A kanyarban van már a nyár, aki idáig nem kapott észbe, most próbál mindenféle praktikákkal gyorsítani az alakformálás egyébként lassú folyamatán. Mindenféle csodagépek és csodamasszázsok jönnek szembe a közösségi média hirdetéseiben. De a kérdés, hogy ezek működhetnek-e? Rázni vagy nem rázni? Masszíroztatni vagy sem? Utánajártunk, hogy van-e alakformáló, hovatovább zsírfogyasztó hatása az erre hivatott masszázsoknak. És hogy mi az igazság a köpölyözéssel és a mikroáramos készülékekkel kapcsolatban.
  • Sokan nyár elején jönnek rá, hogy itt a falatnyi ruhák időszaka, ezért rövid idő alatt szeretnének formálni alakjukon, csökkenteni narancsbőrüket – régebben a rázós masszírozógép volt nagy sláger…
  • Mostanában a különböző masszázsok és egyéb kezelések is népszerűek. De ezek vajon tényleg működnek narancsbőr ellen? Fogyhatunk velük?
  • Utánajártunk, mi az igazság, mik az ellenjavallatok, és mi kell ahhoz, hogy egy alakformáló masszázs tényleg látványos legyen.

Az 1990-es évek igen sok szempontból fontos és őrült korszak volt, nyugaton természetesen másért, mint mondjuk Közép- és Kelet-Európában. A rendszerváltás és a piacok nyitása után elkezdtünk hozzáférni mindahhoz, ami korábban elérhetetlennek tűnt. Amikor pedig a TV Shop is elindult, végleg elszabadult a vadkelet, és a ma már szürreálisnak tűnő hirdetésekkel jött az AB Trainer, a Tupperware edények, a mindent elvágó szuperkések (illetve a Charlie-n túlmutató parfümök dömpingje).

Illetve a vibrációs rázógép, amely generációkkal hitette el, hogy a fölösleges zsírpárnákat egyszerűen lerázhatjuk magunkról, és segítségükkel könnyebb és gyorsabb a fogyás. A 90-es évek óta sok víz lefolyt a Dunán, sok gép máig rázza görgős öveivel tulajdonosaik tomporát, hogy ha mást nem is, legalább egyfajta relaxációs érzést adjon használójának. 

fogyás alakformáló masszázs

A narancsbőr, noha a nők nagy részét (és már férfiakat is) érinti, és nem is függ a túlsúlytól, sokakat zavar. Vannak praktikák, amelyekkel tehetünk ellene (Fotó: Getty Images)

Lerázni a zsírt? – Masszázs és narancsbőr csökkentés

Ha a zsírvesztés kérdése ily’ egyszerű volna, egy több milliárdos iparág vált volna mára teljesen feleslegessé. (Mindig legyünk reálisak, ha fogyni szeretnénk és villám- vagy új csodadiétákban gondolkodunk!)

Ha ezzel nem győztük meg a kedves olvasót a rázógép fölöslegességéről, akkor eláruljuk, hogy a British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent áttekintés az ilyen eszközökkel kapcsolatban már 1994-ben kerek-perec kijelentette, hogy „hasznosságuk erősen megkérdőjelezhető.”

A nem invazív testkontúrozás gondolata azonban még mindig virágzik,

tehát valaminek lennie kell a dologban – gondolhatjuk. A rázógépet most engedjük el, és térjünk át arra a módszerre, amit cellulit-, zsírtörő-, de fogyasztó-, illetve alakformáló masszázsnak is neveznek. Ugyan nincs olyan kutatás, amely egy ilyen fiziológiai folyamat hatékonyságát a zsírvesztés elősegítésében alátámasztaná, bizonyítékok azonban mégis vannak arra, hogy a kellően kemény masszázs károsíthatja a zsírsejteket, ez pedig ezek a zsír kis részének elvesztését okozza, miközben a fennmaradó 80% deformálódik.

De ahhoz, hogy ezt a keveset kiürítsük, amúgy is kalóriadeficitnek kell fennállnia, illetve sok folyadékot kell fogyasztani – ezt mindig tartsuk szem előtt.

fogyás alakformáló masszázs

Rendszeres masszázzsal sokat tehetünk az egyenletesebb bőrképért és a cellulit ellen (Fotó: Getty Images)

Nyirok- vagy alakformáló masszázs?

„Van a nyirokmasszázs, ami nem ugyanaz, mint a cellulit- vagy alakformáló masszázs. Előbbi történhet kézzel vagy hullámmasszázs géppel (más néven nyomásterápiás gép). Ekkor a nyirokcsomókat, nyirokrendszert stimuláljuk: ez kellemes eljárás, és serkenti az anyagcsere- és ürülési folyamatokat. Főleg ödéma esetén szokás alkalmazni, esetleg sérülések utáni rehabilitció során – tudtam meg Preszter Bettinától, aki 10 éve foglalkozik különböző masszázstechnikákkal. – Az alakformáló, narancsbőr elleni masszázs egy intenzív kezelés, sokkal erőteljesebben végezzük. Kézzel, erős nyomással, illetve köpölyt is bevetünk, így

ez egy nagyon intenzív kezelés,

amely a nyirokkeringés mellett a vérkeringést is nagyon serkenti. 10 év tapasztalata azt mutatja, hogy már néhány hét alatt látványos eredmény érhető el vele. Persze azoknál, akiknél semmilyen egészségügyi állapot nem ellenzi a masszázst, és azoknál, akik betartják mellé a szabályokat, amiket természetesen elmagyarázunk.”

A masszázs titka

„Valójában minden masszázs, ami lokálisan nyirokstimulációt végez, keringésfokozással jár, simítani fogja a területet, tehát csökkenteni fogja ezáltal a cellulitot, azaz a narancsbőrt is – magyarázza Szűcs Ágnes kozmetikai, egészségügyi és elektronikai háttérrel rendelkező szépségápolási szakértő. – Alapvetően akkor lehetnek hatásosak ezek a különböző típusú kezelések, ha a páciens nagyon sok folyadékot fogyaszt. És persze

fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzen, illetve rendszeresen végezzen valamilyen mozgást is mellé, mert ez is keringést fokozza.

Ha a folyamat elindul, illetve kalóriadeficit áll fenn – ami minden fogyás alapja –, a masszázs is hatásos lesz, mivel a keringés stimulációjával a nyirokkeringés is jobban pörög. Ha rendszeres, akkor a masszázs – amit akár mi is elvégezhetünk otthon különböző praktikákkal, de masszázsszalonba is járhatunk –, eredményt is hoz majd.”

Fogyni tehát nem a masszázstól fogunk, ehhez csak a jól ismert módszereket vethetjük be (sport, kiegyensúlyozott étkezés, kalóriadeficit). A cellulit jelein segíthet az alakformáló masszázs, ami viszont fájdalmas, és sokaknál bevérzést, lilulást is okozhat. Felmerül hát a kérdés, hogy ez vajon mindenkinek ajánlott?

fogyás alakformáló masszázs

A narancsbőr elleni küzdelemben a rádiófrekvenciás kezelések is segítségünkre lehetnek (Fotó: Getty Images)

Kinek nem ajánlott a cellulit masszázs?

„Alapvetően a páciens kötőszövetétől függ, hogy manuális, vagy pedig a gépi nyirokmasszázst, vagy más technikát javasolnak. Egy egészséges páciensnél megfelelő kötőszöveti alapállománnyal, ha nincsenek keringési- és anyagcsere problémái, nincs cukorbetegsége és nem túl laza a kötőszövete, akkor egyébként bármely típusú masszázs, az olajos testmasszázstól kezdve a svédmasszázson át a cellulitmasszázsig mind megfelelő lehet – mondja Szűcs Ágnes. –

Annak, aki a cellulit masszázst végzi, pontosan tudnia kell, hogy vannak kontraindikációk, tehát van, akinél nem lehet ilyen kezelést végezni.

Ha egy ilyen masszázs előtt nincs előzetes konzultáció, nem töltetnek ki velünk kérdőívet arról, hogy van-e visszér hajlamunk, javasolt-e számunkra a Doppler-vizsgálat (ez az erek vizsgálatára való ultrahangos vizsgálat – a szerk.), áll-e fenn cukorbetegség vagy ér- és keringési betegség, inkább menjünk máshova – tanácsolja a szakember. – Ha ezek valamelyike fennáll, akkor a biztonságos megoldás a gépi nyirokmasszázs lesz számunkra.”

Szalonkezelések, amik beválnak cellulit ellen

A szakemberek egyébként a rádiófrekvenciás kezeléseket is ajánlják. Ezek úgy segítenek a zsírfelhalmozódás (cellulit) ellen, hogy átjárhatóvá teszik a sejtmembránt, segítenek a felesleges anyagokat nyirokirányba küldeni. A rádiófrekvencia képes egy időben körméretbeli csökkenést okozni, simítani is tuja a területet, a cellulitot csökkenteni és feszesíteni egy időben. Vannak még fókuszált ultrahang technikák is, illetve vannak mezoterápiás kezelések is hasonló célokra. A rádiófrekvenciás kezelést dermapen kezelésekkel is szokás egyszerre végezni, ez is jó hatással van a cellulitra.

Otthoni praktikák narancsbőrre

Mielőtt nekiesünk magunknak vagy cellulit masszázst veszünk igénybe, a legegyszerűbb, ha háziorvosunkkal konzultálunk arról, hogy nem vagyunk-e egészségügyi kockázatnak kitéve. Ha igen, inkább a biztonságra törekedjünk és a Szűcs Ágnes által javasolt hullámmasszázst alkalmazzuk.

De jó hír, hogy otthoni masszázzsal is segíthetünk keringésünkön. Akár masszázzsal, akár otthoni célra szánt köpöllyel vagy mikroáramos készülékkel.

lehet-e fogyni masszázzsal Cellulit masszázs alakformáló masszázs igazság

1. Foreo Bear 2 Body mikroáramos feszesítő készülék, 127 300 Ft (Notino)  2. Hydréa Bambusz kerek masszázskefe, 6550 Ft (neilacare.hu) 3. Notino Spa Collection Body massage & Toning tool köpöly, 3700 Ft (Notino) 4. Medisana AC 850 Cellulit masszírozó, 12 299 Ft (Media Markt)

„A mikroáramos készülékek a bőr feszesítésében nagyon kezdenek népszerűek lenni, teljes joggal. Sokkal jobb feszesítő hatásuk van, mint a krémeknek, amelyek kevésbé érik el az irharéteget (kivéve a retinol, több hetes használattal). Testkezelések mellé kiegészítésképpen keringésfokozó hatású krémet, például ginzeng- paprika-fahéj vagy koffein tartalmút ki lehet próbálni – mondja Szűcs Ágnes. – Persze testápoló krémeket mindig érdemes használni, mert ezáltal a hámréteg egységesebb lesz a hidratáció miatt.

Lehet egyébként szárazon is dörzsölni a narancsbőrös területet, és a hideg-meleg váltóvíz is mind hatásos.

A görgős tüskés masszírozókat is mind bevethetjük például tusolás közben, mert ezek lokálisan a keringést fokozzák.”

Nyári nagy csoda már nem történhet (ne is higgy semminek, ami azt ígéri), de van néhány tippünk, hogy felgyorsítsd a fogyást.

Kiemelt kép: Getty Images/Canva/nőklapja.hu