eper mosása

Így mosd meg az epret, hogy megszabadulj a növényvédő szerektől

Ha odavagy a friss eperért, de a rajta maradt vegyszermaradványok gondolata is elriaszt, nem vagy egyedül, az eper alapos tisztítása sokaknak fejtörést okoz. A sima csapvíz nem elég alaposan tisztít, az ecetes áztatástól pedig, bár népszerű, kellemetlen utóíze lesz a gyümölcsnek.

Megmutatjuk, hogyan távolíthatod el az eperről a növényvédő szereket, és praktikus tanácsokat adunk a helyes tároláshoz.

Így tüntesd el a növényvédő szereket

A szódabikarbóna segít lebontani a növényvédő szereket. Míg a sima víz nem hagy utóízt maga után, a szódabikarbóna hatékonyabban távolítja el a vegyszereket.

  1. Oldj fel egy teáskanál szódabikarbónát egy tál hideg vízben. Áztasd benne az epret 5 percig, miközben óvatosan mozgasd meg a szemeket, hogy a szennyeződések lejöjjenek.
  2. Az áztatás után alaposan öblítsd le a gyümölcsöt hideg folyóvíz alatt, majd papírtörlővel itasd le róla a nedvességet. Ezt a módszert még bio eper esetén is érdemes alkalmazni, hiszen a kezelés és szállítás során is beszennyeződhet.

Kapcsolódó: Eper, a diétás desszertek királynője

Ha nincs otthon szódabikarbónád, más módszerek is léteznek. Ezeknek azonban megvannak a maguk előnyei és hátrányai. A sima vízzel való öblítés nem sokat ér a vegyszerek ellen, de segíthet eltávolítani a koszt vagy apró rovarokat. Az ecetes áztatás népszerű, ám gyakran savanykás ízt hagy az epren. A sós vagy citromleves víz sem túl hatékony. Ráadásul ezek is furcsa ízt hagyhatnak az epren.

Így tárold az epret

A legfontosabb szabály: mindig szárazon, a hűtőben tárold. Ha nem eszed meg azonnal, mosatlanul tárold az eredeti csomagolásában, vagy tedd át egy papírtörlővel kibélelt dobozba, ami felszívja a nedvességet.

eper tárolása a hűtőben

A legjobb, ha mosatlanul, jól szellőző dobozban tárolod a hűtőben. (Fotó: Getty Images / Edwin Tan)

A felesleges víz felgyorsítja a romlást, ezért mindig csak annyit moss meg, amennyit rövid időn belül elfogyasztasz.

Megfelelő tárolással az eper körülbelül 5–7 napig eláll. Érdemes naponta átvizsgálni, és azonnal kidobni a sérült vagy penészes szemeket, hogy megelőzd a rothadás terjedését.

Kapcsolódó: Tudod, mik azok a világos pöttyök az epren?

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó