Ma már mindenki a hosszú – sőt, lassan ott tartunk, hogy az örök – élet titkát kutatja. Könyvek, blogok és TikTok-videók milliói szólnak arról, mely tényezők lassítják az öregedést, vagy hogy miért együnk reggeltől-estig avokádót, áfonyát, lazacot…
Szuper, ha megtehetjük, hogy figyelünk erre. De talán még jobb, ha ügyelünk arra is, legalább ne rövidítsük meg életünket mindenféle egészségesnek tűnő ennivalóval. Vannak ugyanis olyan élelmiszerek, amelyek első pillantásra ártalmatlannak, sőt,
akár egészségesnek is tűnnek, mégis, hosszú távon észrevétlenül rombolják a szervezetünket.
Nem okoznak azonnal bajt, de rendszeres fogyasztásuk finoman és kitartóan növeli a krónikus betegségek kockázatát. Ezek az ételek legtöbbünk napi menüjének részei, pedig szakértők szerint jobb lenne inkább távol maradni tőlük. Nem azt mondjuk, hogy soha egy falatot sem, de jó észben tartani, hogy egy ezekre alapozó étrend minden, csak nem egészséges.
Kattints a galériára, az egészségesnek tűnő, de káros ételekért!




A fiatalító étrend alapjai
Bár örök életet egyik étrend sem garantál, a bőr, a szív és az agy fiatalon tartásában sokat segíthet minden olyan táplálkozási forma, amely friss, feldolgozatlan élelmiszerekre épül, és bőségesen tartalmaz zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, valamint teljes értékű gabonákat.
Érdemes jó minőségű fehérjéket fogyasztani, például halat, tojást, vagy mérsékelt mennyiségű sovány húst, miközben az egészséges zsírok – olívaolaj, diófélék, avokádó – rendszeresen helyet kapnak az étrendben.
A hozzáadott cukor és a feldolgozott élelmiszerek minimalizálása pedig nemcsak a testsúlynak, hanem az energiaszintnek és a hosszú távú egészségnek is jót tesz. Az „örök élet receptje” nem létezik, de a lassabb öregedéshez vezető út már a reggelinél elkezdődik.
Kapcsolódó: 7 reggeli szokás, amivel fiatalabbnak tűnhetünk a kortársainknál
Kiemelt kép és galéria képei: Getty Images, Usplash, Freepik