(Szinte) mindenkinek van, mégis küzdünk ellene, mi az? Hát persze, hogy a narancsbőr!

A narancsbőr, más néven cellulit (és nem pedig cellulitis, ami a bőr krónikus gyulladását jelenti, és mint ahogy azt sokszor tévesen nevezik) sokak számára jelent problémát. Elöljáróban annyit, hogy a narancsbőrmentes popsi egy mítosz, és egy teljesen természetes jelenségről beszélünk: felmérések szerint a 21 év feletti nők mintegy 85%-a érintett, súlytól, edzettségtől és élethelyzettől függetlenül. Persze az is érthető (és szintén normális), ha valaki szeretne megszabadulni tőle, főleg így a nyár közeledtével (pánikszerűen, lehetőleg azonnal). Hiszen a mi testünk, és ha valami miatt nem érezzük jól magunkat benne, akkor igenis, változtassunk rajta (csak ismerjük a határainkat).

Fotó: Getty Images

Gyakorlatilag gyerekkorom óta van narancsbőröm, függetlenül attól, hogy tesitagozatra jártam, és hogy éppen hány kiló voltam vagy vagyok… Nyilván amikor kicsit jobban elhagytam magam, és megszaladt a súlyom, az edzőtermet pedig elkerültem messzire, akkor rosszabb volt a helyzet, de heti hat edzés és 20 %-os testzsírszázalék sem mulasztotta el teljesen. De egy idő után már nem is érdekelt, próbáltam a helyzet javítására koncentrálni, és nem másokhoz hasonlítani magam, hanem a saját testemből kihozni a legtöbbet. Persze ez így leírva piszok könnyűnek tűnik, de sok-sok év munkája fekszik abban, hogy minden dacára elfogadtam, sőt, néha kifejezetten szeretem magam, és simán felveszek egy rövid nadrágot vagy szoknyát.

Normalizáljuk végre!

Mivel a narancsbőr a női kötőszövetek sajátossága (de azért férfiakon is megfigyelhető) miatt alakul ki, így aki hajlamos rá, teljesen soha nem tüntetheti el otthoni módszerekkel, viszont megfelelő életmóddal, kezeléssel és termékekkel sokat lehet javítani a kis gödröcskék állapotán. A lényeg az, hogy legyünk kegyesek magunkhoz, mert valószínűleg másnak egyáltalán nem is tűnik fel az, amit mi katasztrófális hibának látunk. Az, hogyan nézünk ki, soha ne akadályozza meg, hogy mit veszünk fel, vagy milyen programokon veszünk részt, hiszen narancsbőrrel is ugyanúgy jár a boldogság (és hogy ne egy bő lepelben süljünk meg a strandon), mint bárki másnak. Tudom, miről beszélek. Eláruljam, mi történt, amikor a narancsbőr ellenére is felvettem a bikinimet, vagy éppen rövidnadrágban flangáltam a városban? Semmi, az égegyadta világon semmi. 

A narancsbőr legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, amelynek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. A folyamat hátterében a helytelen táplálkozás és mozgáshiány mellett hormonális és genetikai okok is lehetnek. Nem véletlen, hogy elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb, és ezzel hozzájárul a tipikus nőies alak megformálásához is.

Ha tehát olyan okai vannak, amiken tudunk változtatni – ilyenek az életmódbeli dolgok –, akkor nincs veszve a dolog teljesen, de persze a genetikai eredetűeken is lehet megfelelő termékekkel segíteni, ha mást nem, akkor optikailag. Hiszen egy hidratált, feszes bőr simábbnak látszik, mint egy vízhiányos és fénytelen. (Ezt egyébként érdemes megjegyezni, és bevetni SOS trükknek: instant feszesebbnek fog a lábunk látszani, ha bekenjük valamilyen csillámos testápolóval vagy szárazolajjal.)

Otthoni módszerek

Masszázs

Az egyik ígéretes módszer a masszázs, ami elvégezhető otthon vagy egy profi masszőr segítségével (én mindenképpen szakembert javasolnék erre, hiszen – tapasztalat – magunknak nem tudjuk annyira kimasszírozni a bőr alatt megbúvó göböket, mint ahogy egy erre szakosodott masszőr. (Ilyen egyébként a köpölyözés is, amit már az ősi kínai medicinában is használtak. A köpölyözés során kis pohárszerű eszközöket tesznek a bőrre, aminek belsejét felmelegítik, és így alacsony nyomás alakul ki benne, vákuum keletkezik, ami által szívó hatást fejt ki a bőrre, és ezáltal javítja a szövetek anyagcsere folyamatait, vagyis serkenti a vér- és nyirokkeringést.)

A masszázs a nyirokelvezetés javítása révén csökkentheti a narancsbőrt, emellett erősítheti a kötőszöveteket is, a gödröcskéket pedig szépen elegyengeti. A masszázskrémek ugyanezeket az előnyöket nyújtják, de a legfontosabb összetevő maga a masszírozás folyamata. Nem kenhetünk fel egy krémet, és várhatjuk el, hogy a narancsbőr magától eltűnjön.

Az otthoni görgőzés jobb a semminél, de csodát azért ne várjunk tőle (Fotó: Getty Images)

Azt is tudnunk kell, hogy egyetlen alkalom nem segít, ha cellulitról van szó. A folyamatot következetesen meg kell ismételni a kívánt eredmények eléréséhez és fenntartásához. Én hónapokig jártam heti egyszer masszázsra, és bár már a legelején szemmel látható volt a javulás, fenntartó kezelésre szükség van (lenne, mivel már egy ideje nem jutok el). Amit érdemes tudni: a valóban hatásos cellulitmasszázs (ami nem egyenlő a sima nyirokmasszázzsal!) nem éppen kellemes, sőt, kifejezetten fájdalmas tud eleinte lenni. Én konkrétan végigsírtam az első kezelést, utána pedig durván véraláfutásos lettem. De megérte? Nekem igen.

Bioaktív kollagén peptidek

Bevallom, elég szkeptikus tudok lenni az ígéretekkel, amelyeket a táplálékkiegészítő gyártók tesznek a testünk gyors megváltoztatásáról. Viszont egy 2015-ös tanulmány javulást talált a cellulitben azoknál a nőknél, akik bioaktív kollagén peptideket szedtek.

A résztvevők 6 hónapon keresztül szedték a napi szájon át szedhető kiegészítőt, és összességében megfigyelhető volt a cellulit csökkenése a combjukon. A javulás mind a közepes, mind a nagyobb testsúlyú nőknél megfigyelhető volt, de a közepes testsúlyúaknál volt a legnagyobb javulás. Bár az eredmények érdekesek, több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy alátámasszák bármelyik táplálékkiegészítőnek a cellulit javulásában betöltött szerepét. Én mindenesetre már egy ideje szedek egy kollagéntartalmú italport – itt írtunk a kedvenceinkről –, és bár nem tudom, hogy hatásos-e a narancsbőrömre, de finomnak finom.

Különböző krémek és injekciók

2020-ban az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) jóváhagyta a QWO nevű injektálható kezelést, amelyet kollagenáz clostridium histolyticum-aaes (CCH) néven is neveznek, a fenéken megjelenő cellulit kezelésére. Egy 2020-as kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat 259 résztvevővel azt sugallta, hogy a CCH biztonságos és hatékony a közepesen súlyos és súlyos fenék- és combcellulit kezelésében (de ugye ez nem otthoni kezelés, és mindenképpen egyeztetnünk kell esztétikai orvosunkkal, mielőtt belevágunk egy ilyen kezelésbe).

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) szerint egyes krémek hatékonyan segíthetik a cellulit kezelését, például a koffeint tartalmazó termék napi használata a sejtek dehidratálása révén csökkentheti a cellulit megjelenését.

Bizonyos hatóanyagú krémek hatásosak lehetnek, de önmagukban kevesek a tökéletesen sima bőrért, azért sajnos nem elég kenekedni (Fotó: Getty Images)

Az AAD azt is állítja, hogy a 0,3 százalékos retinolt tartalmazó krémek szintén csökkenthetik a látható narancsbőrt és vastagabbnak tűnő bőrt. Viszont fontos tudni, hogy az eredmények észlelése 6 hónapig vagy tovább tarthat, és önmagában a krémektől nem szabad csodát várni.

Igyunk több vizet!

A vízivás egy másik alacsony költségű lehetőség, amely segíthet a cellulit kezelésében, ráadásul gyakorlatilag bármi a problémánk, mindig a top három megoldások egyike szokott lenni a megnövelt folyadékpótlás. Nem véletlenül: a víz nemcsak hidratál, de segíti a keringést és a nyirokáramlást is. Én azt tapasztalom, hogy ha legalább három literrel fogyasztok egy nap, akkor kevésbé szárad ki a bőröm, és nem is vizesedek be annyira, szóval optikailag mindenképpen segít. A citromos vízivás előnyeiről pedig ebben a cikkünkben írtunk.

Tegyük le a cigarettát!

Nyilván mindenki tudja, hogy mennyire káros a dohányzás – a nőkre még jobban, mint a férfiakra–, így a részletekkel nem is untatnék senkit. Azonban jó tudni, hogyha azt hisszük, hogy annak a pár szálnak semmi köze nincs a popónkat díszítő horpadásokhoz, akkor tévedünk. Ugyanis minden slukk hatással van a bőr vérellátására, ami ezáltal vékonyabbá válik és hajlamosabb lesz megereszkedni. Ezáltal láthatóbbá válik a cellulit a karunkon, a combunkon és a fenekünkön is. (Igen, a manórudak és e-cigik is ugyanolyan negatív hatásúak, bocsánat az illúziórombolásért.)

Hát nem jobb a tenger sós illatát beszívni, mint a cigifüstöt? A narancsbőrünk szerint de (Fotó: Getty Images)

Ha nagyon nem megy a leszokás, akkor kérdezzük meg a háziorvosunkat, hogy melyik leszokási módszer a legjobb számunkra. (Én több mint tíz éve hagytam abba a cigizést, egyik napról a másikra. Nem mondom, hogy könnyű volt majdnem egy évtizednyi pöfékelés után, de egyrészt megérte, másrészt, ha én képes vagyok rá, akkor tényleg bárki – csak elhatározás kérdése. De nem ítélek el senkit, akinek mégsem megy, viszont érdemes próbálkozni.)

Fogyás

Na igen, az egyik mumus… Bár fentebb is írtam, hogy a kutatások szerint a narancsbőr nem válogat, ha testsúlyról van szó, azért ártani biztosan nem árt, ha ledobunk néhány fölös kilót. (Mégpedig nem koplalással, hanem úgynevezett életmódváltással…) A súlycsökkentés is segíthet egyes túlsúlyos és elhízott embereknek a cellulit csökkentésében, mivel a felesleges testzsír elvesztése természetes módon csökkentheti a narancsbőr megjelenését.

A feszesebb izomtónus és a vékonyabb zsírréteg tényleg hatásos: én látom még a narancshéjszerű gödröcskéket, de azok jóval sekélyebbek, mint amikor még plusz tíz kiló volt rajtam. (Ígérem, ha a többi pluszt is sikerül leadni, akkor megírom, mi lett az eredménye.) A fogyást persze nem úgy kell elképzelni, hogy na akkor most koplaljunk, hanem teljesértékű és kiegyensúlyozott táplálkozással szabad elérni a kívánt testsúlyt, mert csak így beszélhetünk tartós eredményről, és nem mellesleg a szervezetünket sem zsigereljük ki. 

Testmozgás

A fogyás mellett a másik mumus. Tisztában vagyok azzal, hogy helyi fogyás nincs, azaz fix, hogy nem a problémás testrészünkről fog eltűnni leghamarabb a zsírpárna, hanem a többivel arányosan mindenhonnan. Viszont edzeni igenis lehet lokálisan is, és ahogy azt fentebb is írtam, a tónusosabb izomzat szépen ki tudja simítani a gödröcskéket is. Tehát ha a narancsbőrileg problémásabb testrészünk a combunk, akkor érdemes kifejezetten ezt a részt edzenünk. Nem a lokális fogyás miatt, hanem az izomfeszesítés érdekében. Ezekkel a húszperces gyakorlatokkal például tetőtől-talpig erősíthetjük és formázhatjuk a testünket.

Láberősítő gyakorlatokkal máris sokat teszünk a gödröcskék javításán (Fotó: Getty Images)

Végül pedig visszakanyarodnék a bevezetőben írtakhoz, miszerint ne ostorozzuk magunkat: legyünk türelmesek akkor is, ha nem azonnal látszanak az eredmények. Hiszen ha mindent megteszünk a cél érdekében, akkor máris büszkék lehetünk magunkra – gödröcskék ide, vagy oda.

Kiemelt kép: Getty Images