A neurológiai állapotok ma globális szinten a rokkantság egyik vezető okának számítanak, megelőzve a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket. A WHO adatai szerint az idegrendszert érintő rendellenességek több mint hárommilliárd embert érintenek világszerte, a legfrissebb kutatások pedig egyre inkább azt mutatják, hogy a táplálkozás az egyik legerősebb fegyver ebben a küzdelemben.
Egy nagyszabású brit vizsgálatban közel 182 ezer ember étkezési szokásait elemezték, majd összevetették kognitív tesztekkel, vér- és anyagcsere-mutatókkal, valamint agyi MRI-felvételekkel. Az eredmények pedig igencsak beszédesek: a napi szinten fogyasztott ételek tápanyagai képesek alakítani az agy szerkezetét, ami közvetlenül hat a mentális egészségre és a gondolkodásra is.
Amikor az elfogyasztott ételekre gondolunk, legtöbbször a testünkre gyakorolt hatások jutnak eszünkbe: mennyire leszünk energikusak, egészségesek és fittek? Ám nem érdemes elfeledkezni arról, hogy az agy is a test része – akárcsak az immunrendszer, az idegrendszer vagy az endokrin rendszer, amelyek közvetlenül képesek befolyásolni a mentális egészséggel kapcsolatos agyi területeket.
Kapcsolódó: Mit ne együnk 40 felett, hogy az elménk is friss maradjon?
Az emberiségnek a civilizáció fejlődése során volt ideje kitapasztalni, hányféleképpen nyerhetünk ki tápanyagokat különféle élelmiszerekből. Az elfogyasztott alapanyagok spektruma napjainkra igencsak szélesre duzzadt: a modern ember teljes értékű ételeket, nyers alapanyagokat, sült és főtt fogásokat, erjesztett élelmiszereket, minimálisan feldolgozott termékeket, és végül ultrafeldolgozott élelmiszereket is fogyaszthat.
3 aranyszabály az agy egészségéért
Attól ugyanakkor, hogy egy ételből energiát tudunk nyerni, még nem biztos, hogy valóban jól is érezzük magunkat tőle – gondoljunk csak a méltán rossz hírű feldolgozott élelmiszerekre.
Sokat számít, hogy mi kerül a tányérunkra – nemcsak a testi, de a mentális egészségünk szempontjából is.
De mit is jelent mindez a gyakorlatban? Mire figyeljünk, hogy az agyunk is profitálni tudjon az étrendünkből?
Mutatunk három, tudományosan is alátámasztott aranyszabályt – lapozd fel értük a galériát!



Az agy az egyik legnagyobb energiaigényű szervünk, amely széles körű tápanyag-ellátottságot igényel. A kutatások egyértelmű üzenete: a kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mikrotápanyagok bevitele, a rostban gazdag táplálkozás és a szélsőséges diéták elkerülése mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szellemileg frissek és mentálisan egészségesek maradjunk – nemcsak most, hanem idős korunkban is.
Ez is érdekelhet: Óvatosan a TikTok-trendekkel – a túlzott rostfogyasztásnak nem feltétlenül örül a bélrendszer
Kiemelt kép: Getty Images