Aki párnavásárlásra adja a fejét, és elkezd körülnézni a boltokban, bizony összezavarodhat a kínálat láttán, hiszen a polcokon egymást érik a legkülönbözőbb típusú, méretű, anyagú és töltetű darabok. Milyen szempontok szerint érdemes párnát választani?

Bár a küllem sokat nyomhat a latban, párnaválasztáskor soha nem a mutatósságot kell szem előtt tartani – pláne, hogy egy szép huzat csodákra képes –, hanem azt, hogy a párna igazodjon használója testfelépítéséhez. Ha általános szabályokat szeretnénk meghatározni, a legideálisabbak a félkemény típusok, amelyek inkább kemények, mint puhák.

– A túlságosan puha darabok nem igazán tartják a gerincet, míg a túl kemények a rugalmatlanság miatt előnytelenek. A legjobbak a memóriahabos párnák, amelyek átlagosan öt centi vastagok, alakjukat pedig visszanyerik. Ezeknél is fontos, hogy ne legyenek se túl puhák, se túl kemények, és jól szellőzzenek. Léteznek úgynevezett anatómiai párnák is, amelyek akkor tehetnek jó szolgálatot, ha valakinek már panasza is van, például fáj a nyaka – mondja dr. Moravcsik Bence Balázs ortopéd-traumatológus szakorvos, gerincgyógyász.

Az anatómiai párnáknak olyan típusuk is van, amelyiknek egyik része alacsonyabb, a másik magasabb. Ezeknél el lehet dönteni, melyik fekvési módhoz melyik magasság optimális. Az ilyen párnákat úgy is lehet forgatni, hogy mind háton, mint oldalt megfelelő módon lehessen rajtuk pihenni.

Kulcskérdés a magasság

A megfelelő párnamagasság akkor is fontos, ha nem memóriapárnát vagy anatómiai párnát választunk, hanem hagyományos típust. Ezeknél az elsődleges szempont, hogy oldalra forduláskor a fejet úgy támasszák alá, hogy a nyaki gerinc a háti gerinc folytatása legyen. Magyarán, a gerinc ilyenkor is egyenes vonalat kövessen, ne törjön meg. Az a típusú nagypárna, amit a régebbi időkben használtak, semmiképp sem ajánlott, annak egyetlen előnye az volt, hogy jól szigetelt, tartotta a hőt. A mai lakásokban viszont már nincsenek olyan hőmérsékleti ingadozások – éjszakai lehűlések –, amik miatt ilyesmire szükség lehet. Nem jó a teljesen lapos párna sem, mert egyáltalán nem tartja a gerincet. A fej megfelelő alátámasztása akkor is fontos, ha valaki derékpanasz miatt kemény talajon alszik.

– A rossz párnaválasztást nyakfájdalom és nyaki izommerevség jelezheti, illetve az, ha fejfájással ébredünk. Súlyosabb esetben akár a karokat is érintheti az ilyen panasz, elsősorban a felkart. Előfordulhat az alkaron át az ujjak végéig futó zsibbadás is. Ez is mutatja, hogy a nyaki gerinc problémája mennyire sokféle tünetet okozhat – emeli ki a gerincgyógyász.

A rossz párna okozta panaszokat általában gyógytornával és fizioterápiával kezelik. Ilyenkor speciális torna-, nyújtó- és erősítő gyakorlatokat kell végezni, ezek ugyanis képesek tónusban tartani a nyaki gerinc izomzatát. Hatásukra a panaszok teljesen meg is szűnhetnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .