Megszavaztattuk, ti pedig válaszoltatok is, mivel játszotok legszívesebben.

Napjainkban reneszánszukat élik a retrónak számító analóg tevékenységek, mely trendből a társasjátékok sem maradhatnak ki természetesen. Nem tudni, a digitális detox vagy a közösségi élmények iránti vágy áll a háttérben, mindenesetre abban egyetérthetünk, hogy egyre gyakrabban kerülnek le a poros játékdobozok a polcról. De maga a piac is ontja magából a jobbnál-jobb újdonságokat.

Ennek köszönhetően, amellett, hogy új darabok válnak örök kedvenccé, a régi klasszikusok is megtalálják friss közönségüket – korosztálytól függetlenül. A Monopoly, a Gazdálkodj okosan, a Szerencsekerék és a Scrabble mellé immáron felsorakoztak az elmúlt évek olyan slágerjátékai, mint a Tabu, az Azul, a Bűnügyi Krónikák vagy a gyerekek ügyeletes kedvence, a Rókanyomon

A tendencia mögött pszichológiai magyarázat is áll, mely nagy valószínűséggel a digitalizációval hozható összefüggésbe.

Ahogy a közösségi média minél inkább átveszi az irányítást az életünk felett, mi annál intenzívebben keressük az olyan társas kikapcsolódási lehetőségeket, melyek nem illeszthetők az online világba.

A nosztalgiafaktor mellett tehát belső lelki igényünk is ez a tudatos menekülésvágy, miközben azért, valljuk be, egy jó társasjátékozáshoz nincs szükség különösebb magyarázatra. Jó esetben megismétlendő pozitív élményként él emlékezetünkben. Arról már nem is beszélve, általa milyen könnyen áthidalhatók a generációs különbségek, hiszen a közös játékba bármilyen korosztály bekapcsolódhat, legyen szó családról vagy baráti társaságról, mindenki kiveheti a részét a játék öröméből.

A régi-új áramlat előnyeit a végtelenségig sorolhatnánk, és ebben olvasóink is tudnának segíteni nekünk – legalábbis ez derült ki márciusi felmérésünkből. Az eredmények alapján valamennyien rajongással viseltetnek a társasjáték műfaja iránt, és a játékajánlásokból is úgy tűnik, a legtöbben előszeretettel áldoznak ennek a közös szenvedélynek.

Olvasóink kedvenc társasjátékai

A Nők Lapja Instagram-oldalán tettük közzé a szavazást, melyben arra voltunk kíváncsiak, olvasóink szoktak-e társasjátékot játszani családjukkal vagy barátaikkal. A felmérés eredményei szerint a szavazók 88%-a egyértelmű igennel felelt, sőt, a későbbi kérdések során

konkrétan is megadtátok, milyen típusú játékok kötnek le benneteket, és melyek kerülnek elő leggyakrabban az otthoni szekrényből.

Az alábbiakban a visszatérő és a legkülönlegesebb kedvenceket listázzuk, ezzel is ötletet adva annak a maradék 12%-nak, akiket még nem ejtett rabul az elhatalmasodó társasjáték-láz.

1. Elbűvölő Magyarország kvízjáték

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai12 éves kortól, 2-6 játékos

Ezt az edukatív feleletválasztós kvízjátékot többen is említettétek, melynek természetesen a lényege az, hogy kiderüljön, a játékosok mennyire ismerik kishazánkat. De vajon mik azok az információk, melyeket mindenkinek tudnia kellene Magyarországról?

Az Elbűvölő Magyarország kvízjáték a legismertebb hagyományoktól, mondásoktól kezdve a legérdekesebb tényekig kalauzol át kultúránkon, méghozzá hat különböző témakörben. Ráadásul a legjobb benne, hogy mindenki egyszerre játszhatja, így senki sem marad ki a jóból.

2. Az Ezüst-tó kincse

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai10 éves kortól, 2-6 játékos

Bár nem mai darab (vagy lehet, hogy épp ezért) az Ezüst-tó kincse is többször előkerült a szavazás során. Ez egy rendkívül könnyen tanulható, szép kivitelezésű retró társasjáték.

Amennyiben csábít a vadnyugat varázsa, ez a táblajáték minden 10 éves kor feletti családtag számára remek kikapcsolódást nyújthat. A legfőbb cél, hogy számos kalandon és veszélyen át teljesíteni tudd az adott útszakaszt 5-6 alkalommal, és a vetélytársakkal szemben minél több területet szerezz!

3. Catan Telepesei

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai10 éves kortól, 3-4 játékos

Ez a társasjáték igazi klasszikusnak számít! Még külön Wikipedia-oldallal is rendelkezik, melyből kiderül: a Catan Telepesei többször volt az év játéka, már 25 nyelvre lefordították és változatosságának hála 1995 óta játszanak vele világszerte. A játék az újonnan felfedezett Catan szigetén játszódik, a játékosok feladata pedig a még lakatlan szigeten településeket létrehozni.

Népszerűsége leginkább abban rejlik, hogy a tábla minden alkalommal más és más, mivel hatszögletű elemekből kell összerakni véletlenszerűen. Lehetőség van a többi játékossal cserélgetni, alkudozni vagy egyéb módon megszerezni a nyersanyagokat, melyekre épp szükség van. Persze, a szerencse is fontos tényező!

4. Bang! 

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai8 éves kortól, 4-5 játékos

Mára megannyi kiegészítője ismert, de az eredeti Bang! játék lényege ugyanaz: a játékosok a vadnyugat hőseinek és banditáinak bőrébe bújhatnak, és kártyáik kijátszásával leszámolhatnak ellenségeikkel.

A legjobb kártya- és partijáték címet is elnyert játékban lehetünk akár a helyi seriff, a helyettes, a renegát vagy a törvényen kívüli. A cél mindig ezekhez a szerepekhez mérten alakul, de lényegében mindenki számára egy és ugyanaz: hogy borsot törjünk ellenfeleink orra alá! Ehhez változatos eszközök, tárgyak és akciókártyák is a rendelkezésünkre állnak, így tovább fokozhatjuk a vadnyugati izgalmakat.

5. Fedőnevek

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai14 éves kortól, 2-8 játékos

Ez a nagy sikerű, ugyancsak díjnyertes asszociációs kártyajáték a titkos ügynökök szuperizgalmas világában játszódik. A két csapat feladata, hogy kémfőnökökkel karöltve megfejtsék, a kirakott 25 szóból melyek lehetnek a sajátjaik. 

A szókincset és kreativitást fejlesztő kitalálós társasjáték egyszerre könnyed, elgondolkodtató és izgalmas, ugyanis már egyetlen apró hiba is az ellenfél malmára hajthatja a vizet. Ráadásul egy bérgyilkos is ólálkodik a közelben, aki hamar véget vethet a felhőtlen játéknak!

6. Azul

olvasoink-kedvenc-tarsasjatekai8 éves kortól, 2-4 játékos

Az Azul, amellett, hogy zseniális családi társasjáték, esztétikai élménynek sem utolsó. A játékosok feladata, hogy szép, azulejo csempéket idéző paneleket válasszanak és építsenek be a saját mozaikjukba, minél okosabban, hogy az övék legyen a legértékesebb. Így nyerhetik el ugyanis I. Mánuel király bizalmát és a megtisztelő feladatot, hogy a királyi palotát díszíthessék.

Ebben a logikai képességeket, taktikázást és előre tervezést igénylő társasjátékban nincs más dolgunk, mint okosan bánni csempekészleteinkkel, miközben természetesen a vetélytársak sem ücsörögnek a babérjaikon…

Örök kedvencek

Mint látható, sokszínű, izgalmas és egytől egyig különleges darabokat ajánlottatok az általatok legjobbnak vélt társasjátékoknak, de az újdonságok között a régi nagy kedvencekből is visszaköszöntek ismerős címek.

Nem hiányozhatott az 1904 óta verhetetlen Monopoly, az emlékezőképességünkre építő Memory, a szülők abszolút kedvence, a Gazdálkodj okosan, de a legnépszerűbb betűjáték, a Scrabble és a lassan szintén retró kedvencnek számító, festői kártyákkal ellátott Dixit is szerepelt a palettán.

Ezúton is köszönjük, hogy ilyen sokan visszajeleztetek szavazásunkra, és kívánjuk, hogy a továbbiakban is legalább ilyen lelkesedéssel vessétek bele magatokat egy-egy élménydús társasjátékozásba!

Íme, néhány remek, kifejezetten felnőtteknek való társasjáték is!

Kiemelt kép: Getty Images; Fotók: tarsasjatek.hu