időskor szaga ellen gombával

Így szüntethető meg természetesen az időskor jellegzetes szaga

Aki járt már idősek otthonában, vagy közeli kapcsolatban volt egy idősebb rokonnal, ismerős lehet az a semmivel össze nem téveszthető, fülledt, savanykás illat. A kutatók most feltárták, hogy egy meglepően hétköznapi élelmiszer segíthet megszüntetni ezt a szagot.

Az időskor egyik kevésbé kellemes, ám gyakori velejárója a test megváltozott illata. Sokan csak legyintenek rá, de a tudósok szerint ennek a sajátos, dohos, enyhén avas szagnak valós, biológiai oka van. És ami még meglepőbb: létezik rá természetes, táplálkozásalapú megoldás is.

Nem lehet lemosni

A tudományos világ már több mint egy évtizede tudja, hogy a 40 év felettieknél megjelenik egy 2-nonenal nevű illékony vegyület a bőrfelszínen. Ez a vegyület a bőr természetes olajainak (faggyú) oxidációjából származik, különösen az omega-7 zsírsavak lebomlásából.

Ahogy öregszünk, csökken az antioxidáns-védelem a szervezetünkben, és ezzel párhuzamosan a bőrsejtek is lassabban újulnak meg.

Az eredmény? A „megrozsdásodott” lipidek felszínre kerülnek, és a 2-nonenal szaga megtelepszik a bőrön, ruházaton, sőt az ágyneműn is – eltávolítása pedig a legkörültekintőbb higiénés szokásokkal sem egyszerű.

Leslie Kenny hosszú élet specialista és táplálkozási kutató szerint a megoldás nem a drágább szappan vagy erősebb dezodor. Inkább arra érdemes figyelni, amit a tányérunkra teszünk.

Két különleges vegyületet javasolt keresni, ezek az ergothionein és a spermidin, amelyek természetes módon akadályozzák meg a bőrben zajló oxidációs folyamatokat, sőt elősegítik a sejtek megújulását – így a bőr nemcsak egészségesebb, hanem szagmentesebb is maradhat.

Hogy miben találhatók ezek a vegyületek? „A gomba tökéletes étel ennek a szagnak a leküzdésére” – mondta a szakértő, aki azt javasolja, hogy rendszeresen, hetente akár háromszor-négyszer fogyasszunk gombát.

időskor szaga ellen gombával

Érdemes rendszeresen, hetente többször gombát fogyasztani (Fotó: Getty Images)

Ezért is fontos, hogy mit eszünk

Az ergothionein erős antioxidáns, ami különösen hatékony a bőr lipidjeinek védelmében. Az emberi szervezet nem képes ergothioneint előállítani. Nagy mennyiségben csak gombákban található meg, különösen a shiitake, az osztriga és a csiperkegomba fajtákban.

A spermidin az autofágiát – a sejtek természetes „nagytakarító” folyamatát – serkenti, elősegítve a friss és fiatalos sejtállomány fenntartását.
„A spermidinben gazdag növények, például a gombák, hüvelyesek, borsó és szója rendszeres fogyasztása is aktiválhatja az autofágiát” – magyarázta Kenny.

A Journal of Traditional and Complementary Medicine című folyóiratban publikálták a  klinikai vizsgálatról készült tanulmányt, amelynek során  80, 50 és 79 év közötti felnőtt négy héten keresztül naponta szedett csiperkegomba-kivonatot.

Négy héten belül mérhetően csökkent a testszag, a szájszag, sőt még a párnájuk illata is frissebb lett.

A hatás dózisfüggő volt – minél többet fogyasztottak, annál jelentősebb volt a javulás.

A háttérben nemcsak a bőr, hanem a bélrendszer is szerepet játszik. A kutatások szerint az emésztés során keletkező szaganyagok – például az ammónia vagy a metil-merkaptán – is mérséklődtek, ami tovább csökkentette az összhatásként érzékelhető kellemetlen szagot.

Miért nem segít a parfüm?

„A legtöbben parfümökkel próbálják elfedni a szagot, de ez csak rárétegződik, és még erősebb, dohosabb illatot eredményez” – figyelmeztet Kenny. A probléma ugyanis mélyen, a bőr alatt kezdődik, és csak belső úton lehet igazán hatékonyan kezelni.

A pozitív hatások nem állnak meg a testszag javulásánál. Kiderült, hogy a vizsgált élelmiszer fogyasztása csökkentette a vérnyomást, javította az inzulinérzékenységet, erősítette a csontokat, és potenciálisan lassította a sejtek öregedési folyamatait is.

Kapcsolódó: Ez a 8 étel viszont joggal felelős a kellemetlen testszagért 

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó