Körülötted is mindenki influenzás, köhög, tüsszög, krákog? Valahol ez még a jobbik eset, mert ez azt jelenti, hogy az illető legalább fel tudott kelni és nekiindult dolgozni, tömegközlekedni (bár kérdés, hogy mennyire jó ötlet megfertőzni másokat). Ha nem olyan szerencsés, magas lázzal, otthon nyomja az ágyat… Az ilyen járványos időszakban jól jön minden olyan természetes finomság, ami nem tüneteket próbál elnyomni, hanem immunerősítő hatással is bír.
A savanyú káposzta pontosan ilyen csemege. Nem véletlen, hogy nagyanyáink kamrájában mindig ott volt a helye, és hogy a téli időszakban soha nem maradhatott el az étkezések mellől. A savanyú káposzta tejsavas erjesztéssel (ma divatos kifejezéssel fermentálással) készül. Az erjedési folyamat során a káposztában található természetes cukrok tejsavvá alakulnak. Ez az átalakulás egyrészt hosszú ideig megőrzi a zöldség frissességét, másrészt jellegzetes savanykás ízt, és egy sor egészségügyi előnyt kölcsönöz neki.
A világ savanyú káposztái
A németek sauerkrautja elengedhetetlen (és isteni) köret sült húsok és kolbászok mellé. Kelet- és Közép-Európában (ahogy nálunk is) elsősorban töltött káposztához, káposztás ételekhez használják a savanyú káposztát, de én például odáig vagyok a hummuszos, vajas- vagy épp zsíroskenyéren tálalt káposztáért is.
Franciaországban gyakran készítik el a savanyúkáposztát sertéshúsokkal és kolbászokkal rakva, míg Oroszországban és Ukrajnában az egyik legfontosabb téli savanyúságként fogyasztják, Koreában pedig a hasonló módszerrel készült fermentált káposzta, a kimchi a rendkívül népszerű (és csípős) finomság.
A csodálatos savanyú káposzta
A savanyú káposzta tápanyagban rendkívül gazdag, kalóriaszegény, és probiotikumokban bővelkedő finomság, amely számos egészségügyi előnnyel jár, és aminek a fogyasztása különösen a téli náthás, influenzás időszakban előnyös.
A savanyú káposzta nagyon gazdag C-vitaminban, ezáltal támogatja az immunrendszert, és segít a szervezet védekezőképességének fenntartásában is. Olyannyira teli van az immunrendszert támogató vitaminokkal, hogy annak idején állítólag Cook kapitány is ennek segítségével védte meg legénységét a hosszú tengeri utakon a C-vitamin hiányában fellépő skorbuttól…
A savanyú káposzta ráadásul probiotikumokat is tartalmaz. Ezek a fermentáció során keletkező jótékony baktériumok hozzájárulnak az egészséges bélflórához. Ma már tudjuk, hogy mindez nemcsak az emésztésnek tesz jót, de ezen keresztül az egész szervezet egészségét is támogatja.
A savanyú káposzta antioxidánsai és jótékony baktériumai gyulladáscsökkentő hatásúak is lehetnek, de a káposzta jót tesz a szív- és érrendszernek is! Az erjesztett ételek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a vérnyomás és koleszterinszint csökkenésével. És végül: kevesen tudják, de a savanyú káposzta természetes módon antibakteriális hatású is a benne található tejsavnak köszönhetően.

A savanyú káposzta az egyik legfinomabb immunerősítő (Fotó: Getty Images)
Mennyi savanyú káposztát együnk?
Ha engem kérdez valaki, én azt mondom, amennyit csak lehet. Nálam mindig van otthon, és nemcsak a fentebb említett módon szeretem enni, de nem átallom simán tejföllel elkeverve, kvázi magában sem csemegézni. A szakértők azonban óvatosságra intenek: nem kell túlzásba esni. Bár a savanyú káposzta nagyon egészséges, érdemes mértékkel fogyasztani: napi 50-100 g elegendő a jótékony immunerősítő hatás eléréséhez.
Ha most szeretnéd beépíteni az étrendedbe, kezdd kisebb adagokkal (1-2 evőkanállal), hogy a szervezeted hozzászokjon a probiotikumokhoz. Érdemes azért is lassítani, mert a savanyú káposzta savassága és magas sótartalma az arra érzékenyeknél gyomorirritációt okozhat.
Savanyú káposztát nemcsak a piacon érdemes beszerezni. Nem baj, ha nincs hordód: ha van kedved és időd, a hetedik emeleti apró panelkonyhában is nekiállhatsz, hogy házi immunerősítőt faragj magadnak. Csak néhány egyszerű alapanyagra és csatos üvegre lesz szükséged.
Házi savanyú káposzta recept
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg fejes káposzta
- 20 g só (nagyjából 2% a káposzta súlyához képest)
- 1 teáskanál köménymag (opcionális)
- 1 mokkáskanál egész bors
- 2 babérlevél
Elkészítés:
- A fejes káposztát vágjuk nagyon vékony csíkokra vagy gyaluljuk le.
- Tegyük a káposztát egy nagy tálba, szórjuk rá a sót, és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy levet engedjen. Kézzel kezdjük el masszírozni a káposztát, adjuk hozzá a köményt, a borsot és a babérlevelet is.
- Töltsük a káposztát sterilizált befőttesüvegekbe, és jól nyomkodjuk le, hogy a leve teljesen ellepje. Tegyünk a tetejére valamilyen nehezéket, hogy a káposzta mindig a lé alatt maradjon.
- Zárjuk le lazán az üveget (hogy a folyamat során keletkező gázok távozhassanak), és tartsuk szobahőmérsékleten 10 napig.
- Közben naponta ellenőrizzük, és ha szükséges, nyomkodjuk le a káposztát.
- Ha az íze megfelelően savanykás lett, tegyük hűtőbe a savanyú káposztát, ahol akár hónapokig eltartható. Járjunk rá rendszeresen.
Noha a savanyú káposzta bizonyítottan támogatja az immunrendszer megfelelő működését, nem csodaszer, és önmagában nem húz ki egy kiadós influenzából. Ha légúti tüneteid egy hét alatt nem múlnak, noha eleget pihensz, elég folyadékot fogyasztasz, jókat eszel és rendszeresen kifújod, kiköhögöd, amit ki kell, fordulj orvoshoz. Káposzta ide vagy oda, lehet, hogy gyógyszerre lesz szükséged.
Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz az immunerősítésről!
Kiemelt kép: Fortepan / Kellner Ludwig