Ha már unjátok a stratégiai társasokat és a szókirakót, ráadásul szívesen dobnátok mélyebb vízbe partnereteket vagy családtagjaitokat, akkor íme pár tipp! 5 kedvenc személyiségfejlesztő társasjátékunk következik.

Játék közben a játszótársunk egy nyitott könyv, nem véletlen a híres platóni mondás: „többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt”. Ez hatványozottan igaz, ha a választott játék önismereti témájú. Persze ezek nem bárkivel és bármikor játszható játékok, éppen ezért könnyedségük alapján rangsoroltuk is őket.

Dixit

A Dixitben az a legjobb, hogy nem kell hozzá kitárulkozni, mégis sokat elárul a személyiségünkről, ugyanis ez egy asszociációs játék. Az, hogy kinek, miről és mi jut az eszébe, nagyban függ attól, hogy az illető mit tapasztalt az eddigi élete során, és, ami a legjobb: nincs két ugyanolyan válasz. Az izgalmas rajzok pillanatok alatt beindítják bárki fantáziáját.

Inspire

Az Inspire magyar feltalálója, Gurmai Gergely olyan társast alkotott, amely akár teljesen idegen emberek között is kitűnően működik. Ez a kártyajáték pofonegyszerű, nincs más dolgunk, csak húzni egy lapot, és mesélni róla a többi játékosnak. A játék gördülékenységében segítenek a kérdéskártyák: vezetik a játék során kialakuló beszélgetést.

Story Cubes

Talán mások nem sorolnák a klasszikus önismereti játékok közé, pedig az, hogy milyen történeteket találunk ki, igenis sokat elárul rólunk. A Story Cube több dobókockából áll, amelyeken kis képek szerepelnek, ezek indítják be a gondolatainkat. A játék lehetőséget biztosít arra is, hogy a többiekkel együtt, közösen szőjük a mese fonalát.

 

 

Az érzelmek birodalma

A témában a magyar játékokból sincs hiány. Az érzelmek birodalma Pataky Krisztina pszichológus nevéhez köthető. A játék egy szép metaforán keresztül ösztönzi a játékosokat az együttműködésre és a közös győzelemre. Csakúgy, ahogy a többi pszichológiai játékban, ebben sincsenek győztesek és vesztesek. Ahogy a táblán haladunk a Bizalom vára felé, úgy ismerjük meg egyre jobban egymás érzelmeit.

Identity

Az Identity amellett, hogy mélyíti az önismeretet, kicsit bővíti a pszichológiai ismereteinket is. Ez a játék komolyabb, és csak akkor érdemes nekilátnunk, ha van legalább 3-4 óra szabadidőnk. De mindenképpen érdemes, mert a játék során mély felismerésekre tehetünk szert. Kifejezetten alkalmas arra is, hogy még jobban elmélyítsük kapcsolatunkat például a párunkkal. A játék lehetőséget ad arra is, hogy megismerjük a tetteink mögött rejlő mintázatot, így közelebb kerülhetünk saját magunk megismeréséhez és elfogadásához.

Szöveg: M. M.

Fotók, illusztráció: Pinterest, Thinkstock