Ma 62 éves a világ egyik legnépszerűbb társasjátéka a Scrabble, amiért még maga II. Erzsébet királynő is rajong. A jeles évforduló alkalmából összegyűjtöttük azokat a társasjátékokat, amik minden téli estét feldobnak.

Scrabble

scrabble

A világ egyik legnépszerűbb társasjátékát a harmincas években alkotta meg egy amerikai építész, Alfred Mosher Butts, de csak 1955-ben jelent meg a játékpiacon. Az ügyességi szókirakós olyan hírességek kedvence, mint Madonna, II. Erzsébet és a leköszönő amerikai elnök, Barack Obama. M is rajongunk érte!

Játékosok száma: 2-től

8 éves kortól ajánlott.

Activity

01089

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb társasjátéka volt, mára pedig több millió eladott példánnyal büszkélkedhet, és több alternatív verzióval. A kommunikációs játék során a csapattagoknak féktelen versenyt kell vívniuk az idővel, hogy elmutogassák, lerajzolják vagy éppen körülírják a feladványt, amit a többieknek ki kell találniuk. Magyarországon televíziós vetélkedőt is készítettek belőle.

Játékosok száma: 3-16

12 éven felülieknek ajánlott.

Gazdálkodj okosan!

Gazdalkodj_okosan_tarsasjatek_a_csaladnak

A nagy sikerű, ám Magyarországon betiltott Monopoly mintájára készítették el 1966-ban. A hazai gyártású társasjáték generációk számára jelentett felhőtlen kikapcsolódást, és ma is nagy sikernek örvend. A célja, hogy minél több pénzre és helyzeti előnyre tegyünk szert a játékban. A győzelem feltétele egy lakás megvásárlása és teljes berendezése, az adósságok kifizetése és többek közt a megadott összegű takarékbetét összegyűjtése.

Játékosok száma: 2-6

6 – 10 éves korig ajánlott, de mi a mai napig szívesen játszunk vele. :)

Ki nevet a végén?

orias-ki-nevet-a-vegen-goki_47410cb459580de11b2200a1982a6d1a

A játék célja egészen egyszerű: körbe kell vinni a bábukat, és megelőzni a többieket. Magyarországon az 1960-as évek közepén jelent meg, a Ki nevet a végén? eredete azonban ettől is távolabbra nyúlik: az indiai parcheesi vagy pachisi játékból származik, ami a feltételezések szerint a 6. századbeli Kör és kereszt játék módosulása.

Játékosok száma: 2-4

3 – 6 éves korig ajánlott.

Malom

product_600x500

A klasszikus táblajáték már az ókorban is népszerű volt, ami nem csoda: igazi stratégáknak való. A cél, hogy az ellenfél korongjait eltüntessük a tábláról, és olyan helyzetbe hozzuk, hogy ne tudjon “mozogni”.

Játékosok száma: 2

6 éves kortól ajánlott.

Monopoly

2015-11-18-1447805334-7528854-monopolyA Monopoly egy igazi klasszikus, szinte nincs olyan társasjáték kedvelő, akinek a készletében ne lenne megtalálható. A lényege, hogy a játékosok ingatlanok megvásárlásával, eladásával vagy éppen bérlésével minél nagyobb vagyonhoz, monopóliumhoz jussanak.

Játékosok száma: 2-4

8 éves kortól ajánlott.

Hotel

pic2081932

A Monopolyhoz hasonlóan itt is a vagyon gyarapítása a cél, ezt azonban hotelek építésével és eladásával lehet elérni. Ha valaki jól gazdálkodik, és nem mellesleg ügyes stratégiát dolgoz ki, akkor akár az összes hotel az övé lehet.

Játékosok száma: 2-4

8 éves kortól ajánlott.

Szerencsekerék

10960653_DSCF7429

Ugye emlékeztek még a kilencvenes évek egyik legkedveltebb televíziós kvízműsorára, a Szerencsekerékre? Mi nagyon szerettük, ezért nem hagyhattuk ki a válogatásból a show alapján készült társasjátékot sem. A szabályok ugyanazok maradtak: a szerencse kereke forog, a játékosoknak pedig ki kell találniuk a megfejtést.

Játékosok száma: 2-4

10 éves kortól ajánlott.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest