Fókuszban a HPV – Mit kell tudni róla és hogyan előzhető meg?

Nem lehet eleget beszélni és elégszer felhívni a figyelmet a HPV-re, annak tüneteire, megelőzésének módjaira és a szűrővizsgálatok fontosságára. Mivel a méhnyakrák világszinten is vezető a daganatos megbetegedések között, elengedhetetlennek tartjuk, hogy foglalkozzunk a témával.

A HPV, azaz humán papillomavírus az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. A National Cancer Institute adatai szerint több mint 200 fajtája létezik, ezek közül 40 testi érintkezés során alakul ki és olyan tüneteket is okozhat, amelyek akár rákos megbetegedéshez vezethetnek.

A szexuális együttléteken kívül előidézhetik a vírust például fertőzött használati tárgyak, egy olyan nedves környezet (fürdőszoba), amelyben a vírus képes túlélni, de akár a szülés során is átadható. Fontos tudni, hogy a fertőzés bőrrel való érintkezés útján és a testnedvek találkozásával terjed tovább, ami azt jelenti, hogy nem csak az aktus során kapható meg a vírus, sőt előfordul, hogy a vírus a szájban, a nyelvben, a torokban és a nyálkahártyában telepszik meg. Ez leggyakrabban a férfiaknál fordul elő és szájüregi, valamint fej-nyaki rákot is okozhat.

A HPV egy nagyon gyakori vírus, ami azt jelenti, hogy emberek nagyjából 80%-a ki van téve a fertőzésnek, az aktív szexuális életet élő nők háromnegyede élete folyamán legalább egyszer átesik valamely típusán. Minél több partnere van valakinek, annál nagyobb a kockázat, de ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy tartós kapcsolatban nem alakulhat ki. A legtöbb HPV-fajta nem okoz különösebb gondot, egy jól működő immunrendszer képes szabályozni a fertőzést és legfeljebb egy év leforgása alatt legyőzi azt.

Melyek a leggyakoribb kockázati tényezők?

 • gyakori partnerváltás
 • túl korán megkezdett szexuális élet
 • rossz higiéniai körülmények
 • gyenge immunrendszer
 • gyulladások a szervezetben
 • dohányzás
 • alultápláltság
 • fogamzásgátló tabletta hosszútávú használata

Milyen tüneteket produkál?

Attól függően, hogy milyen típusú fertőzésről van szó, a tünetmentességtől az alacsony kockázatún át egészen a magas kockázatú HPV-ig, sokféle ismertetőjelről beszélhetünk.

 • szemölcsök a nemi szerveken és környékén (hüvely, méhszáj, szeméremajkak, combhajlat, húgycső, végbélnyílás), melyek általában fájdalommentesek és nem feltétlenül okoznak komoly elváltozásokat
 • gyulladás, felmaródás (horzsoláshoz hasonló hámsérülés), híg folyás
 • karfiolszerű növedékek
 • szabálytalan vérzés

A hagyományos bakteriális fertőzésekkel szemben a HPV nem kezelhető antibiotikummal. A szemölcsök, ha nem tűnnek el maguktól eltávolíthatóak különféle bőrgyógyászati (krémek, fagyasztás, égetés, lézer stb.) módszerekkel, komolyabb esetben sebészeti úton.

Hogyan alakul ki daganatos megbetegedés a vírus által?

Tartós fertőzöttség eseten a vírus zavart okoz a sejtek közötti kommunikációban, a „beteg” sejtek így szabálytalanul szaporodnak tovább. Ha az immunrendszer nem képes őket felismerni és szabályozni, akkor tovább növekszenek, ami először rákmegelőző állapothoz, majd a rosszindulatú daganat kialakulásához is vezethet. Érdekesség, hogy akár 10 év eltelte után is jelentkezhet rákos elváltozás a fertőzött méhnyaksejtekben.

Milyen módon előzhető meg?

 • Turbózzuk fel az immunrendszerünket! Szedjünk vitaminokat, vigyünk be ásványi anyagokat, válasszunk erősítő gyógynövényeket és fordítsunk megfelelő időt a mozgásra és a pihenésre is!
 • Választhatjuk az oltást, ami hazánkban minden hetedikes kislánynak térítésmentesen beadható és ezzel hosszú távú védelem érhető el.
 • Járjunk rendszeresen (fertőzés esetén félévente, alaphelyzetben évente) rákszűrésre és ellenőrzésre! Ezzel nagyon sokat tehetünk az egészségünkért.
 • Használjunk otthoni HPV-tesztet, amelynek segítségével megtudhatjuk, hogy jelen van-e a szervezetünkben a vírus és az okozott-e komolyabb elváltozásokat.
 • Szemölcsök megjelenése esetén minél előbb menjünk bőrgyógyászati vizsgálatra, a nemi szerven kialakult elváltozások esetén pedig konzultáljunk nőgyógyásszal és kérjünk citológiai elemzést.
 • Sokat tehetünk azzal is, ha a biztonságos szexet és egy állandó partner mellett döntünk. Habár az óvszer sem nyújt 100%-os védelmet, sok fertőzést megelőzhetünk használatával.

A gyerekekkel is fontos beszélni

A fiatalok felvilágosítása nagyon fontos, főleg, hogy egyre korábbra tehető a szexuális életük megkezdése. Érdemes velük beszélni a fogalmakról, magáról a vírusról és annak következményeiről is, valamint a legelső intim együttlét előtt időszerű lehet őket egy tájékoztatással egybekötött kivizsgálásra is elvinni.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(womenshealthmag.com, cancer.gov, Nők Lapja Psziché archívum)