3 olcsó konzerv 3 tartós étel

3 olcsó konzerv és 3 tartós étel, amit érdemes mindig a kamrában felhalmozni

Gyakran halljuk, hogy a tartós és ultrafeldolgozott élelmiszer káros – ez 90%-ban igaz is, de a kivételek éppen a konzervek. Méghozzá az olyan olcsó konzervek, amikben nincsen tartósítószer. A következő tartós ételekből percek alatt összedobhatunk egy egészséges ebédet vagy vacsorát.
  • A konzervek között sokban valójában csak természetes tartósítószer, só, cukor vagy citromsav van.
  • A natúr konzervekből percek alatt összedobhatunk egy levest, főzeléket vagy szendvicskrémet.
  • Olyan tartós ételeket ajánlunk, amelyek évekig elállnak és akár az egész kamrát feltölthetjük vele.

Már nem csak a háborús nemzedék tudja, hanem a Covid-generáció is megtanulta, hogy konzerv és vécépapír mindig legyen otthon, mert bármi megtörténhet. A modern korban a konzerveknél talán kevés praktikusabb dolog van, mint az évekig elálló élelmiszer. Bármikor kikaphatjuk a szekrényből és mindenféle különösebb előkészület nélkül már ehetjük is.

A konzervek – legyen szó olajos vagy sós lében eltett ételekről – egy részét érdemes leszűrni, de például a csicseriborsó konzerv levét vegán tojáshelyettesítőként is használhatjuk.

Konzerv bab és lencse

A natúr lencse- és babkonzerv magában is remek köret, ha egy kis olajat és citromlevet csepegetetünk rá. Ha ennél extrábbra vágyunk, csinálhatunk belőle levest vagy főzeléket is, de keverhetjük friss salátához is.

Hogyan használjuk fel a konzervet?

A fehérbabból remek szendvicskrémet lehet készíteni (kicsi tahini, 1 gerezd fokhagyma, só és citromlé hozzáadásával). A fekete- vagy vesebabból pedig remek hamis burgert süthetünk. Nyomjuk össze villával a babot, adjunk hozzá petrezselymet, fokhagymát, sót, borsot, a pogácsákat hempergessük meg morzsában és serpenyőben olajon süssük meg mindkét oldalát.

Konzerv paradicsom minden formában

Legyen szó sűrített paradicsomról, darabos konzervről, passatáról (sűrű, folyékony paradicsompüré) vagy paradicsomléről, ennek az alapélelmiszernek minden háztartásban ott a helye.

Hogyan használjuk fel a konzervet?

A passatából 3 perc alatt készíthetünk spagettiszószt (fokhagyma, bazsalikom, só, bors kell csak hozzá) vagy menzás paradicsomlevest. De a magyar konyha egy-két alapételéhez is jól jön a paradicsomkonzerv: a paradicsomos húsgombóchoz, a lecsóhoz vagy a töltött paprikához nélkülözhetetlen.

Konzerv hal

Bár konzervbe zárt halételek már nem annyira olcsók, azért még ki lehet fogni szuper akciókat, és ár-érték arányban még mindig remek választás a tonhal- vagy a szardíniakonzerv. Ezek a tengeri halak ugyanis rengeteg értékes tápanyagot és fehérjét tartalmaznak. Egy doboz tonhalban több a fehérje, mint két szelet csirkemellben vagy 2 tojásban.

Hogyan használjuk fel a konzervet?

Amennyiben nem ízesített halkonzervünk van, akkor csinálhatunk belőle halpogácsát (ahogy fentebb a babból is). De ha van paradicsom- és tonhatlkonzervünk is, akkor egy kis vöröshagymával 10 perc alatt összedobhatunk egy olasz tonhalas tésztát.

A halkonzerv másik gyors felhasználási módja a szendvicskrém.

Ehhez egy halkonzervet összenyomkoduk egy kis mustárral,  egy evőkanál puha vajjal, zöldhagymával, sóval, borssal és pár csepp citromlével. Már kenhetjük is a pirítósra!

Alma-, szilva- és meggybefőtt

Bár Magyarországon nem konzervként gondolunk rá, a nagyi nyáron befőzött finomságai is házi konzervek. Ráadásul mind az otthoni, mind a bolti befőttek rengeteg módon felhasználhatóak.

Hogyan használjuk fel?

A meggy- és szilva konzervből tél közepén is isteni, fűszeres gyümölcslevest vagy hússzószt főzhetünk. De sütikre, zabkására is isteni öntetet lehet belőlük készíteni. Az almabefőtt pedig önmagában is desszert vagy rántott hús mellé köret lehet.

Kapcsolódó: A meggybefőttből isteni meggyes-mákos gombócot készíthetünk

3 olcsó konzerv 3 tartós étel

A gyümölcskonzervek bármikor előkapható egészséges desszertalternatívák (Fotó: Getty Images)

Barack- és szilvalekvár

Ha lekvár van otthon, akkor nagy baj nem lehet! Persze kevés finomabb reggeli van, mint a lekváros-vajas pirítós, ó a lekvárnak nég rengeteg felhasználása lehetséges.

Hogyan használjuk fel?

A lekvárból egy kis víz hozzáadásával és forralásával szuper gyümölcssószt főzhetünk tejbegrízre, pudingra, tejberizsre. És akkor a szilvalekváros gombócot még nem is mondtuk… De ha natúr joghurtoz keverül egy-két kiskanűl lekvárt, máris van gyümölcsjoghurtunk szintetikus adalékok nélkül.

Savanyúságok és krémek

Ha hirtelen beesik egy vendég, akkor nem baj, ha van egy kis ropogós savanyúság vagy nyáron eltett zöldségkrém otthon.

Hogyan használjuk fel?

A padlizsán, az ajvár vagy a sült paprikakrém olyan csemegék, amelyek a tökéletes vendégvárók, egy kis pirítóssal tálalva. De ha van otthon mindig csemege uborka, céklasaláta vagy almapaprika, akkor meg is van a köret a sülthús vagy -kolbász mellé. A savanyúságok királynője pedig a savanyú káposzta, amiből bármikor főzhetünk egy korhelylevest vagy tehetjük szendvicsbe is. A káposzta amellett, hogy rengeteg rostot, vitamint tartalmaz, természetes probiotikum a bélnek.

Ne felejtsük el, hogy a konzervek rengeteg mikró- és makrótápanyagot és rostot tartalmaznak, vagyis sokkal több előnnyel jár egy ilyen feldolgozott élelmiszer fogyasztása, mint a vitaminveszteség hátránya. 

Kapcsolódó: A legjobb immunerősítő tartós étel – Így készítsd el a savanyú káposztát!

Kiemelt kép: Getty Images