- Tudtad, hogy egyes ételek édes, tiszta illatot kölcsönöznek a bőrnek?
- A tudomány szerint a jó illat a jó egészség jele is.
- Egyszerű étrendi változtatásokkal te is javíthatod természetes illatodat.
A táplálkozás nemcsak egészségünket és közérzetünket befolyásolja, de azt is, milyen illatot áraszt a testünk. Bizonyos ételek fokozzák a természetes, tiszta kipárolgást. Mások viszont kellemetlen szagokat eredményeznek: akár a leheletünkről, akár az izzadságról van szó.
A legújabb kutatások szerint is igaz az, hogy amit eszünk, óriási hatással lehet kipárolgásunkra. Az emésztés során ugyanis a bélbaktériumok különböző vegyületeket állítanak elő, amelyek a véráramon át a bőrbe jutnak, vagy a légzéssel, illetve az izzadsággal távoznak. Az alapvetően szagtalan izzadságból a baktériumokkal érintkezve, és az ételekben található illatvegyületek révén kellemes, vagy kellemetlen ájer lesz. Nagyon nem mindegy, mit eszünk hát.
Zöldségek, gyümölcsök hatása a testszagra
A BBC egyik cikkében szedtek össze különböző kutatásokat a témában – az egyik szerint a friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend összességében kellemesebb, édesebb és „tisztább” testillatot eredményez. Egy ausztrál vizsgálat szerint például azok a férfiak, akik sok gyümölcsöt és zöldséget ettek, természetesen vonzóbb illatúak voltak a kísérletbe bevont nők számára, mint a szénhidrátban gazdag étrendet követők.
A karotinoidban gazdag ételek – például a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök vagy a papaya – igazi aduászok a kategóriában, mert nemcsak a bőrt teszik egészséges színűvé, hanem a testillatot is kellemesebbé varázsolhatják.
Ezzel szemben a brokkoli, karfiol, kelbimbó és a káposzta kénvegyületeik miatt erősebb testszagot okozhatnak, így érdemes fogyasztásukat nem randevú előttre időzíteni. Hasonló a helyzet a spárgával, ami nemcsak az izzadságot, de a vizeletet is jellegzetes szagúvá teszi.
Mindeközben viszont a fokhagyma és a vöröshagyma (bár maga is kénes illatanyagokat tartalmaz) kutatások szerint vonzóbbá teheti az izzadság szagát. Ennek oka valószínűleg a hagymafélék antioxidáns és antibakteriális hatása, ami a test általános egészségét javítja. A jobb egészség pedig jobb szagot is jelent.
Húsok, halak, illatok
Fontos tudni, hogy a hús és a hal, illetve a magas fehérjetartalmú éltelek lebontása során olyan anyagok keletkeznek, amelyek a verejtékkel együtt távoznak, és a bőrön élő baktériumokkal érintkezve erőteljesebb szagot okozhatnak. Nem véletlen, hogy egy cseh kutatásban a nők kellemesebbnek találták azoknak a férfiaknak az illatát, akik két héten át húsmentes étrendet követtek, mint azokét, akik rendszeresen ettek húst.
Ja és vigyázz: a halban található trimetilamin különösen erős szagú vegyület, amely egyeseknél markánsabb testszagot okozhat.
Alkohol, kávé, kipárolgás
Önmagában az sem kifejezetten kellemes, amikor valakinek az épp elfogyasztott ital markáns illata köszön vissza a szájából. De az alkohol lebontása közben a máj acetaldehidet is termel, ami aztán a bőrön és a leheleten is érződik. Az alkohol emellett dehidratál és csökkenti a nyáltermelést, ami fokozza a szájszagot. Ha jó illatú szeretnél lenni, inkább ne igyál alkoholt.
A koffeinnel meg az a baj, hogy serkenti az izzadást, és ezzel együtt erősebbé teheti a testszagot, különösen a hónalj és a mellkas környékén. Ha te is tapasztalsz ilyesmit, csökkentsd a fogyasztást, vagy gondoskodj a megfelelő izzzadásgátlásról.

Ha nem szeretnél kellemetlen testszagot, csak óvatosan a kelbimbóval (Fotó: Getty Images)
Böjt és meglepő eredmények
Az sem mindegy mennyit, vagy milyen ütemezéssel eszünk. Egy kísérletben nők két napig böjtöltek, majd férfiak értékelték a tőlük vett illatmintákat. A kutatók azt véleményezték, a testünk ilyenkor más arányban termel illékony vegyületeket, ami befolyásolhatja a szagunkat. Mint kiderült, igazuk lett és a hatás pozitív és negatív is lehet.
Míg a böjtölők testének illatát vonzóbbnak és kellemesebbnek találták a kutatásban részt vevők, azt is megállapították, hogy a böjt során kellemetlenebbé vált az alanyok lehelete.
Ezt (t)együk a jó illatért
Ha szeretnénk, hogy testszagunk kellemes legyen, vagy legalábbis ne taszítson másokat, a legfontosabb, hogy fordítsunk kiemelt figyelmet a személyes higiéniára.
Ha ruházatunk tiszta és ápolt, ha naponta fürdünk, legalább heti egyszer hajat mosunk és nem feledkezünk meg a napi legalább kétszeri fogmosásról, kellemes élmény lesz a közelünkben lenni. A hatás finom illatszerekkel fokozható, haladók pedig testillatosító menü összeállításával is kísérletezhetnek az alábbiak szerint.
- Együnk zöldséget és gyümölcsöt minden nap. Főleg a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, a bogyós gyümölcsök, és a mangó teszi kellemesebbé az illatot.
- Vessünk be friss fűszernövényeket, mert a friss petrezselyem, bazsalikom, koriander és a mentol tartalmú növények frissítik a leheletet és semlegesítik a szagokat.
- Fogyasszunk minél több probiotikus ételt; joghurtot, kefirt, savanyú káposztát, kimchit. Ezek támogatják a bélflórát, ami kulcsfontosságú a kellemes testszaghoz.
- Végül pedig igyunk sok vizet, és kerüljük a vízhajtó hatású ételeket és italokat, mert a hidratált test mindig frissebb illatú.
Kapcsolódó: Így szüntethető meg természetesen az időskor jellegzetes szaga
Kiemelt kép: Freepik