Ettem én már datolyát régebben is, de valahogy sosem kattantam rá igazán. Egészen addig nagyobbacska, túlárazott mazsolának gondoltam, míg lányom egyik barátnőjének édesapja nem küldött nekünk egy befőttesüveggel abból a „szállítmányból”, amit családjának, egyenesen a Közel-Keletről hozott. Ilyen finomat nem ettem, mióta kioldoztak a pólyából. Édes volt, de nem gejl, nem volt száraz, szálas, hanem szinte olyan puha és krémes, mint egy jó minőségű aszalt szilva. Na és az a karamellás íz…
Ráadásul nemcsak datolyát, de nagyon klassz marketinget is kaptunk mellé. Megtudtam ugyanis, hogy a datolya olyan tápláló és egészséges, hogy egyes észak-afrikai törzsek gyakorlatilag ezen és kecsketejen élnek, és hírből sem ismerik a hiánybetegségeket. Azóta minden érdekel, ami a datolyával kapcsolatos. Nemrégiben például egy datolyaszüretről szóló dokumentumfilmet is megnéztem. Kiderült, nem véletlenül rajonganak érte milliók.
Mi fán terem a datolya?
A datolya a világ egyik legrégebben termesztett gyümölcse, amelyet már több mint 6000 éve ismernek és fogyasztanak. A Koránban a datolyát áldásos hatású gyümölcsként említik, és az iszlám hívők ma is lelkesen fogyasztják a böjt megtörésére ramadán idején. A Biblia szintén többször hivatkozik a datolyára, egyes legendák szerint pedig Szűz Mária is datolyát evett Jézus születése előtt, hogy erőt nyerjen.
A datolya a pálmafélék családjába tartozó datolyapálma termése. A datolyapálma meleg, száraz éghajlatot igényel, ezért Egyiptomban, Iránban, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben találhatók a legnagyobb ültetvények, de ma már például Kaliforniában is termesztik.
A datolyának számos fajtája létezik, amelyek méretben, ízben és állagban is különböznek.

Így terem a datolya, még a pálmán is csodásan fest (Fotó: Getty Images)
Ezerarcú datolya
A medjool nagy szemű, lédús, édes és puha fajta, amit gyakran a „a datolyák királyaként” emlegetnek. A deglet noor közepes méretű, kissé szárazabb és kevésbé édes típus, amelyet a közel-keleti háziasszonyok sütéshez és főzéshez használnak.
Az ajwa sötét színű, kissé rágós állagú, mézédes ízű datolya, amely különösen népszerű az iszlám világban; ilyen volt a mi vásárfiánk is. A barhi kerekded, lágy és karamellás ízű fajta, érdekessége, hogy frissen és aszalt formában is fogyasztható, a zahidi pedig szárazabb, kevésbé édes, de hosszabb ideig eltartható datolya.
A datolya betakarítása kézzel történik, mivel a gyümölcs érzékeny és könnyen sérülhet begyűjtése közben. A datolyapálmákon több méter magasan, a levelek tövében, fürtökben nőnek a termések, ezért a munkások létrák vagy speciális emelőplatformok segítségével szedik le a fürtöket. A friss datolyát ezután osztályozzák, és vagy frissen értékesítik, vagy szárítják.
A szárítás természetes úton, a napon vagy ipari körülmények között történik.
A természetes szárítás során a datolyát közvetlen napsütésnek teszik ki, míg az ipari eljárás során alacsony hőmérsékleten, ellenőrzött körülmények között történik a víztartalom csökkentése. A szárított datolya hosszabb ideig eltartható, és koncentráltabb lesz az íze.

Rengeteg lehetőség van a datolyában (Fotó. Getty Images)
Szuperdatolya
A datolya igazi szuperélelmiszer, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, azt pedig, hogy energizál, roborál személyes tapasztalatból is meg tudom erősíteni. Újabban ezt eszem edzés előtt és után, és jobban megy a tréning és a regeneráció is.
A datolya kiemelkedően magas B-vitamin-tartalommal rendelkezik, amely hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Emellett A-vitamin, K-vitamin magnézium, kálium, vas és réz is található benne, ezek együttesen pedig segítik az izomműködést, a vérképzést és a csontok egészségét. A datolya magas rosttartalma elősegíti az emésztést és segít megelőzni a székrekedést is.
A datolya emellett flavonoidokat, karotinoidokat és fenolos vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladásokat és a szabad gyökök okozta károsodásokat. Mi ez, ha nem superfood?
Így vegyünk tökéletes datolyát
Datolyát idehaza is régóta lehet kapni, de sokszor sajnos nem megfelelő a minősége. Ha szeretnénk igazán finomat venni, keressük a közel-keleti kisboltokat és figyeljük meg alaposan, milyen datolyát is veszünk. A friss (frissen aszalt) datolya sötétbarna vagy borostyánszínű, fényes és enyhén rugalmas.
Ha túl száraz tapintású és kemény, akkor már túl rég óta ül a bolt polcán, ha pedig túl ragacsos, akkor esetleg hozzáadott cukrot tartalmazhat. A jó minőségű datolya természetesen édes, karamellás illatú, így ha más, oda nem illő illatot érzünk, amikor megszagoljuk, könnyen lehet, hogy valamilyen tartósítószerrel kezelték a termést.
A datolya megfelelő tárolásával hosszabb ideig megőrizhetjük frissességét. A friss datolya (ilyet itthon ritkában fogyasztunk) hűtőben tárolva akár 2-3 hónapig is eláll. A szárított datolya légmentesen zárható edényben, hűvös és sötét helyen akár 6-12 hónapig tartható el. Hűtőben vagy fagyasztóban még tovább megőrzi minőségét. Ha hosszú távon szeretnénk tárolni, a datolya fagyasztásával akár 1-2 évig is eltartható, miközben az íze és tápanyagtartalma megmarad.
Együnk több datolyát
A datolyát könnyen beilleszthetjük az étrendbe. Reggelire zabkásában, turmixban vagy pirítós feltétként fogyaszthatjuk valamilyen finom sós sajton. Nassolnivalónak készíthetünk belőle energiagolyókat, a belőle készült sziruppal, vagy az aprított terméssel cukor nélkül édesíthetjük a süteményeinket.
A datolya salátákhoz, kuszkuszos ételekhez és húsos fogásokhoz is remekül illik, különösen, ha eleve közel-keleti a fűszerezés. Ha pedig még különlegesebb dologra vágysz, jó, ha tudod, hogy a datolya magja szárítva kávéhelyettesítőként is bevethető!
Szeretnéd datolyás finomsággal elkápráztatni vendégeidet? Erre is van ötletünk!
Fetával és dióval töltött datolya
Hozzávalók 4 főre:
- 12 nagy, puha, lehetőleg medjool datolya
- 100 g feta sajt
- 30 g dió
- 1 ek méz
- 1 tk olívaolaj
- friss kakukkfű a díszítéshez
Elkészítés:
- Vágjuk fel a datolyákat hosszában, és távolítsuk el a magjukat.
- Törjük durvára a diót, majd keverjük össze a feta sajttal, az olívaolajjal és a mézzel.
- Töltsük meg a datolyákat a krémes feta-dió keverékkel.
- Szórjuk meg friss kakukkfűvel.
- Tálaljuk hidegen vagy kissé megpirítva a sütőben 180°C-on 5 percig.
Kapcsolódó: Jöhet még egy isteni recept datolyával?
Kiemelt kép: Getty Images