4 kártyajáték a téli szünetre – a felnőttek szórakoztatására

Csapd le, csacsi! helyett ezekre a magyar fejlesztésű kártyajátékokra érdemes lecsapni!

Ha azt mondjuk, kártyajáték, sokaknak valószínűleg még mindig csak a magyar vagy francia kártyával játszható partik jutnak az eszébe. Pedig a felnőtt kártyajátékok kínálata egészen széles – van önismereti, tudásalapú és logikai is –, sőt egyre több magyar fejlesztésűt (és rendkívül igényes kivitelezésűt) lehet találni! Ezek közül gyűjtöttük össze a legfrissebbeket, hogy ha a téli szünetben, két szelet mákos bejgli elfogyasztása között nem bírunk felkelni a kanapéról, de a tévébámulásnál hasznosabban szeretnénk tölteni az időt, legyen kéznél egy garantált szórakozást nyújtó pakli.

Kispéntek, a partijáték

Pfaff-Priger Inez, a nagy sikerű Körvonal társasjátékok megálmodója az IstenEst podcast házigazdájával, Istenes Bencével együtt létrehozta azt a szórakoztató kártyajátékot, amely a szilveszteri bulit vagy bármelyik másik baráti összejövetelt felejthetetlenné tesz. A Kispéntek négyféle kategóriakártyából áll, amelyek alapján vagy egy kihívást kell teljesíteni, vagy pedig válaszolni a kártyalapon szereplő kérdésre. Például, hogy meséljünk egy furcsa szokásunkról, amelyről senki nem tud. Vagy hogy a társaságból ki melyik szereplő lenne a Jóbarátokból.

A partijáték célja a felhőtlen szórakozás és az önfeledt együttlét, ám mivel tartalmaz néhány provokatív kérdést, ezért az alkotók 18 éven felülieknek ajánják. (6900 Ft, korvonal.com)

Polarity, a kommunikációs társasjáték

A Kispéntekhez hasonlóan a Polarity is novemberben debütált, a kártyajáték célja, hogy szórakoztató módon támogassa az emberek közti élő beszélgetéseket, illetve témaválsztással segítse azokat a kommunikációjuk fejlesztésében, akik nem feltétlenül a szavak emberei. Az elnevezés a társasjáték lényegéből ered: minden kártyán két lehetőség közül kell választani, és bár a válaszlehetőségek nem ellentétpárok, az egyik mellett mégis a másik ellenében döntünk. Például: Mit választanál? Beteljesíteni életed leghőbb vágyát vagy helyrehozni a legnagyobb hibádat?

A 16+-os Polarityt az alkotók baráti társaságoknak és friss szerelmeseknek is kifejezetten ajánják, utóbbiaknak tökéletes program lehet az első időszakban, amikor még sok a kérdőjel. (6990 Ft, polarity.hu)

Tudtam!, a kvízjáték

Decemberben jelent meg a népszerű Tudtam! (ja, persze…) kártyajáték harmadik része, a Tudtam! Dark, amely az élet árnyas oldalával foglalkozik: háborúk, betegségek, diktátorok, sorozatgyilkosok, válások, balesetek… A szórakoztató kvízjáték ötlete egy balatoni nyaralás alatt született meg Hedelius Judit fejében, mint írja, az alapelgondolás ez volt: „Legyen annyira változatos, hogy mindenkinek legyen esélye a sikerélményre. Ne kelljen hosszú perceket szabályok olvasásával tölteni.”

Minden kártyán öt kérdés található, a pakli pedig ötven kártyát tartalmaz. (butlers.hu, 5990 Ft)

Ohh… igen?, az intim kérdések kártyajátéka

A játék, amellyel végre megkérdezheted, amit soha nem mertél megkérdezni – ugye, milyen izgalmasnak hangzik már így is? A Mit játsszunk? társasjátékos vlog alapítói, Győri-Nádai Réka és Győri Zoli beszélgetésindító partijátékot fejlesztettek az erotikáról, a párkapcsolatról, az intimitásról és a szexről. Könnyed és komoly, de mindenképp felnőtt kérdésekre kell válaszolnunk igennel vagy nemmel – és meg kell tippelnünk, vajon a többiek hogyan válaszoltak. Például, hogy szerintünk létezik-e „barátság extrákkal”. Vagy hogy szerintünk az emberek testalkata meghatározza-e, hogy milyen szeretők. 

Az egészen új Ohh… igen?-t kifejezetten 18 éven felülieknek állították össze pszichológusokkal, terapeutákkal és társasjátékos szakemberekkel, 440 kérdés segítségével ismerhetjük meg jobban a párunkat és a barátainkat. Mivel némelyik egészen személyes, használhatunk tabujelölőket, hogy elkerüljük a számunkra kellemetlen vagy minket érzékenyen érintő témákat. (8990 Ft, gemklub.hu)

Kiemelt kép: Getty Images