Nők és a dohányzás. Hogyan hat a szervezetünkre, miért ennyire káros az egészségünkre?

Május 31-én tartják a dohányzásmentes világnapot, ami amellett, hogy a füstölés egészségtelen hatásaira hívja fel a figyelmet, arra is igyekszik rávilágítani, hogy mindez mennyire károsan hat a nemdohányzók életére. Ezúttal a nőkre fókuszálunk a témában.

A dohányzás minden emberre károsan hat, de mint ahogy az alkohol, úgy a nikotin is másképpen fejti ki negatív hatását a férfiaktól eltérő fizikai és biológiai adottságokkal rendelkező női szervezetben, különös tekintettel a termékenységre, a szexualitásra, a várandósságra, valamint a szív- és tüdőbetegségre. Lássuk, pontosan hogyan!

Termékenység és menstruáció

A dohányosok körében egyértelműen gyakrabban jelentkezik valamilyen zavar a menstruációs ciklusban, illetve a termékenység kapcsán. Az egyik ilyen jelenség a diszmenorrea, ami a vérzés során tapasztalt erős kismedencei fájdalmat jelenti. A jelenség nemcsak az erre hajlamos nőknél, hanem azoknál is jelentkezhet, akik korábban semmilyen görcsölést nem tapasztaltak ebben az időszakban.

A másik dohányzással összefüggésbe hozható tünet a méhnyaki diszplázia, ami a méhnyak nyálkahártyasejtjeiben megjelenő elváltozás, egyben a méhnyakrákot megelőző állapotnak is tekinthető. Habár a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően korán felismerhető, a legjobb módszer mégiscsak az, ha a káros szenvedéllyel nem növeljük a kialakulás kockázatát.

A fentieken túl fontos megemlíteni, hogy a dohányzás terméketlenséghez is vezethet. Egy 2017-es tanulmány is kimutatta, hogy a dohányzó nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak meddőséget, mint nemdohányzó társaiknál. A rossz szokást azonban nemcsak a nőknek érdemes elhagyni családtervezés idején, hanem a férfiaknak is, hiszen a füstölés a spermiumok mozgékonyságát és életképességét is rossz irányban befolyásolja.

Szexuális diszfunkciók

A dohányzás a szexuális életünkre is komoly hatással lehet, többek között az elhúzódó és az elmaradó orgazmusért is felelőssé tehető a cigaretta. Mivel a nikotin hat az érrendszerre és erős szűkületet eredményez, csökken a nemi szervek véráramlása, továbbá a vérben keringő nemi hormonok szintje is megváltozik.

Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányzás – férfiak és nők esetében egyaránt – káros hatással van a szív egészségére. A szívkoszorúér betegségek előfordulási gyakorisága magasabb a káros szenvedéllyel élő nőknél, aminek leggyakoribb következménye az angina (a szívizomzat vérellátási elégtelensége) és a szívroham. A rossz szokás növeli továbbá a vérnyomást és a véredényekben felhalmozódó plakk (megkeményedett szövet) mennyiségét is, de nagyobb kockázata van a stroke-nak, valamint az agyvérzésnek.

Zavar a légutakban és tüdőben

A dohányzás a légzésben is változásokat idéz elő, gyakran jelentkezik következményeként például krónikus hörghurut, hiszen a hörgők és a tüdő állandó irritációnak vannak kitéve, amik így vörössé és gyulladttá válnak. Ez a magyarázata a gyakori köhögésnek és a torokban található nyálka megnövekedett termelésének. Súlyosabb következmény lehet a tüdőtágulat, amikor a levegő nem képes megfelelően ki- és beáramolni, emiatt aztán nehezedik a légzés. Szövődményei akár halálhoz is vezethetnek.

Változások a csont sűrűségében

A nők csontozatára nézve is roppant káros a dohányzás, nagyobb például a törési kockázat és komoly változások jelentkezhetnek a csont sűrűségében is. Különösen nagy esélye lehet a csípőtöréseknek.

Daganatos elváltozások

Nem mondunk újat azzal, hogy a dohányzás növeli a rákos megbetegedések kockázatát, de muszáj erről is beszélni. Elsősorban tüdőrák és mellrák jelentkezhet – utóbbi az egyik leggyakoribb daganatos elváltozás a nők körében. Fontos beszélni továbbá a méhnyakrákról is, ami szintén nagyobb eséllyel alakul ki a dohányzó nőknél. Különösen magas az arány azoknál a nőknél, akik dohányoznak és egyben HPV-fertőzésben is érintettek.

Terhesség alatt?!

Akármennyire is elképzelhetetlen, nem ritka, hogy várandós nők a cigaretta után nyúlnak. A szervezetbe bejutó füst és nikotin viszont nemcsak az anya, hanem a magzat egészségét is károsan befolyásolja. Nagyobb a vetélés esélye, sőt maga a terhesség időszaka is nehezebb és komplikáltabb lehet, mint a nemdohányzók esetében. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mekkora felelőtlenség ekkora rizikónak kitenni a babát. A dohányzás magas koraszülési arányt eredményez, esélyes, hogy az újszülött kis súllyal születik, az anyák pedig komolyabb szülési szövődményeknek vannak kitéve. Összefüggés van továbbá a dohányzás és a szoptatási nehézségek között is, főleg, hogy az anyatejjel a nikotin is bekerül a pici szervezetébe, akinél emiatt például alvási zavarok jelentkezhetnek.

Hogyan lehet(ne) megszabadulni a káros szokástól?

Mint a legtöbb dolog, ez is elhatározás és akarat kérdése. Ha egy teljes és egészséges élet lebeg a szemünk előtt, akkor talán könnyebben vihetjük véghez a célt.

  • Egy jól működő szociális háló segíthet. Alakítsunk ki olyan kapcsolati közeget, amiben van kire támaszkodnunk és amiben megoszthatjuk a problémáinkat ahelyett, hogy egy káros szenvedélybe menekülnénk.
  • Találjuk meg azt a módszert, amivel levezethetjük a stresszt. Lehet ez jóga, meditáció, intenzívebb mozgásfajta, de akár a zenehallgatás vagy a rejtvényfejtés is.
  • Alakítsunk ki egy olyan életmódot, ahol a sport és az egészséges táplálkozás áll a középpontban, nem pedig a függőség.
  • Ha semmi sem segít, akkor érdemes konzultálnunk egy orvossal, aki további megoldásokkal segítheti a leszokást.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

(vapingdaily.com)