Kvíz: Felismered szereplő alapján a regényt?

Kvíz: Felismered szereplők alapján a regényeket?

Kvízünkből kiderítheted, hogy mennyire emlékszel az irodalom remekeire!

Mai kvízünkben a könyvekkel, szerzőkkel, illetve a legismertebb hazai és külföldi regények ikonikus szereplőivel kapcsolatos ismereteidet tesztelheted. Kérdéseinkkel azok is próbára tehetik magukat, akik esetleg nem olvasták a játékban szereplő regényeket, hiszen az említett alkotásokból időközben örökzölddé fejlődött filmadaptációk is készültek, melyek legalább annyira népszerűek manapság (is), mint maguk a regények.

Egy-egy emlékezetes irodalmi szereplővel könnyű azonosulni, de egyszerre érezhetünk iránta határtalan ellenszenvet is, hiszen ha jól eltalálja az író, könnyűszerrel emlékeztethet saját magunkra, vagy bárki másra a környezetünkből. Egyszer a villamoson hallgatózva történt, hogy valaki például Dolores Umbridge-ként (Harry Potter-könyvsorozat) emlegette egy régi középiskolai tanárát – és máris pontosan tudjuk, hogy mire gondolhatott az illető –, de gyerekkori boldog élményeinket is hajlamosak vagyunk regénybeillőként jellemezni, hála az ifjúsági olvasmányok hiteles szereplőinek, akik bár fiktív személyek, mégis tökéletes képet festenek a múlt, a jelen és a jövő ismétlődő emberi karaktereiről.  

Tudjuk jól, hogy irodalom iránti szenvedélyünkben olvasóinkkal is osztozunk, így azokat a sokak által kedvelt ifjúsági regényeket, kötelező olvasmányokat, világirodalmi klasszikusokat, szatirikus remekműveket, horrorisztikus drámákat és önéletrajzi ihletésű alkotásokat elevenítjük fel, melyek nemzedékről nemzedékre meghatározó szerepet töltenek be minden könyvszerető életében. Most már csak az a kérdés, hogy vajon felismered-e őket a karakterekről? De vigyázat, néhol ritkábban említett mellékszereplőkbe is bukkanhatsz!  

Kvíz: Felismered szereplő alapján a regényt?

olvasas

Nézzük, mennyire mozogsz otthonosan a regények világában!

Felismered borítójukról a híres könyveket? Ide kattintva tesztelheted (de nem ér ám a könyvespolcról puskázni)!

Kiemelt kép: Fotó: Ylanite Koppens/Pexels
Tesztfotó: Getty Images