kávé

Ha ekkor iszod a kávét, a szívbetegségek kockázatát is csökkentheted – állítja a tudomány

Nincs még egy olyan ital, amivel annyit foglalkozna a tudomány, mint a kávéval. Azt már tudjuk, hogy ha nem visszük túlzásba, nem cukrozzuk agyon, védi az agysejteket, és csökkenti a májbetegségek, valamint bizonyos rákbetegségek kockázatát. Sőt, anyagcserét gyorsító tulajdonságai révén az elhízás és a 2-es típusú diabétesz ellen is véd. De ez még nem minden. 
  • Mennyiféle előnye van a  mértékletes kávézásnak?
  • Miért nem mindegy, mikorra időzítjük az első adagunkat?
  • És mire figyeljünk, ha naponta kávézunk? Galériánkban mutatjuk! 

A kávé sokunk számára nem csupán a reggeli rituálé része, hanem egy gyors energialöket is, ami szellemileg és fizikailag is segít beindítani a napot – hála a koffein élénkítő, gyorsan felszívódó tulajdonságainak.

Az ital népszerűsége viszont ennél is tovább terjed, hiszen kulturális, már-már „szertartásos” szerepe legalább ennyire jelentős világszerte. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mértékkel történő fogyasztása (napi 2-3 csésze) az egészségre is pozitívan hat.

Kutatások ráadásul azt sugallják, hogy kedvenc reggeli italunk hosszabb távon is hasznos lehet. A kávéban (és részben a koffeinmentes változatban is) százféle bioaktív vegyület található, amelyek gyulladáscsökkentő és sejtvédő hatással is rendelkeznek. Részben ennek tudható, hogy a tudósok a rendszeres, de mértékletes kávéfogyasztást az egészséges öregedéssel, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták. 

Ami szívvédő hatását illeti, nemrég pedig az is kiderült, melyik napszakban érdemes fogyasztanunk a mennyei nedűt: ha támogatnánk a szív egészségét, a reggeli, illetve a délelőtti órákban érdemes kávét fogyasztani. 

Kapcsolódó: De azért óvatosan – ezért lehet veszélyes éhgyomorra kávézni

A New Orleans-i Tulane Egyetem tanulmányának eredményei szerint

a reggeli kávéfogyasztók körében 31 százalékkal volt alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata.

Sőt, az összhalálozási arány 16 százalékkal volt alacsonyabb ugyanezen kávéfogyasztók körében, szemben azokkal, akik máskor, illetve egyáltalán nem fogyasztanak kávét. Hogy mégis mi köze lehet mindehhez a napszaknak, arra egyelőre a szakemberek sem tudnak pontos magyarázatot adni. Feltételezések mindenesetre vannak.

Könnyen lehet például, hogy a délutáni vagy esti kávéfogyasztás megzavarja a szimpatikus idegrendszert, ezzel együtt pedig a cirkadián ritmusunkat is, ami hosszú távon nemcsak az alvásminőségre, de a szívre is negatívan hat. Vagyis, ha a koffeinbevitelt későbbi órákra időzítjük (és még túlzásba is visszük), nagy esély van arra, hogy felborítjuk a belső biológiai óránkat, ami megemelheti éjszaka a pulzust, akadályozhatja a regenerációt, és idővel a szívbetegségek kockázatát is növelheti.

Reggel vagy a délelőtti órákban a kávé azonban másképp hathat. A koffein ilyenkor nem tudja megzavarni az alvásidőt, sőt, a vérerek rugalmasságát, illetve a vérkeringést is támogatja, tehát könnyen lehet, hogy ezek a hatások együttesen járulnak hozzá a szív- és érrendszer optimális működéséhez. Bármit is hoz még a jövő a kávéval kapcsolatban, azzal mindenesetre nem járhatunk rosszul, ha fogyasztását a reggeli órákra időzítjük.

A kávé szerelmese vagy? Mutatjuk, mire figyelj külön! 

Akár reggel, akár valamivel később szeretünk kávézni, van néhány fontos szempont, amire érdemes figyelni – így nemcsak az ital élénkítő hatását élvezhetjük, de az egészségünket is óvhatjuk.

kávé
kávé
kávé
kávé
kávé
6 fotó

Kapcsolódó: Ez a kávéfajta ronthat a látásodon – kutatók szerint hétszeres kockázatot jelent

Kiemelt kép: Unsplash
A galéria fotói: Unsplash

Ajánlott videó