A karácsony utáni, újévi időszak a családi és baráti eszegetésekről, koccintásokról szól – amelyek kellemes programok, de ha túlzásba esünk, szervezetünk nem lesz hálás érte. Mire figyeljünk, ha szeretnénk elkerülni a problémákat?

Télen eleve hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, minderre pedig a két ünnep közötti időszak ráteszi a koronát: ilyenkor állandó a vendégeskedés, rokonok és barátok egymásnak adják a kilincset, a lakomák után mindenki csak piheg. Szilveszterkor ehhez hozzájön az alkohol, fogyasztását ilyenkor még azok is túlzásba vihetik, akik az év többi szakában csak egy-egy pohár sört vagy bort isznak, és azt sem túl gyakran.

– Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk könnyedebben kezelni a táplálkozási ajánlásokat, túlzásba vinni a cukros, zsíros ételek fogyasztását. Ha egészségesek vagyunk, ez komolyabb gondot vélhetően nem okoz, csak átmeneti kellemetlenségeket, de azok megelőzése is fontos. Ezt már az is segítheti, ha főzéshez zsír helyett olajat használunk, és abból is a lehető legkevesebbet. Az ízesítéshez a legjobbak az olyan zöldfűszerek, mint a kakukkfű, az oregánó, a rozmaring és a majoránna, azok ugyanis az emésztést is támogathatják, fokozhatják az emésztőnedvek termelődését. A zöldfűszereknek lehet görcsoldó hatásuk is, az emésztést emiatt is könnyíthetik – mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője.

Ha a bajt nem sikerül megelőzni, és a gyomrunk rendetlenkedni kezd, fontos a pihentetése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy másnap sok folyadékot, és ha tudunk, kímélő ételeket fogyasztunk. Segíthetnek a gyógyteák is, de nem mindegy, melyik. A kamillának például görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása is van, így az mindenképp jó választás, de ilyen az ánizs és az édeskömény is, amelyek elsősorban hasfájásnál, puffadásnál hozhatnak enyhülést. Ha nincs javulás, a patikákban vény nélkül kapható, emésztést serkentő, gyomorégésre szedhető készítmények jelenthetnek segítséget. Ezeket csak egyszer-egyszer jó alkalmazni, tartósan semmiképp: ha a panaszok állandóan fennállnak, mindenképp orvosi vizsgálatra van szükség.

Virsli, de mivel?

A gyomrot nemcsak a két ünnep között elfogyasztott karácsonyi ételek terhelhetik meg, hanem a szilveszteri menü is. Ilyenkor a tányérokra klasszikusan virsli kerül, amit szószokkal és mártásokkal, öntetes salátákkal fogyasztunk. Viszont nem mindegy, milyennel.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .