Hogyan érezhetjük jól magunkat a bőrünkben? A Nők Lapja 2021/7. számának cikke.

Nem lehetetlen, hogy egy teltebb alkatú lányból táncosnő legyen, de nagy önfegyelmet kíván, és nem biztos, hogy a fizikai adottságokat sikerül felülírni. A nehezen elérhető álomsúly helyett hasznosabb megismerni, elfogadni és formálni azt a testalkatot, amelyet a genetikai örökség lehetővé tesz. Mert a mackólány is lehet gyönyörű.

Mindenkinek van optimális súlya, más szóval testtömege, ami valószínűleg nagyobb, mint ha táncosnő vagy súlyhatárok közé szorított sportoló lenne. Ezzel a mérettel azonban jól érzi magát, állandó odafigyelés nélkül is könnyen tartja a súlyát, elégedett egészségi állapotával, fizikai és szellemi teljesítőképességével.

Mit mutat a tükör?

A testtípusokat leíró, általánosan elterjedt kategóriák az alma, a körte, a tégla és a homokóra alkat. Az alma típus felsőteste, válla erőteljesebb, elsősorban hasra és deréktájra hízik. A körte alkatra jellemző a keskeny váll, a széles csípő és vastagabb combok, a többlet főként ez utóbbiakon mutatkozik. Atletikus, fiús alakot ír le a tégla, általában laposabb a feneke és a melle. Ívelt formák teszik nőiessé a homokóra típust, karcsú derék, hangsúlyos mell és csípő jellemzi.
Ez a besorolás nemcsak az öltözködés, a divat terén segít eligazodni. Az alma alkat, a deréktáji elhízás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, míg a körte testalkat a mozgásszervi és a visszérbetegségek kialakulásának veszélyét növeli. A túlsúly mindegyik testalkatra nézve rizikót jelent.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Mit mond az edző és a dietetikus a témával kapcsolatban?
Készüljünk fel a változásra! De hogyan?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .