Vicces történetek, felkavaró témák, furcsa szituációk. A játékkártyák adnak iránymutatást, miről induljon el a társaságban a beszélgetés, ami sokszor még jobb irányt vesz, mint ahogy spontán alakult volna.

Minden családi összejövetelen, baráti társaságban vagy munkahelyi csapatépítésen képviseltetik magukat az extrovertált nagyhangúak, akiknek egyáltalán nem esik nehezükre feloldódni, és jelen vannak a halk szavú, befelé fordulók is. Nem könnyű egymásra hangolni a nagyon különböző mentalitású ismerősöket, családtagokat, de a következő kártyákkal nagy valószínűséggel sikerülni fog.

Meglepetések és mély beszélgetések

Amikor először játszottam a felsoroltak közül az egyik kártyával, teljesen véletlenül került elő egy olyan társaságban, ahol mindenki már hosszú ideje és nagyon jól ismerte a másikat – gondoltuk akkor.

Miért jó „beszélgető” kártyázni?

Előkerülnek olyan témák, amelyeket eszedbe sem jutna szóba hozni. Ne gondolj túl komor vagy kínos témákra: van például az egyik kártyában olyan kérdés, hogy a társaságban kinek a bőrébe bújnál szívesen. Ha pedig azt a feladatot húzod, hogy mesélj el egy szituációt, amikor igazán jót nevettél magadon, akkor egyszerre mutathatod meg a gyengeségeidet és a humorodat is. Egyes kártyáknak pont az a funkciója, hogy oldódj. Ehhez persze meg kell nyílni, elengedni magadat. Jó megoldás lehet, ha van egy játékvezető, aki a lazább témákat a játék elején bedobja, és csak akkor osztja ki a komolyabb kérdéseket, ha már mindenki fesztelen. Egy-egy probléma megoldására, konfliktus feloldására, az empátia fejlesztésére is remek eszköz lehet a kártya. A játék, a közvetlen hangulat segít jobban megismerni a másikat, megérteni a különböző nézőpontokat, így talán az ellentétek is csökkennek a felek között.

Az összes kártyára válaszoltunk, és mindenkinek más-más témakör tűnt érzékeny pontnak. Gyerekekkel is teljesen más irányba ment a diskurzus ugyanazzal a kártyalappal. A kisiskolás már a kérdést is máshogy értelmezte, mint a gimnazista kamasz. A gyerekeknek szóló önismereti kártyákat kifejezetten úgy fejlesztettek ki, hogy a fiatalok megnyíljanak a szülők, valamint egymás előtt, és akár olyan témákat is érintsenek, amelyek éppen kényesek számukra. Sejthető, hogy a kilencéves teljesen mást mond majd arra, hogy mikortól számít valaki felnőttnek, mint egy tinédzser, és igen izgalmas választ adnak arra is, hogy szerintük ki számít bátornak. Munkahelyi környezetben is be lehet vetni a beszélgetős kártyákat (ajánlunk kifejezetten csapatépítésre való játékot) azzal a kitétellel, hogy mindenki csak azokra adjon választ, ami komfortos számára, mert ebben a közegben mások a határok, mint baráti vagy családi társaságban. Az is megoldás lehet, hogy a coach vagy a játékvezető kiveszi azokat a kártyákat a pakliból, amelyek például intim témát feszegetnek.

1. Csapatépítő 

csapatépítő kártyajáték

Csapatépítő kártyajáték

A Csapatépítőt a Körvonal csapata találta ki, a játék kifejezetten csak olyan témákat dob be, ami nem kínos a kollégák előtt, sőt kifejezetten fejleszti a munkatársak közötti kommunikációt.

2. Belső Galaxis

Belső Galaxis kártyajáték

Belső Galaxis kártyajáték

Mi az a kérdés, amire őszintén keresed a választ önmagaddal kapcsolatban? Mi segítene téged az utadon? A Belső Galaxist egy társasjátéktervező és egy pszichológus alkotta meg, hogy minden társaságban egymásra tudjanak hangolódni a tagok, miközben mindenki belső utazásra is indul.

3. Relativity – Érték-kaleidoszkóp

Relativity kártyajáték

Relativity kártyajáték

A Relativity játék kártyáin különféle szavak szerepelnek, amelyeknek egy része kellemes, más része negatív érzéseket ébreszthetnek benned. Kockadobás alapján különféle feladatokat kell elvégezned a kezedben lévő kártyákkal. Ez a kártyajáték segít másokat is megismerni, de azt is megmutatja, téged hogyan látnak mások.

4. Körvonal Kids – Kérdések gyerekeknek

Körvonal Kids játék

Körvonal Kids játék

Kifejezetten gyerekeknek való a Körvonal Kids, amelyben nincsenek szabályok, csak érdekes, szórakoztató és elgondolkodtató kérdések, amikre őszintén érdemes válaszolni. Nagyon jó beszélgetések alakulnak ki egyes kérdések megválaszolása után. Ezt a játékot vihetjük nyári táborba, nyaralásra, feldobhatjuk vele a szülinapi zsúrokat is.

5. Egymás – Transzgenerációs önismereti kártyák

Egymás önismereti kártya

Egymás önismereti kártyajáték

Talán ez a „legnehezebb” játék az öt közül, a Transzgenerációs önismereti kártyákat semmiképp ne használd munkahelyi környezetben. Akinek a családi élete nem rendezett, vagy akik gyerekkori traumákkal küzdenek, azoknak mélyre kell mennie egy-egy kérdésnél.  Ez a játék bensőséges hangulatot teremt pillanatok alatt, de akár egyedül is játszhatsz vele, a válaszaidat jegyzeteld le.

Kiemelt kép: Getty Images