Május nemcsak a bodzavirágtól illatos, de bővelkedik friss, szezonális zöldségekben és gyümölcsökben is.

Az, ha szezonális, helyi zöldségből-gyümölcsből főzünk, nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös (kevesebb a szállítással járó pöfékelés és sokkal kevesebb a csomagolás), de a testünkkel is csodát tesz. A friss, helyben termett zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma ugyanis mindig magasabb, ízük pedig sokkal jobb, mint a messziről behozott finomságoké. Igaz ez például erre a remek és olcsó hazai superfoodra.

Ezt az angol kifejezést olyan ételekre használjuk, amelyek kiemelkedő tápanyagsűrűségűek: vitaminban, ásványi anyagban, antioxidánsban gazdagok, emiatt támogatják a szervezet működését és regenerációját is. Csakhogy az elmúlt években a superfood szó egyet jelentett a chia maggal, a goji bogyóval, a maca porral, azaz olyan egzotikus, import mindenfélével, amelyek ugyan jól mutatnak egy bisztró étlapján, vagy egy élénkzöld smoothie-ban, de nem feltétlenül jobbak, mint a hazai szezon kincsei.

Ideje formálni a szemléletünkön: a szuperélelmiszer ugyanis nem egyenlő a messziről jött, pláne nem a trendi csomagolásban érkező termékkel. A retek, a spenót, az eper vagy a zöldborsó ugyanolyan tápanyagbombák, ha úgy tetszik, superfoodok, még ha nem is marketingelik így őket.

Lássuk, melyek május hónap igazi szupersztárjai a magyar piacokon – és miért érdemes őket már ma beiktatni az étrendbe!

szezonalis-magyar-superfoodok

Tegyük tele hazai superfoodokkal a tányért (Fotó: Getty Images)

Spárga

Akár fehér, akár zöld, a spárga a májusi asztal királynője. Tele van folsavval, rosttal, A-, C-, E- és K-vitaminnal, tisztítja a vesét, segíti az emésztést, ráadásul diétabarát is. Párolva, sülve, frittatában vagy krémlevesként egyaránt mennyei.

Rebarbara

Bár gyümölcsnek hisszük, valójában zöldség. De talán majdnem mindegy is, micsoda: a rebarbara igazi C-vitamin-bomba, és remek antioxidáns-forrás is.

Kompótban, morzsasütiben vagy zabkásába főzve is fantasztikus.

Zöldborsó

Frissen fejtve talán nincs is ennél finomabb csemege májusban! A zsenge zöldborsó ráadásul tele van fehérjével, rosttal, B-vitaminokkal és vassal. Salátában, levesben, pürének vagy rizzsel keverve, pláne pesztónak is nagyon finom. 

Retek

Amilyen szerény, olyan sokat tud! A retek detoxikál, vízhajtó, és tele van C-vitaminnal is. Ha unod magában, keverd némi zöldfűszerrel egy gazdag salátába, vagy süsd meg sütőben. Meg fogsz döbbenni, milyen finom így. 

Kapcsolódó: A Biblia superfoodját ismered? 

Spenót

A spenót közismerten tele van vassal, de emellett sok folsavat, magnéziumot és antioxidánst is tartalmaz. Főzeléknek, turmixba, omlettbe is kiváló, méregzöld színe pedig a szemet is gyönyörködteti. 

Fejes káposzta

Az egyik legfinomabb holmi a májusi piacon a friss, zsenge fejes káposzta. Ezek a friss, lédús levelek segítik az emésztést, vízhajtó hatásúak, és remek alapanyagai salátának, főzeléknek. Extra tipp: vágd nagyobb szeletekre és süsd meg sütőben. Nem fogod megbánni. 

Eper

Illatos, piros, lédús és egyszerűen abbahagyhatatlan. Az eper nemcsak finom, de C-vitaminban is gazdag, gyulladáscsökkentő hatású és még a bőrnek is jót tesz. Remek turmix-alapanyag, de müzlire, salátába keverve, vagy egy egyszerű epres-joghurtos pohárkrémben is fantasztikus.

Ha pedig valami extrát szeretnél: készíts belőle balzsamecetes-epres salsát grillezett halloumi sajthoz.

Cseresznye

Ha május végén jó az idő, a korai cseresznye is hamar megérkezik. Gazdag flavonoidokban, gyulladáscsökkentő hatású, és tökéletes uzsonna lehet, ha pár falat sós sajttal vagy épp joghurttal egészítjük ki. Kipróbálhatod meggyes-cseresznyés tejpitében, kompótként vagy salátádhoz adva. 

Főzőtök

A zsenge főzőtök nem véletlenül kedvenc ilyenkor: rendkívül alacsony kalóriatartalmú, béltisztító hatású zöldség, amely kiváló C-vitamin- és ásványi anyag-forrás. Készíthetsz belőle hagyományos, kapros tökfőzeléket, de töltve, rakottan vagy akár krémlevesnek elkészítve is megállja a helyét.

Megéheztél? Menj ki a piacra, nézz körül, beszélgess a termelőkkel, és tedd tele a kosarad mindenféle zölddel, pirossal, ropogóssal. A tested és a bolygó is meg fogja hálálni, ha szezonális magyar superfooddal táplálod. 

Kapcsolódó: Íme 5 szuperfood olcsó alternatívája!

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó