középkorú nő reggeli étel eszik rág

6 ételpárosítás, amit jobb, ha elkerülsz – dietetikusok figyelmeztetnek

Dietetikusok szerint bizonyos kombinációk gátolják a tápanyagok felszívódását vagy kellemetlen emésztési panaszokat okozhatnak. Mutatjuk, mely 6 ételpárosítást jobb elkerülni a mindennapokban.

Vannak ételpárosítások, melyek egyszerűen tökéletesek együtt: tej és keksz, répa és humusz, lekvár és gofri, vagy a klasszikus rántotta szalonnával. Ám akadnak olyan kombinációk is, amelyeket jobb elkerülni – legalábbis a szakértők szerint.

„Bizonyos élelmiszerek együtt gátolhatják a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását”

– magyarázta Avery Zenker, okleveles dietetikus a Real Simple magazinnak. „Ha fontos számodra, hogy a tápanyagok megfelelően hasznosuljanak, érdemes figyelned arra is, mit mivel fogyasztasz. Egyes párosítások például túlzott tápanyagbevitelhez is vezethetnek.”

Fontos azonban kiemelni: nincs önmagában jó vagy rossz étel – a lényeg a tudatosság és a mértékletesség. Íme 6 ételpárosítás, amit a szakértők szerint érdemes elkerülni.

Lapozd végig galériánkat, és tudd meg, melyek ezek a kerülendő kombinációk!

ételpárosítások kerülendő emésztés tápanyagfelszívódás egészség
Tej + citrusfélék
Étcsokoládé + tej
Kávé + banán
Instant leves + szójaszósz
7 fotó

Furcsa ételpárosítások, melyek viszont működnek

Nem minden furcsa ételpárosítás kerülendő – akadnak olyan merész duók is, melyek meglepően jól működnek. Gondoljunk csak a sós karamellre, az ananászos pizzára vagy akár a mogyoróvajas uborkára. Elsőre talán meghökkentőnek tűnnek, mégis rengetegen esküsznek rájuk. A lényeg, hogy nyitottan kísérletezzünk, hiszen

olykor a legszokatlanabb kombinációk adják a legizgalmasabb ízélményt.

Mielőtt azonban új, merész kombinációkat próbálnánk ki, érdemes utánajárni, hogy az adott párosítás egészséges-e, és nem okoz-e emésztési vagy tápanyag-felszívódási problémákat. 

Ez is érdekelhet: 5 étel, ami látszólag egészséges, de nagyon káros.

Kiemelt kép: Getty Images
Galéria képei: Canva

 

 

Ajánlott videó