Az elhízás már gyerekkorban gyakori probléma, ha nem teszünk ellene, a kicsikből túlsúlyos felnőttek lesznek, annak minden egészségi kockázatával. Megnéztük, mire érdemes figyelni az étrend összeállításakor, és mit tehetünk, ha a pluszkilók már felszöktek a gyerekekre.

Ma is sokszor hallani pozitív előjellel, hogy egy kisgyerek lábacskája „hurkás”, pedig nem ez az egészség záloga. Az elhízás pár éves korban megkezdődhet, és már ekkor növelheti a későbbi problémák kockázatát, magával hozhatja akár a 2-es típusú cukorbetegség korai kialakulását. Ez igaz a tinikre is, az elhízás körükben még gyakoribb, a diabétesz mellett növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, ízületi problémák rizikóját, kedvezhet az éjszakai légzéskimaradással járó alvási apnoénak is. A pluszkilókat emiatt sem szabad elbagatellizálni. A statisztikák sajnos azt mutatják, hogy ma Magyarországon ötből egy gyerek túlsúlyos, az egyharmaduk pedig kórosan kövér. Ennek oka a nem megfelelő táplálkozás, az elégtelen testmozgás, összességében a fiatalokra jellemző életmód. A helyzet az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott, a koronavírus-járvány időszaka pedig rátett még egy lapáttal a kellemetlen trendre.

Kimenni és mozogni

– A bezártság nem tett jót a gyerekeknek, nem volt jó az sem, hogy sokan rászoktak az okoseszközök használatára, és miattuk még többet ültek. Nem használ a testsúlynak az sem, ha a kicsiket mindenhova kocsival viszik, meg akarják őket kímélni a sétálástól. Ebből­ a szempontból a nyár szerencsésebb, ilyenkor a gyerekek többet kirándulnak és bicikliznek, mozognak a táborokban is – mondja Sasvári-Szekeres Anita, a Bethesda­ Gyermekkórház diete­tikusa.

A mozgásról ősszel sem szabad lemondani, amikor csak lehet, lehetőséget kellene rá adni. Akik nem túlzottan elhízottak, azoknak motiválók lehetnek a csapatsportok, az aerobik- vagy zumbaórák, ellenkező esetben jobb más sportágat választani, mert az ezekkel járó ugrálás és szaladgálás súlyfeleslegnél túlterhelheti a gyerekek ízületeit. Ilyenkor az úszás lehet jó megoldás. Túlsúlynál a legjobb gyógytornásztól tanácsot kérni, milyen sportágat válasszunk. Az étrendre is jobban kell figyelni, beleértve annak rendszerességét.

– A gyerekeknek háromóránként enniük kellene, jó lenne reggelizniük, tízóraizniuk, ebédelniük, uzsonnázniuk, vacsorázniuk. Így elkerülhető, hogy egy-egy étkezés során a kelleténél többet egyenek. A rendszeresség megteremtése mellett fontos figyelni a nassolásra is. Az ilyen célra vásárolt élelmiszereknek mindig nézni kell az összetételét, gyakori ugyanis, hogy az összetevőik között cukor nem szerepel, de közben datolyaszirupot tartalmaznak. Utóbbi koncentrált cukorforrás, ahogyan a juharszirup, vagy egyebek mellett a méz is – emeli ki a dietetikus.

Ésszel az édességgel

Nagy hiba, ha az édességet jutalmazásként kapják a gyerekek, mert az segíti, hogy az édes ízt pozitív dolgokhoz kössék, később magukat is azzal jutalmazzák. Ilyen élelmiszereket bőven elég heti egy-két alkalommal enni, ilyenkor is szerencsésebb az egészségesebb desszerteket előnyben részesíteni, amelyek akár házilag is elkészíthetők. Szakértőnk például a zöldséges vagy túrós muffint ajánlja erre a célra, vagy éppen a gyümölcsnyársat, amelyet olvasztott étcsokival is meg lehet locsolni. Ez a változat jobb a tejcsokoládénál, mert kevesebb cukrot tartalmaz, és vannak benne antioxidáns anyagok. A hagyományos csipszek helyett jobb, ha barna rizsből készültet szerzünk be. Csinálhatunk házilag zöldségcsipszet is, ami – ha erre odafigyelünk – sokkal kevesebb olajat tartalmaz, mint a bolti. Ehhez csak krumplipucolóval vékony szeletekre kell vágni a zellert, sárgarépát, céklát és édesburgonyát, majd olaj­szprével megspriccelve betenni a sütőbe negyedórára. Az ilyen nassolnivaló egészséges, kalóriatartalma minimális. A sok cukrot tartalmazó bolti müzlik helyett is készíthető saját: zabpehelyből, korpából, gyümölcsökből és olajos magvakból. Ez azért is jó, mert így a gyerekek láthatják, hogy miként állíthatók össze ilyen élelmiszerek. A kész gyümölcsjoghurt helyett szintén érdemes házit készíteni, míg ugyanis előbbinek egy decijében a természetes cukortartalommal együtt akár négy-öt kockacukornyi gyorsan felszívódó szénhidrát is lehet, addig az otthoniból a hozzáadott cukor kihagyható, a kellemes ízt adhatják pusztán a joghurtba kevert gyümölcsök. 

Válasszon zöldséget

Arra is figyelni kell, hogy a gyerekek sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak. Itt a szülői példamutatás kulcskérdés, jó, ha ők is ezt teszik, nem pedig édességeket és csipszeket esznek.

– A helyes táplálkozást segíti, ha a bevásárlásra őket is elvisszük, és a zöldségekről, gyümölcsökről már a boltban beszélgetünk velük. Lehet akár olyan feladatot adni nekik, hogy nézzék meg a zöldségeket, és válasszanak közülük valamit. Ez különösen akkor jó, ha a gyerekek „finnyásak”. Így kis lépésben haladva sok alapanyagot megismertethetünk velük, szemezgethetünk azok közül, amelyeket szívesen fogyasztanak. Otthon a receptek kiválasztásába is bevonhatjuk őket, mesélve nekik arról, miért jó, ha az ételben kevés a cukor. Az otthoni irányelvekre a nagyszülők figyelmét is fel kell hívni, mert sajnos gyakori, hogy ők nem tartják be a szabályokat. Erre sokan panaszkodnak, elmesélve, hogy a nagyik így fejezik ki az unoka iránti szeretetüket. Emiatt szoktunk a dietetikai tanácsadáson dupla példányt nyomtatni a javaslatokról, azt tanácsolva, hogy adják oda nekik is. A szülők azt is hangsúlyozhatják, hogy a gyerekek az áfonyának vagy az epernek jobban örülnek, mint a hagyományos nassolnivalóknak – emeli ki Sasvári-Szekeres Anita.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .