A könyv vagy a filmváltozata a jobb? Nem is kérdés. Vagy mégis?

A kérdés az egyik legnépszerűbb könyvelemző portált is foglalkoztatta.

Belemerülni egy izgalmas történetbe, elképzelni a főhősöket – a magasságuktól a hajuk hosszán át egészen a hanglejtésükig –, és a saját tempónkban haladva élvezni az fejleményeket – egy jó könyv ezt az élményt adja. Aztán amikor ezt a jó könyvet megfilmesítik, általában csalódás éri az embert, mert a moziból komplett fejezeteket hagytak ki, mert a kedvenc karaktereinket teljesen másképp jelenítették meg, vagy mert lényeges dialógusokat totálisan átírtak.

Ha általában így érzünk, amikor egy korábban már olvasott könyv filmváltozatát nézzük meg a moziban, talán megnyugat bennünket a tény, hogy viszonylag sokan vannak még ezzel így. A SuperSummary.com, amely a könyvelemzések online Paradicsoma, tavaly a címben is említett, égető kérdésre kereste a választ: könyv vagy film? Az amerikai cég 2030, 23 és 62 év közötti emberrel végzett közvéleménykutatást olyan könyvekről, amelyeket megfilmesítettek vagy sorozatot készítettek belőle.

Az eredmények elég szorosak lettek. Összességében a megkérdezettek 34 százaléka szerette jobban a könyvváltozatokat, szemben azzal a 27 százalékkal, akik a filmet élvezték jobban. (A két tábor összessége azért nem ad ki száz százalékot, mert a résztvevők azt a választ is adhatták, hogy egyformán tetszett nekik a könyv és a film – a szerk.) Ugyanakkor a válaszadók 82 százaléka mondta azt, hogy

„a filmadaptáció segít életre kelteni a könyvet”,

46 százalékuk pedig egyetérett abban, hogy a filmváltozatok „sosem lesznek olyan jók, mint a könyvek”. A megkérdezetteknek közel negyede tett olyan kijelentést, hogy egy-egy mozifilm tönkretette a könyvet, amely alapján készült. A top három könyv, amelyet a résztvevők toronymagasan jobbnak találtak, mint a filmadaptációt: A Da Vinci-kód (53,9 százalék), a Narnia krónikái-könyvsorozat (52 százalék) és az Ötven árnyalat-trilógia (47,3 százalék).

A vezető okok, amiért a megkérdezettek tetszését nem nyerte el egy-egy könyvváltozat, nem meglepőek. Majdnem 32 százalékuk mondta azt, hogy a mozifilm túlságosan eltért a könyvtől, 13,4 százalék szerint a filmből kulcsfontosságú részek maradtak ki, és valamivel több mint tíz százalék számára a széles vászon nagyjából kétórás időkorlátja ellenszenves.

A kutatásban nem szerepelt az a kérdés, hogy a résztvevők olvasni vagy filmet nézni szeretnek-e jobban, az viszont kiderül belőle, hogy melyek a legnépszerűbb filmadaptációk. Az első helyen a Forrest Gump végzett 76,9 százalékkal, a Jurassic Park-filmek lettek az ezüstérmesek 74,8 százalékkal, míg a dobogó legalsó fokára a Charlie és a csokigyár került 73,7 százalékkal. A Harry Potter-filmeknek a 70,1 százalék csak a negyedik helyre volt elég, de egy másik listának az élére jutottak.

A válaszadók ugyanis arra a kérdésre is felelhettek, hogy melyik filmadaptációt nézték volna szívesebben televíziós sorozatként. Szerintük a Harry Potter-filmekből egyértelműen sorozatot kellett volna forgatni, akárcsak A gyűrűk ura-trilógiából és Az éhezők viadala-filmekből.

Kiemelt kép: Getty Images