért lehet, hogy alakját sem jegyezzük meg olyan jól.”

Kimberley Wong, az egyetem hallgatója és a kutatás egyik lebonyolítója elmondta, hogy az alanyok nagyot néztek, amikor a kutatók megkérték őket, hogy írják le a nyomtatott g betűt kétféleképpen. „Egy ideig csak bámultak, mert fogalmuk sem volt arról, hogy miről beszélünk. Amikor ragaszkodtunk hozzá, hogy kétféle írásmód van, néhányan továbbra is kitartottak amellett, hogy nincs második g.”

Felismered, melyik kis g betű van helyesen írva?

A harmadik csoport résztvevőinek 4 különböző írásmódot mutattak, amiből ki kellett választaniuk a helyes alakot, ez viszont 25-ből mindössze 7 embernek sikerült. Te vajon kitalálod, melyik írásmód a helyes?

 

 

g-betu-felismeres-kutatas

Melyik a helyesen leírt nyomtatott zárt kis g betű? (Fotó: Johns Hopkins Egyetem)

A helyes válaszért görgess lejjebb…

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

A fenti képen a 2. számú, tehát a jobb felső sarokban található zárt g betű a helyes.

Ha szeretnéd még próbára tenni a tudásodat és érdekelnek a képrejtvények, akkor kattints ide, és mondd meg, mit látsz meg először a képen! Sokat elárul a személyiségedről.

Kiemelt kép: Canva