A másnaposság fő okozója az alkohol. Ám az sem mindegy, milyen italokat küldünk a gyomrunkba: az alkoholtartalmú italok más összetevői is hozzájárulhatnak a rosszulléthez. Ezek jellemzően az etil-alkoholtól eltérő vegyületek, amelyek az erjedés során keletkeznek, és az alkoholos italok jellegzetes ízéhez, illatához kötődnek.
A sötétebb szeszes italokban (ilyen például a bourbon) általában magasabb a rokon vegyületek szintje, mint a tiszta szeszes italokban, így egyes embereknél súlyosbíthatják a másnaposság tüneteit. A borokban található szulfitok is plusz kínokat és nagyobb adag fejfájást okozhatnak az arra érzékenyeknél.
A másnaposság tünetei
Nemcsak az igaz, hogy minden ember más, de az alkoholtűrésünk függ az adott élethelyzetünktől, az életmódunktól, az életkorunktól, a nemünktől, a genetikánktól, az egészségi állapotunktól, a hormonális egyensúlyunktól, és természetesen az elfogyasztott italok mennyiségétől és minőségétől is. Ennek ellenére léteznek tipikus tünetek, mint például:
- fáradtság
- gyengeség
- szomjúság
- fejfájás
- izomfájdalmak
- hányinger, hasmenés, gyomorfájdalom
- szédülés
- fény- és hangérzékenység
- szorongás, ingerlékenység
- izzadás
- magasabb vérnyomás, alacsony vércukorszint
- az immunrendszer legyengülése
- rosszabb koncentráció és fizikai teljesítmény

A másnaposság tünetei pusztítóak lehetnek (Fotó: Getty Images)
Mi okozza a másnaposság tüneteit?
Az egyik első ok maga a kiszáradás. Ha nem ittunk elég vizet, vagy legalább gyümölcslevet az alkoholos italok mellé, a fő problémánkat másnap a dehidratáltság okozza. Ezért segít jobban lenni a hűvös, tiszta víz kortyolgatása. Az alkohol ugyanis amellett, hogy szárít, elnyomja a vazopresszin, az agy által termelt hormon felszabadulását, amely jó esetben jeleket küld a veséknek, ami miatt azok folyadékot tartanak vissza.
Jel híján nő a vizeletürítés és a felesleges folyadékvesztés, ettől leszünk fáradtak, szomjasak és fejfájósak.
Az alkohol által megzavart alvás is megköveteli a magáét, emiatt vagyunk még napokkal az átmulatott éjszaka után is fáradtabbak. Az alkohol emellett irritálja az emésztőrendszert, így ne csodálkozzunk sem a hányáson, sem, a gyomorégésen, sem a hasmenésen.
Ha sokadjára borítjuk fel a bél mikrobiomját, a tünetek tartósan is fennállhatnak és könnyen gyulladásba fordulhatnak.
A másnapossághoz hozzájárul a májunk is, amely lebontja ugyan az alkoholt, de cserébe mérgező acetaldehid vegyület jön létre, ami hozzájárul a máj, a hasnyálmirigy, az agy, a gyomor-bél traktus és más szervek gyulladásához.
Hogyan lehet elkerülni a másnaposságot?
Mindenki ismer legalább három másnaposságűző praktikát: fejfájáscsillapító egy nagy pohár vízzel bevéve lefekvés előtt, hideg zuhany, paradicsomlé, nyers tojás, kutyaharapást szőrével (azaz még több alkohol), és még sorolhatnánk.
Egy fontos tipp létezik még a felsoroltakon kívül, ami segít a szervezetnek visszanyerni az erejét az esti buli után. Ez pedig az elektrolitban gazdag italok fogyasztása. Ha már ivós estébe csöppentünk,
legyen nálunk kókuszvíz vagy a jellemzően sportolók rehidratálására szánt izotóniás ital.
Ez nemcsak hidratál egész este, ami jelentősen csökkenti a másnapi fejfájást, de azokat a fontos ásványi sókat, ionokat, nyomelemeket is pótolja, amelyek a további kellemetlen tünetekért felelősek.
Egymillió alkoholista országában élünk, azaz pont nekünk kellene jobban odafigyelnünk arra, hogy ne rontsuk tovább a statisztikákat, de ami annál sokkal fontosabb: a saját egészségünket.
Kapcsolódó: A nők és a férfiak másképp bontják le az alkoholt
Kiemelt kép: Getty Images