A fogyással kapcsolatos trendek manapság tele vannak drága étrend-kiegészítőkkel, bonyolult diétákkal és extrém módszerekkel. Pedig a segítség olykor egészen közelről, például a konyhából jöhet.
Kiderült, hogy az egyik legnépszerűbb étel alapfűszere többet tud annál, mint hogy különleges ízt biztosít. Kutatók szerint akár az elhízás megelőzésében is szerepe lehet.
Indiai fűszer segíthet a fogyásban
Egy friss japán klinikai vizsgálat ugyanis arra jutott, hogy a curry egyik legközönségesebb összetevője, a feketekömény pozitív hatással van az egészségünkre.
A feketekömény – amelyet Indiában gyakran kormában, grillsajthoz vagy kenyérfélék tetején használnak – nemcsak gazdagabbá teszi az ízeket. A vizsgálat kimutatta:
a fűszernek valós, mérhető egészségügyi hatásai is lehetnek, különösen akkor, ha a testsúly és a szív-érrendszer egészsége kerül szóba.
Az Osaka Metropolitan University kutatói 42, emelkedett koleszterinszintű résztvevőt követtek nyolc héten át. A napi 5 gramm (nagyjából egy evőkanál) feketekömyen-magpor fogyasztása látványos változásokat hozott:
- jelentősen csökkent a vér trigliceridje (vérzsír)
- mérséklődött az LDL („rossz”) és az összkoleszterin
- miközben nőtt a HDL, vagyis a „jó” koleszterin szintje.

A feketeköményt már az ókori egyiptomiak is használták (Fotó: Canva)
A kutatók szerint ezek a változások alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázathoz és hosszabb élettartamhoz kapcsolódhatnak. A klinikai vizsgálat mellett laboratóriumi tesztek is készültek. Ezek azt mutatták, hogy a feketekömény kivonata: gátolja az adipogenezist, azaz a zsírsejtek képződését és érését, pozitívan befolyásolja az anyagcserét, és antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik.
Ez különösen fontos lehet túlsúly, krónikus gyulladások vagy inzulinrezisztencia esetén. A kutatók már tervezik is a következő klinikai vizsgálatokat diabéteszes páciensekkel.
Keleten régóta gyógyítanak feketeköménnyel
A feketeköményt (nigella sativa) évszázadok óta használják a közel-keleti és dél-ázsiai orvoslásban. Gyakran alkalmazták légúti, emésztési vagy immunrendszeri problémákra. A modern kutatások azonban most egyre több tudományos alappal támasztják alá ezeket a hagyományos megfigyeléseket.
Egy 2021-es átfogó elemzés például „csodanövénynek” nevezte, mivel a feketekömény: csökkenti a gyulladást, javítja a sejtek túlélését, támogatja az immunrendszert, és kedvezően hat az anyagcserére.
Hol találkozunk vele a konyhában?
A feketekömény apró, sötét magjai enyhén csípős, borsos, füstös ízt adnak: naanra szórva, rizses vagy currys ételekben, salátákban, lepényeken vagy kenyérféléken, sőt levesekben is.
Ízesítőként apró mennyiségben is látványosan megváltoztatja egy étel karakterét, a mostani eredmények fényében azonban a kulináris élvezeteken túl érdemes figyelembe venni az egészségügyi hatásait is.
Kapcsolódó: 8 meglepő szokás, ami észrevétlenül hátráltathatja a fogyásodat
Kiemelt kép: Canva