Egész életemben reménytelenül késésben voltam, de amíg nem voltam apa, könnyedén úgy tettem, mintha ez nem zavarna. De mióta a lányom ideje a mértékegység, magamnak sem tudok hazudni. Mikor lett a gyerek ilyen felemásan „érett”? Mióta javít ki, hogy az nem haj a Leó fején, hanem sörény? Hogy nem ablak a kocsi szeme, hanem szélvédő? Mióta szól rám, hogy a zebrán nem szabad szabadon szárnyaló csattogós lepkével átkelni, de bizony hónunk alá kell csapni a fapillangót? És persze iparkodni kell, inteni a kocsinak, várjon, kiabálni neki, hogy köszönjük. Mióta tudja, melyik a gesztenye- és melyik az akácfavirág?

Hogy mondhat olyat az anyjának, az új ruháit vizsgálva, hogy a lilát jobban szereti, mint a rózsaszínt, mert a „rózsaszín mindig tompa”? Honnan veszi ezt? Néz rá a feleségem, csodálat és elképedés kavarog az arcán, ahogy megismétli, „a rózsaszín tompa?! Úgy érted, fakó?”, kérdez vissza. „Nem – rázza a fejét öntudatosan –, tompa”. Nézzük a rózsaszín kardigánt, és valahogy tényleg az, a lila esőkabát vibrál mellette. „Tompa”, szép szó, én magam is az vagyok, alig bírok reagálni. Délelőtt számonkéri, miért nincs kiírva a postaládára a neve, mert már felismeri a „Hanna” szóképet, délután elmagyarázza, hogy a liftig vezető lépcsősor alsó fokai kisebbek, ott ne fogjam a kezét, de a kukákon túl már segítsek, mert veszélyes. Kapkodom a levegőt, próbálok úgy tenni, mintha mindezeket természetesnek gondolnám, és becsúsztatom a zakózsebembe a csavarhúzót, hogy leszedjem a postaládáról a névtáblánkat.

Próbálok zárkózni, figyelni, komolyan venni, hogy keddről szerdára ilyen izmos véleménye van, és azt el is akarja mondani, hogy nem mindegy számára a világ. Nehéz, mert a következő pillanatban elengedi magát a mászóka tetején, lefordul az ágyról, magára önt minden folyékonyt, addig egyensúlyozik a kád szélén, amíg bele nem csúszik, és csak az anyai reflex mentheti meg a köhögőrohamtól, hogy letüdőzze a vizet. Hisztizik bármiért és bármire, hogy „nem szikerül”, de elfordul, ha meg mutatnám, hogyan kell. Persze álnaiv a kérdés, hogy férhet meg benne ez az aszimmetria. Hiszen felnőttként is éppen ilyen végletesek vagyunk, az élet csupa paradox szélsőség, csak később talán ügyesebben álcázzuk, takargatjuk, mi mindenre vagyunk képesek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .