Sokan próbálkoznak a dohányzásról való leszokással, van, aki az akaraterő fejlesztésével, van, aki nikotintapasszal, mások az elektromos cigaretták és hevített dohánytermékek különböző változataival. Megnéztük, összességében hogy állunk a dohányzás és a leszokás kérdéskörével.

Bár nehezen fogadjuk ezt el, a dohányzásról való leszokásnak egyetlen teljesen ártalmatlan módja van, az, ha a függők elnyomják az utolsó szál cigarettát, és többet nem gyújtanak rá. A többi megoldás maximum az ártalmakat csökkentheti, de sem a függőséget nem szünteti meg, sem a károkat nem nullázza le. Mert ugyan a legnagyobb bajt a cigaretta égése közben képződő toxikus anyagok jelentik, de kisebb mértékben a nikotin is káros az egészségre. Az e-cigarettákkal és a hevített dohánytermékekkel az is a probléma, hogy a fiatalok hajlamosak lehetnek őket divatosnak tartani, és anélkül is kipróbálni, hogy amúgy dohányoznának. Ilyenkor nagy esélye van annak, hogy a nikotin miatt rá is szoknak, hiszen nem füstöl és nem büdös, viszont a „menőség” látszatát keltheti. Komoly csapda ez, ami miatt sok fiatal elindul a függőség felé vezető úton.

Nem szabad legyinteni

A füstmentes termékek alternatívát csak azoknak jelenthetnek, akik a cigarettát többszöri próbálkozásra sem tudták letenni – vannak olyan országok, ahol ilyen esetekben orvos is javasolhatja őket, reménykedve abban, hogy így a páciense leszokik, vagy legalább a tüdejét és a környezetét nem károsítja tovább. Mert ugyan a nikotin kevésbé káros, mint a cigarettafüstben található vegyületek, de ez is ártalmas: a többi között kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Az ­e-cigaretták egyetlen előnye, hogy pluszban képződő toxikus anyagok nélkül képesek a függőséget okozó anyag bevitelére, a cigarettázóknak pedig nem kell lemondaniuk a dohányzás rituáléjáról sem. Utóbbi sokaknál komolyabb addikciót jelent, mint amilyen gondot a nikotin megvonása okozna. Viszont ez azt is jelenti, hogy ilyen esetben érdemes a leszokáshoz pszichés segítséget kérni, és olyan elfoglaltságot keresni, ami nem nassolás, de segít pótolni a letett cigaretta miatt ­elvesztett rituálét.

Leszokni menő!

A WHO adatai szerint a világon csak elvétve van olyan ország, ahol ne csökkenne a dohányosok száma (bár ezt a képet árnyalja, hogy az egyik Kína, a maga 1,4 milliárdos népességével). Jelenleg a 15 évnél idősebbek 23 százaléka dohányzik globális átlagban. Vannak államok, amelyekben az elmúlt két évtizedben drámai volt a visszaesés. Például Nagy-Britanniában a cigarettázók aránya 2000 és 2020 között kevesebb mint a felére, 15,4 százalékra csökkent. Ez az arány 23 százalék az Egyesült Államokban, 22 százalék Németországban, 13,6 százalék Ausztráliában. Jó a helyzet Norvégiában is, ahol már csak az emberek 16,2 százaléka cigarettázik, Magyarország a 31,8 százalékos adattal az euró­pai­ élbolyba tartozik, csak Horvátországban, Szerbiában, Boszniában, Bulgáriában, Görögországban, Lettországban és Litvániában, a nyugati államok közül pedig csak Franciaországban dohányoznak többen, mint nálunk. Javulás persze itthon is van, hiszen 2020-ban még a felnőttek 37,4 százaléka hódolt ennek a káros szenvedélynek. Viszont még így is nagyságrendileg egymillió ember nem tud leszokni a dohányzásról.

Végső menedék

Ugyan a dohányosok többsége a tüdőráktól tart, a füstölésnek legalább annyira komoly következménye lehet a COPD. A krónikus obstruktív tüdőbetegség elsősorban a 45 év fölötti dohányosokat érinti, itthon nagyjából félmillió embert. Az ilyen betegek 90 százaléka dohányos, a többiek passzívan szívják a füstöt, ilyen ok nélkül COPD csak elvétve alakul ki. Mivel a problémát jellemzően csak a 45 év felettiek­nél észlelik, a betegség pedig lassan, lopakodva halad előre az évtizedek során, ténylegesen vélhetően jóval gyakoribban fordul elő. Ez a betegség más országokban is komoly gondot okoz, lefolyását érdemben csak lassítani lehet (ehhez elengedhetetlen a cigaretta teljes és azonnali letétele is), megállítani nem. Az érintettek a probléma előrehaladtával fogékonyak lesznek a légzőszervi betegségekre is, tüdőkapacitásuk pedig egyre jobban csökken. Emiatt gyakran szorulnak kórházi kezelésre is. Ezt a veszélyt Japánban füstmentes dohányhevítő rendszerekkel próbálták mérsékelni azoknál, akik nem tudták vagy nem akarták lerakni a cigarettát – annak ellenére sem, hogy az állapotukat folyamatosan és jelentősen rontotta. Viszont a váltás a betegséget megállítani már nem tudja, így a cigarettára a legjobb rá sem szokni, vagy letenni még azt megelőzően, hogy visszafordíthatatlan károkat okozna a tüdőben.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .