Hőségben, ragyogó napsütésben a legjobb program vízparton élvezni a nyár örömeit. Érdemes végiggondolni, mi kerüljön a strandtáskába, ami óvja az egészséget, védi a bőr szépségét, hogy a pihenésre szánt napok valóban feltöltődést jelentsenek.

Strandoláshoz érdemes olyan fürdőhelyet választani, ahol van árnyék, ami enyhülést nyújt a legforróbb órákban. Napozógyékényre, törülközőre, szalmakalapra napszúrás ellen, napszemüvegre, fürdőpapucsra, fényvédő napozószerre mindenképpen szükség lesz. A fényvédő krém óvja a bőrt a leégéstől és a korai ráncok megjelenésétől.

Nyári kockázatok

Ritkán gondolunk arra, hogy nemcsak mi élvezzük a nyár örömeit, de a kórokozók számára is kedvező feltételeket teremt a jó idő. Ilyenkor a fedetlen bőr könnyebben megsérülhet, a sebek elfertőződhetnek, ezért kisebb sérüléssel vagy bármilyen tovább terjeszthető bőrelváltozással nem szabad uszodába, strandra, közfürdőbe menni. Egy gombás láb- vagy körömfertőzés mások egészségét veszélyezteti. Ezért fontos a közterületeken papucsot viselni, úszás előtt a lábmosót használni, amely óvja a medence vizének tisztaságát, és a lábat is fertőtleníti. Apróbb strandsérülések ellátására pedig legyen sebtapasz a strandtáskában.

Szem- és fülbajok

Tipikus strandbetegség a bakteriális vagy gombás eredetű hallójárat-, illetve a kötőhártya-gyulladás. A fülben megrekedő vizet a törülköző csücskével lehet felitatni. Ha mégis kialakul a fájdalmat és viszketést okozó hallójárat-gyulladás, az mindenképp orvosi ellátást igényel. Szempanaszokat válthatnak ki a strandmedencék vizének fertőtlenítőszerei. Kötőhártya-gyulladást okozhat a túlzott fényterhelés is, ezért ajánlott napszemüveget viselni.

Női gond: a felfázás

Minden nőnek gondolnia kell a felfázás megelőzésére. A hólyaggyulladás jellemző tünetei a gyakori, sürgető vizelési inger, a csípő, fájdalmas érzés és az alhasi görcsök. A leggyakrabban a bélflóra népességéhez tartozó E. coli baktérium áll a panaszok hátterében. Akkor okoz bajt, ha eljut a hólyagba, ahol gyulladást vált ki. A nedves fürdőruha fokozza a felfázás kockázatát, ezért hasznos, ha mindig viszünk magunkkal tartalék fürdőruhát. Úszás után ajánlott lezuhanyozni, megtörölközni és a nedves fürdőruhát szárazra cserélni. A gyerekeknek is érdemes tartalék fürdőnadrágot csomagolni. A hólyaghurut megelőzésére és enyhébb panaszok kezelésére bevált házi gyógymód a gyógyteák kortyolgatása: a tőzegáfonya, a medveszőlő, a zsurlófű, a kamilla, a cickafark enyhítheti a panaszokat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .