Gyakori újévi fogadalom, hogy egészségesen fogunk táplálkozni, jobban figyelünk az étrendünkre, de ez gyakran megbicsaklik azon, hogy nem szakemberek tanácsait követjük, hanem ismerősökéit vagy dr. Google-éit. Milyen étrendeket kellene elfelejtenünk, és mire célszerű figyelnünk? Mik azok a divatos dolgok, amelyek túlértékeltek, és mik az előremutató trendek? Induljunk el a farmtól a konyhán át a diétáig!

Főszerepben a fenntarthatóság

Az elmúlt időszak nagy újdonsága volt, hogy a fenntarthatósági, környezeti kérdéseket egyre többen kezdték el figyelembe venni a táplálkozás során is. Ráadásul nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is.

– Növekszik azok száma, akik igyekeznek úgy válogatni az élelmiszerek közül, hogy az ne csupán számukra, hanem a környezet számára is jó legyen. Bár sokan azt gondolják, ezt a törekvést csak a tisztán növényi eredetű étrend támogatja, valójában egy kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás is összeállítható úgy, hogy a környezeti teher a lehető legkisebb legyen – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Magyarán nem kell mindenkinek vegánnak lennie, testünknek és a bolygónak már azzal is jót teszünk, ha étrendünkben növeljük a növényi eredetű élelmiszerek arányát. Visszafogni elsősorban a vörös húsok fogyasztását érdemes, a legnagyobb terhet azok előállítása rója a környezetre. Emellett figyelni kell arra is, hogy a húsok helyett olyan élelmiszereket – például lencsét vagy egyéb hüvelyest – használjunk fehérjeforrásként, amelyek lehetőleg helyiek, nem utazzák át a világot. Ezek jobbak azoknál a műhúsoknál is, amelyek ugyan növényi eredetűek, de magas feldolgozottságuk miatt komolyabban terhelik a környezetet.

Búcsú a csomagolástól

Zöld szemléletváltás áll annak hátterében is, hogy egyre több csomagolásmentes üzlet nyílik. Ha ilyen boltban vásárolunk, azzal nemcsak a csomagolóanyagból keletkező hulladék mennyiségét csökkenthetjük, hanem a helyi termelőket is támogathatjuk. Erre az ad lehetőséget, hogy a csomagolásmentes üzletek polcaira többségben hazai zöldségek kerülnek, amelyek így a szállítással sem terhelik a környezetet. Beszerezhetünk az ilyen üzletekben liszteket és tésztákat, hüvelyeseket, magvakat és aszalványokat, müzliket, fűszereket és gyógynövényeket, olajokat és szörpöket, lekvárokat is. Egyes helyek pékárut és tejtermékeket is kínálnak, szintén helyi termelőktől.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .